Wegen tussen Groen en Vooruit scheiden: “Niet samen naar de kiezer”

Een jaar voor de verkiezingen zijn alle Beernemse partijen volop bezig met de voorbereidingen en lijstvorming. Niet alle partijen kennen hun lijsttrekker, al beslisten Groen en Vooruit wel al dat ze deze keer niet samen naar de kiezer trekken.

De politieke fracties werken in Beernem aan hun plannen voor de lokale verkiezingen van 2024. CD&V en Groen geven aan voorlopig nog weinig te kunnen vertellen over de samenstelling van hun lijst. “Wij werken aan een ploeg rond schepen Jan Vanassche”, vertelt Groen-voorzitter Ignace Tousseyn. “Jan vervulde de positie als schepen goed en doet dat nog altijd, hij zal opnieuw kopman worden. We brainstormen sinds kort over ons programma en ook de lijst moet nog vorm krijgen.”

CD&V

Bij CD&V krijgen we een gelijkaardig antwoord. De voorbereidingen bij de partij van burgemeester Jos Sypré zijn gestart, “al moeten we de plaatsen op de lijst nog bepalen”, klinkt het. Daarbij doelt CD&V naar eigen zeggen op een lijst met een “weerspiegeling van de maatschappij. Daarbij zoeken we jonge en iets oudere kandidaten en een mix tussen ondernemers en anderen Bovendien mikken we ook op kandidaten uit de verschillende deelgemeenten. We willen vooral als team naar buitenkomen en merken dat mensen zich spontaan kandidaat stellen om bij ons op te komen”, vertelt Jos Sypré. De burgemeester geeft toe dat zijn naam opnieuw in de spotlights staat om de lijst te trekken, maar wil daar nog niet op vooruitlopen. “We hebben de ambitie om te blijven besturen en komen vanaf januari naar buiten met onze plannen”, klinkt het.

Vooruit

Bij Vooruit zijn wel een aantal zaken anders in vergelijking met drie jaar geleden. “De eerste drie plaatsen moeten bij ons nog afgeklopt worden. We zullen niet meer samen met Groen naar de kiezer trekken. Zij gaven aan vanaf nu alleen op te komen. Wellicht zal ik als uittredend schepen opnieuw een grote rol spelen, maar daar is nog geen definitieve beslissing over genomen”, vertelt schepen Vicky Reynaert. “Ons programma spitst zich vooral toe op extra centen voor de buitenschoolse kinderopvang. Door het nieuwe decreet verliest onze gemeente tot 400.000 euro voor kinderopvang. Beernem zal zwaar moeten investeren om die werking te bewaren. Daarnaast hechten we veel belang aan betaalbaar wonen, verkeersveiligheid, natuur en milieu.”

N-VA

N-VA wil de oppositiebanken opnieuw inruilen voor een plek in de meerderheid. “We hebben goed bestuurd voor deze legislatuur, we willen de draad opnieuw oppikken”, vertelt fractieleider Gijs Degrande. “Daarbij vinden we het vooral belangrijk dat er realistische doelen worden opgesteld. Er is te veel beloofd die niet kon worden waargemaakt. Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid van de politiek. Daarnaast moeten we anticiperen op de uitdagingen van de toekomst zoals elektrificatie van de gemeente voor zowel burger als ondernemer en landbouwer, mobiliteit, betaalbaar wonen, het debat rond schaalvergroting, identiteit en dienstverlening.”

The post Wegen tussen Groen en Vooruit scheiden: “Niet samen naar de kiezer” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos over trage formatie: “Er zijn fouten gemaakt met mogelijk verstrekkende gevolgen”

Uit de Vlaamse formatie lekken de eerste formatienota’s. “Een teken dat de discretie afneemt”, aldus politicoloog Carl Devos (UGent). Reflecties over het temporiseren door N-VA worden in deze nieuwsluwe periodes uitvergroot tot koptitels. Waarom blijft de Vlaamse formatie vastzitten in de academische fase? “Geen geslaagde formatie zonder drama.”

Lees meer »

Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De

Lees meer »

Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum

De Blankenbergse oppositiepartij CD&V verlangt van de meerderheid dat het autoluw centrum beter aangegeven zou worden. “De communicatie is ondermaats en verwarrend. Het stadsbestuur misbruikt het woord ‘veiligheid’ om de stadskas te vullen”, klinkt het. De partij zette daarom zelf een actie op het getouw.
The post Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »