Tables d’Hôtes brengt mensen samen tijdens Week van de Smaak: “Fantastisch om andere smaken en culturen te ontdekken”

Van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november vindt in Vlaanderen en Brussel voor de zeventiende keer Week van de Smaak plaats, een jaarlijks cultureel evenement dat mensen samenbrengt rond smaak en eetcultuur. Ook in onze regio wordt opnieuw Tables d’Hôtes georganiseerd waarbij Kortrijkzanen kennismaken met gerechten en culturen uit alle windstreken.

Tijdens de Week van de Smaak bereiden inwoners uit Kortrijk, Zwevegem, Harelbeke en de ruime omgeving een gerecht dat typisch is in hun cultuur. Voor 17 euro per persoon kan je de meest exotische smaken gaan proeven in een huiselijke sfeer en meteen wat bijleren over de cultuur van je gastvrouw of gastheer.

Samen met Marc De Craemer (69) en Greta Demeester (67) genoot ik van de Congolese keuken van Charlotte Itoko (40): Kortrijkzane sinds 1997, moeder van vijf kinderen en verpleegkundige. Als voorgerecht serveerde Charlotte een combinatie van zoet en hartig met gekaramelliseerde bakbanaan en loempia’s. Als hoofdgerecht kip moambe, rijst en saka saka (maniokbladeren) en als dessert mikaté, een soort Afrikaanse olliebollen.

“Het gaat niet alleen om eten, maar ook om elkaar leren kennen, elkaars gewoontes en interesses begrijpen, zodat we geen vreemden blijven na al die jaren” – Charlotte Itoko

Als hoofdgerecht kip moambe, rijst en saka saka © MD

“Ik ben altijd bereid om mijn cultuur aan anderen te leren kennen. Ik ben er fier op én de Belgische cultuur. Het verbinden van die twee is belangrijk. We krijgen niet altijd de kans om dat te doen, dus ik grijp graag zulke evenementen aan, ook voor de sfeer en gezelligheid”, glimlacht Charlotte. “Het gaat niet alleen om eten, maar ook om elkaar leren kennen, elkaars gewoontes en interesses begrijpen, zodat we geen vreemden blijven na al die jaren, maar met elkaar verbonden zijn. Hoewel we allemaal drukke levens hebben, moeten we hiervoor tijd maken en moeite doen.”

Marc en Greta nemen al sinds de start deel aan Tables d’Hôtes. “De eerste keer was in een klein huisje op de Houtmarkt. Als ik me niet vergis was het een Nigeriaanse keuken met enkele uitdagende gerechten (lacht) en waarbij er niet echt getafeld werd. Sindsdien merk je dat deelnemers zich wat hebben aangepast. Het is bijvoorbeeld minder fel gekruid en er is meer een restaurantgevoel”, zegt Greta. “Hoe dan ook, is het fantastisch om eens andere smaken en culturen te ontdekken. Daarnaast hoor je ook wat over hun land van herkomst”, vult Marc aan.

Inschrijven voor Tables d’Hôtes kan via deze link of boekt de Congolese keuken van Charlotte rechtstreeks op +32 (0)485 86 65 48. Daarnaast organiseert Charlotte een inzamelactie van medicijnen en medisch materiaal voor Congo. Iedereen mag deze binnenbrengen op Moorseelsestraat 2.

The post Tables d’Hôtes brengt mensen samen tijdens Week van de Smaak: “Fantastisch om andere smaken en culturen te ontdekken” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »