Lokale lijsten trekken volgend jaar opnieuw naar verkiezingen: Gelijkaardige keuze als zes jaar terug

Bij de lokale verkiezingen volgend jaar zullen de inwoners van De Haan een gelijkaardige keuze krijgen als zes jaar geleden op hun stembiljet. De bestaande lijsten zullen, weliswaar soms met een andere naam, richting de stembus trekken. Naast de grootste fracties van Lijst Burgemeester en Bewust, zullen inwoners onder meer ook kunnen stemmen op Samen Vooruit of Groen.

Dat de aanloop naar de verkiezingen is ingezet, werd vorige week al duidelijk toen Open & N-VA aankondigde dat de lokale partij officieel de naam veranderde in Lijst Burgemeester. Burgemeester Wilfried Vandaele zal weinig verrassend die lijst ook trekken. “Ik ben bereid om de lijst nog eens te trekken. Als de kiezer dat mogelijk maakt, wil ik ook de volgende periode burgemeester blijven. We hebben heel veel kunnen realiseren, maar twee jaar corona heeft hier en daar wel roet in het eten gegooid. Er staan nog veel projecten op stapel en ik wil die graag afwerken”, zegt Vandaele.

De lijst zal plaats bieden aan kandidaten met verschillende achtergronden. “Het is mijn bedoeling dat Lijst Burgemeester een thuishaven kan zijn voor iedereen die het goed voor heeft met onze gemeente, welke politieke overtuiging hij of zij ook heeft. Uiteraard moet men ons programma wel onderschrijven”, aldus Vandaele.

Ook Bewust trekt met een eigen lijst naar de kiezer. Meer wil fractieleider Peter Breemersch daar voorlopig echter niet over kwijt. “We zullen later pas communiceren over hoe we concreet naar de kiezer trekken. Zeker is wel dat we dit op eigen kracht zullen doen met een eigen lijst. We willen onze eigen accenten kunnen leggen.”

moeilijke verkiezing

De twee grootste fracties in de gemeenteraad krijgen gezelschap op het stembiljet van Samen Vooruit met schepen Marleen De Soete en gemeenteraadsvoorzitter Kris Steen. De partij kon met een beperkt aantal toch hard wegen op het beleid de voorbije jaren. “We hebben heel belangrijke bevoegdheden en we hebben veel kunnen realiseren dankzij een goede samenwerking. Er werd heel professioneel gewerkt. Dat ontbrak in de vorige legislatuur. Alle problemen worden intern opgelost, zoals het hoort, en er werd snel geschakeld. We hebben onze stempel kunnen drukken op vlak van onder meer openbaar domein, toerisme, en afvalbeheer. Een voortzetting van de samenwerking zien we daarom zeker zitten. De kiezer is weliswaar eerst aan zet. De kaarten liggen zo dat mensen niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Het zal daardoor een moeilijke verkiezing zijn”, vertelt Marleen De Soete.

Samen Vooruit is van plan om met een volledige lijst op te komen. “Het is niet gemakkelijk om een lijst te vullen als kleine partij, maar dat zal ons zeker lukken. Onze lijst bestaat uit mensen van Vooruit, CD&V, open VLD’ers en onafhankelijken. We willen de partij zijn van het volk.”

Flink vergroenen

Groen had de voorbije legislatuur één zetel in de gemeenteraad. Marleen Maes kwam regelmatig tussen en is tevreden over wat ze kon bereiken. “Het bestuur stond open voor onze suggesties. We hadden een goede samenwerking. Er zijn enkele zaken uitgevoerd die wij aangereikt hebben, zoals financiële steun voor de wasbare luier en geveltuintjes. Wij hebben het niet uitgevoerd, maar ik ben blij dat er geluisterd werd naar onze suggesties. De burgemeester wilde ook flink vergroenen, voor ons mag het wel iets sneller en iets meer. De eerste fietsstraat komt er nu ook. Wij hadden dat in de vorige legislatuur al gevraagd, maar toen kon het niet”, zegt Maes. Groen is in alle stilte bezig met de lijstvorming. “Ik kan daar nog niet veel over vertellen. We komen zeker op, maar met wie of hoe, dat zijn we nog aan het bespreken.”

Bij de vorige verkiezingen kwam ook Vlaams Belang op in De Haan, maar ze haalden geen zetel in de gemeenteraad. Sinds 2020 werd een lokale afdeling uitgebouwd in de kustgemeente. De partij trekt rond de thema’s van openbare werken, verkeersveiligheid en de eigenheid van de gemeente naar de lokale verkiezingen. Op de sociale media werd een oproep gelanceerd naar kandidaten om de lokale afdeling te versterken.

The post Lokale lijsten trekken volgend jaar opnieuw naar verkiezingen: Gelijkaardige keuze als zes jaar terug is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

KIJK. “Verwend nest”: journalist op de tenen getrapt door geïrriteerde De Bruyne, die nadien Tedesco steunt: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Cindy (45) en Dave (48) nemen bakkerij ‘t Molentje in Oostende over: “Omtoveren tot een gezellige broodjeszaak”

Echtpaar en zakenpartners Cindy Vanhoof (45) en Dave Gielen (48) waren 10 jaar lang de gezichten van frituur Cindy’s Frietje in Bilzen, Limburg. Beiden voelden dat het tijd werd voor een nieuw avontuur. Toen ze zagen dat bakkerij ‘t Molentje in de Madridstraat een nieuwe uitbater zocht, waagden ze meteen de sprong. “Het is altijd blijven kriebelen om ooit zelf

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »