Kooigemnaar Vincent Salembier (71) plots overleden: aannemer die ook bouwde aan de samenleving

Maandagavond is de bekende Kooigemnaar Vincent Salembier op 71-jarige leeftijd onverwacht overleden aan hartfalen. Hij was in zijn dorp bekend als de stichter en oud-voorzitter van de Kooigemse Feesten. Zijn aannemingsbedrijf liet hij intussen over aan zijn zonen, maar bleef zich op diverse domeinen engageren, niet het minst voor zijn geliefde serviceclub Kiwanis. Als OCMW-raadslid proefde hij ook van de politiek.

Vincent Salembier trok na zijn middelbaar aan het Kortrijkse Sint-Jozefinstituut naar de Gentse universiteit om er in 1974 af te studeren als burgerlijk bouwkundig ingenieur. In 1986 stichtte hij zijn eigen bouwonderneming in de Stasegemsesteenweg in Kortrijk. En kleine tien jaar geleden gaf hij het roer in handen van zijn zonen Benoit, Mathieu en Laurent.

Inzet voor Kiwanis

Zijn nevenactiviteiten, waarbij hij zich voor de samenleving inzette, zijn haast niet te tellen. In het bijzonder de serviceclub Kiwanis lag hem na aan het hart. In Avelgem stichtte hij een club met de naam ‘Land van Streuvels’ en daarna werd hij actief bij Kiwanis Club Kortrijk waarvan hij past president is. Een bijzonder jaar was 2013 toen hij gedurende jaar de taak van internationaal voorzitter van Kiwanis Europa met meer dan 30.000 leden werd toegewezen. Hij smeedde zo wereldwijd vriendschappen. Recent, in september, kreeg hij het diploma van ‘Legion of Honor’ voor 35 jaar dienstbaarheid bij Kiwanis. Hij was een van de drijvende krachten achter de actie ‘K-dolls’, waarbij therapeutische popjes werden aangekocht voor in het ziekenhuis AZ Groeninge opgenomen kinderen, die op die manier minder angst en pijn ondervinden. Bij Kiwanis was hij nog altijd ‘international trustee’, op wiens ervaring men een beroep kon doen.

Kooigem en Kortrijk

Op lokaal vlak stond Vincent Salembier in 1981 in zijn eigen dorp aan de wieg van de Kooigemse Volksfeesten. Hij bleef voorzitter van de organisatie tot hij in 2014 de fakkel doorgaf. De feesten in ‘de Provence van Kortrijk’, telkens bij het begin van de vakantie, kenden dit jaar hun 43ste editie.

In Kortrijk engageerde hij zich ook in de politiek. Hij zette zich in voor de ploeg van burgemeester Vincent Van Quickenborne en was gedurende 17 jaar – van 1997 tot 2014 – OCMW-raadslid. Op sportief vlak was Vincent Salembier als dertiger scheidsrechter in derde nationale en nadien leidde hij scheidsrechters op. Bij KV Kortrijk stond hij een tijdlang in voor de ontvangst en begeleiding van scheidsrechters.

Vincent Salembier stond bekend als iemand die rechtlijnig was, veeleisend en ronduit zijn mening zegde. Hij zal op vele terreinen erg gemist worden, niet het minst door zijn familie. Hij was de levenspartner van Linda Desmet. Naast zijn drie zonen uit zijn vorige relatie had hij ook vijf kleinkinderen.

The post Kooigemnaar Vincent Salembier (71) plots overleden: aannemer die ook bouwde aan de samenleving is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 10.000 mensen komen naar Koksijde voor opendeurdag Defensie

Naar schatting zijn ongeveer 10.000 bezoekers afgelopen woensdag afgezakt naar de luchtmachtbasis van Koksijde om er de jaarlijkse opendeurdag bij te wonen. Voor Defensie was dit een unieke gelegenheid om te tonen waartoe ze in staat is en misschien wel bij sommige bezoekers interesse te wekken om er een loopbaan te beginnen.
The post Bijna 10.000 mensen komen naar

Lees meer »

De tijdritparel van wereldkampioen Remco Evenepoel ontleed: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Met dit exemplaar doet Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne een gooi naar zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck (64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft

Lees meer »