RC Harelbeke treft 42 jaar na bekerstunt opnieuw Standard: Met elf bussen naar Luik

1 november 1981. KRC Harelbeke schakelt het Standard Luik van Tahamata, Gerets, Vandersmissen en Arie Haan uit in de Beker van België voetbal. Komende woensdag, op 1 november 2023, dag op dag 42 jaar later, trekt RC Harelbeke opnieuw naar Luik voor de beker, ondertussen omgedoopt tot Croky Cup.

42 jaar geleden scoorde Ndingi Bokila twee keer en Harelbeke bekerde verder. In de achtste finale werd toen thuis van Antwerpen met 1-2 verloren en het was Thor Waterschei dat uiteindelijk de beker won. Dat Harelbeke speelde toen in tweede nationale, de 1B van vandaag en kon via de eindronde na de finale tegen Beerschot net niet promoveren naar de hoogste afdeling. De ploeg met onder anderen doelman Demaeght, Alvarez, Notten en Sanders was toen bijzonder sterk.

Komende woensdag trekt RC Harelbeke dus opnieuw naar Luik voor een bekerduel. De jongens van coach Bruno Derveaux schakelden alle tegenstrevers uit en mogen zich in de 1/16de finales weer meten met het grote Standard.

Sammy Bossut

Wie het eersteklassevoetbal volgt, weet wat dat betekent. Een kolkend stadion, tegen een ploeg die ondertussen in de winningmood is. Er zijn eenvoudiger klusjes te bedenken.

Sammy Bossut van RC Harelbeke is de enige speler die zulke toestanden kent. Meer nog, met Zulte Waregem mocht hij in 2017 na winst met de strafschoppen tegen KV Oostende, die beker omhoog steken. Weinig spelers bij Standard Luik, die zulke referenties kunnen voorleggen. Maar daar stopt dan ook elke vergelijking. RC Harelbeke is vandaag een ploeg die ondertussen wel een vaste waarde in 2de amateur is, en duidelijk aan het opveren is, maar een vergelijking met Standard is wellicht onmogelijk.

42 jaar geleden was er al dikke ambiance. © gf

IJkpunt

“Dit is natuurlijk voor heel wat spelers een belevenis om nooit meer te vergeten”, blikt Derveaux even vooruit. “Maar het reikt breder dan dat. Voor heel de club wordt dit weer een ijkpunt in de geschiedenis. Je voelt hier aan alles dat er een nieuwe wind aan het waaien is. De stunt met de gratis abonnementen werd een enorm succes. Als ik zie hoeveel supporters wij nu tellen, ongezien op dit niveau. En dat vertaalt zich nu ook naar een grote supporterssteun voor die wedstrijd tegen Standard, hartverwarmend!”

“Maar uiteraard staat onze focus ook op de eerstkomende thuiswedstrijd tegen Ninove. Na het mooie gelijkspel tegen leider Aalst, mogen we niet denken dat Ninove een makkelijke opdracht wordt. Die staan fel ondergewaardeerd in de rangschikking. We zullen heel geconcentreerd moeten zijn. Standard is eigenlijk een beloning. Voor zo’n wedstrijd hoef ik mijn mannen niet te motiveren”, knipoogt Derveaux.

Fandorp

Nico Daenens, de nieuwe sterke man binnen RC Harelbeke, dokterde een wel héél aanlokkelijk voorstel uit. De supporters kunnen voor de prijs van 20 euro met een bus mee naar Luik, worden midden in de nacht veilig terug thuisgebracht, krijgen voor die prijs ook hun ticket voor de wedstrijd aangeboden en ontvangen bovendien nog eens een drankjeskaart voor de kantine in Harelbeke, ter waarde van 10 euro.

“En dat zijn heel wat supporters”, weet Julie Vantomme die voor de groep Daenens het hele busgebeuren coördineert. “Na ons laatste verkoopmoment van donderdag zijn er een 700-tal mensen ingeschreven. Dat betekent dat we met 11 bussen richting Luik vertrekken. Het is de bedoeling een soort fandorp te organiseren in de namiddag van 1 november. De cafetaria zal uiteraard open zijn, en daarna vertrekken we in colonne rond 16 uur naar Luik. De wedstrijd staat geprogrammeerd om 20.30 uur. We willen rond 23 uur huiswaarts keren om in de vroege uurtjes op 2 november terug thuis te zijn”, lacht Julie. (MVA)

Zondag 29 oktober om 14.30 uur: RC Harelbeke – VK Ninove A

Woensdag 1 november om 20.30 uur: R. Standard de Liège – RC Harelbeke

The post RC Harelbeke treft 42 jaar na bekerstunt opnieuw Standard: Met elf bussen naar Luik is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken”

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire scholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dat werd voorgesteld tijdens het slotevent in Waregem. Ook Talent-Is Campus Engineering uit Veurne was van de partij.
The post Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken” appeared

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »

Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt

Rommelmarkten afschuimen. De meesten doen het voor de gezelligheid maar voor antiquairs als Goedele Aerts van Adesso Antiques is de rommelmarkt meer dan wat slenteren in het zonnetje.
The post Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »