“Wie op onze lijst verkozen is, zal ook moeten zetelen”

Een jaar voor de Alveringemse gemeenteraadsverkiezingen komt het grootste nieuws uit de hoek van de oppositie. Na een legislatuur van inactiviteit heeft Marc Wackenier (73) aan zijn voormalige partijgenoten laten weten dat hij in oktober 2024 opnieuw meedoet. Wat ook vast staat, is dat de naam PRO verdwijnt. “Het is tijd voor een nieuw project én een nieuwe naam”, zegt oppositieleider Jean-Pierre Mouton.

Nu hij na een intensieve revalidatie hersteld is van drie operaties aan heup en knieën, voelt Marc Wackenier zich geroepen om opnieuw aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. “Ik blijf trouw aan de partij die ik in 2000 heb opgericht”, reageert Wackenier. “De partij weet dat ik mij voor 2024 opnieuw beschikbaar stel. Voor verdere afspraken is het nog te vroeg. Ik schat dat wij zowat tien nieuwe mensen moeten vinden. Dat zijn bij voorkeur capabele en populaire mensen. Misschien zit daar wel een witte raaf tussen? Enkele mensen hebben mij al gevraagd of ze op de lijst mogen staan. Welke plek ik zal innemen, is iets wat nu nog niet aan de orde is. Dat kan de kop of de staart zijn, of iets daar tussen in. Ik stel maar 1 voorwaarde: dat ik mijn eigen inbreng kan doen.”

Nieuwe naam

Marc Wackenier laat ook uitschijnen dat het tijd is voor een nieuwe naam. “PRO bestaat 24 jaar en is wat in elkaar gezakt. Een naam moet mee evolueren met de tijd”, stelt hij.

Die mening deelt ook huidig fractieleider van PRO, Izenbergenaar Jean-Pierre Mouton (63). “Ik schat dat wij 12 nieuwe mensen nodig zullen hebben. Een nieuw project vraagt om een nieuwe naam. Mijn persoonlijke ambitie bestaat er vooral in om een goeie groep mensen samen te krijgen. Onze oudgedienden Bart Coppein uit Stavele en Ann Dewaele en Marc Wackenier uit Alveringem zijn al zeker, inclusief mezelf. Philip Ameloot twijfelt nog en Alveringemnaar Bart Niville is ook nog onbeslist. Al heb ik er vertrouwen in dat Bart voor onze partij zal kiezen (glimlach). We hopen tegen Nieuwjaar zicht te hebben op drie tot vier nieuwe mensen, om vervolgens samen met hen nog meer mensen aan te trekken.”

“Eén iets is in onze groep wel al afgesproken: wie verkozen is, moet ook zetelen. Toch minstens voor een aantal jaren. Dat is elementaire beleefdheid ten aanzien van de kiezer! Welk gevoel ik overhoud aan deze legislatuur? Wel, onze ideeën krijgen nauwelijks kansen van de meerderheid. Je kan dat betreuren, maar ik relativeer dat ook. De taak van een oppositie is controle uitoefenen. En we doen dat meer en meer en beter en beter, meen ik.”

Meerderheid

Binnen de meerderheidscoalitie Gemeentebelangen-CD&V valt voorlopig weinig breaking nieuws te rapen. Gemeentebelangen houdt volgens onze berekening maximaal vijf mensen over: Gerard Liefooghe, Karolien Avonture, Martine Huyghe, Rudi Mares en mogelijks Tom Sap, CD&V wellicht nog minder. Sylvie Thieren, Jacques Blanckaert en Dries Decorte zijn zeker, voor Ignace Decroos en Charlotte Verstraete is politiek geen absolute must meer, horen we. Het maakt dat er voor hun gezamenlijke lijst toch ook acht nieuwe mensen nodig zullen zijn. Schepen Jacques Blanckaert (60) zegt dat het schepenambt gevarieerd is, maar ook niet te onderschatten: “Politiek is harder geworden – ook in Alveringem – en als schepen van Openbare Werken ben je dag en nacht bereikbaar.” Schepen Sylvie Thieren (44, CD&V) gaat met volle goesting voor een tweede termijn: “Ik hoor heel positieve reacties op bijvoorbeeld ‘De Zomer van Alveringem’ en de relance van het Izenbergse openluchtmuseum, maar het werk is niet af !” Derde CD&V’er Dries Decorte wordt links en rechts toch gezien als een reële kanshebber voor een schepenambt. Afwachten of hij het waar maakt. Van de kant van Gemeentebelangen is er geen straf nieuws. Zolang Gerard Liefooghe (66) het ziet zitten om burgemeester te zijn, heeft Karolien Avonture (48) geen ambitie voor de job. Liefooghe plant dus een vierde termijn als burgervader. “Het burgemeesterschap is complexer geworden, maar met mijn kennis en ervaring is dat geen probleem. Het voelt ook goed aan om mensen vooruit te kunnen helpen”, reageert hij. Gerard Liefooghe wordt dus kopman van de lijst Gemeentebelangen-CD&V.

The post “Wie op onze lijst verkozen is, zal ook moeten zetelen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vijf redenen waarom Biden zichzelf totaal in de vernieling reed tijdens debat met Trump 

In de Democratische partij gaan alle alarmbellen af: hoe president Biden zich door het debat met voormalig president Donald Trump (Republikeinen) hakkelde was anderhalf uur lang aanleiding voor plaatsvervangende schaamte. Trump raaskalde en reeg de leugens aan elkaar, maar hij raaskalde goed. Misschien heeft Trump niet veel kiezers extra gewonnen in dit debat, maar Joe Biden heeft er ongetwijfeld massaal

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »