Onderhandelingen lopen tussen LAGO en gemeentebesturen van Kortrijk en Zwevegem over financiële steun: “Hopelijk krijgen we spijkerharde garanties”

In Kortrijk is er commotie ontstaan rond de mogelijke financiële steun die het stadsbestuur zou verlenen aan het zwembad LAGO Kortrijk Weide. Op dinsdag 24 oktober vond, binnen de schoot van de gemeenteraad, een audit comité plaats rond de financiële toestand van LAGO Kortrijk. De Schepen van Financiën Kelly Detavernier, Financieel Directeur van Stad Kortrijk Johan Dejonckheere en alle fractieleiders van de Kortrijkse gemeenteraad waren daarbij aanwezig.

Gemeenteraadslid Benjamin Vandorpe (CD&V) trekt nu aan de alarmbel: “Het rapport toont aan dat de financiële situatie van LAGO er slecht uitziet en bevestigt onze vrees die we vorig jaar uitten, namelijk dat het bedrijf, na de financiële steun van vorig jaar, opnieuw zou komen aankloppen bij het stadsbestuur. De vorige keer hebben we de kans gemist om de juiste afspraken te maken met LAGO. Hopelijk gebeurt dit deze keer wel en krijgen de Kortrijkzanen spijkerharde garanties.”

Het zou op korte termijn gaan over een cashinbreng van 3,4 miljoen euro. CD&V hekelt ook de lage bezettingsgraad, hoge prijzen en het uitblijven van een horecaplan, gezien dat op dit moment onbenut blijft ondanks de ideale ligging tussen de campussen en Hangar K. Volgens de christendemocraten staat Stad Kortrijk garant voor 30 miljoen euro aan leningen die het zwembad aangegaan is, naast het geld dat nu opnieuw nodig is, in het scenario dat het zwembad failliet gaat.

Kortrijk en Zwevegem

Schepen van Sport Wouter Allijns (Team Burgemeester) bevestigt dat er een audit is gevraagd in verband met eventuele steun van Stad Kortrijk voor S&R Group, waar LAGO onder valt. Het gemeentebestuur van Zwevegem zit ook aan de onderhandeltafel; in Zwevegem is er een gelijkaardige situatie met de LAGO-vestiging LAGO CLUB Zwevegem Fit.: “LAGO werkt volgens het principe van Publiek-private samenwerking (PPS), wat inhoudt dat de overheid samenwerkt met een private onderneming.”

“Dat wil zeggen dat het bedrijf in kwestie financiële steun kan vragen aan een gemeentebestuur, als dat nodig is. Wij hebben nu dus een audit gevraagd om een beter zicht te krijgen op de financiële situatie van LAGO. Het is geen geheim dat het zwembad met een liquiditeitsprobleem zit. Dat is ook weinig verwonderlijk als je er rekening mee houdt dat het sinds de start nog geen enkel normaal jaar gehad heeft: in 2019 was er de brand, gevolgd door de corona- en energiecrisis. Dat zijn taferelen die een normaal bedrijf over een periode van 40 of 50 jaar meemaakt.”

“Met de audit willen we dus te weten komen of de slechte financiële situatie te wijten is aan de crisissen of slechte bedrijfsvoering. Als kan aangetoond worden dat LAGO niets kan doen aan de situatie, dan gaan we verder onderhandelen over een eventuele lening. We houden alles dus nauwlettend in het oog en ik denk trouwens dat de oppositie het zwembad ook niet wil zien verdwijnen”, concludeert de schepen.

The post Onderhandelingen lopen tussen LAGO en gemeentebesturen van Kortrijk en Zwevegem over financiële steun: “Hopelijk krijgen we spijkerharde garanties” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Babette (10) bezorgt alle kinderen van Oostende een geweldige namiddag met Beachfestival: “Popcorn voor iedereen!”

De tienjarige Babette mocht haar droom waarmaken en een heus Beachfestival voor alle kinderen van Oostende organiseren. Het sportstrand werd op 27 juni het decor voor een heuse festival waar meer dan duizend tien-, elf- en twaalfjarigen hun eerste festivalervaring beleefden. “Alle 19 basisscholen zijn aanwezig. Ongelooflijk wat een droom van een kind teweeg kan brengen.”
The post Babette

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge, exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u zo dadelijk hieronder live bekijken.

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »