Kunstwerkplaats De Zandberg te gast in het S.M.A.K. in Gent

Kunstwerkplaats De Zandberg is in november te gast in het S.M.A.K. aan het Jan Hoetplein 1 in Gent. De kunstenaars werken er dagelijks in Zaal 1. Tot 5 november tonen zes kunstenaars hun werken en installaties.

In oktober 2022 gingen S.M.A.K. en kunstwerkplaats De Zandberg een engagement aan om de huizen een jaar lang met elkaar te verbinden. Kunstwerkplaats De Zandberg is een deelwerking van Groep Ubuntu vzw waar een veertigtal kunstenaars met bijzondere noden aan hun oeuvre werken. Beide huizen zetten bij de start een tijdslijn op en markeerden daarop een aantal sleutelmomenten. De kunstenaars en de mensen van S.M.A.K. ontmoetten elkaar achter de schermen en raakten vertrouwd met elkaars werking. S.M.A.K. installeerde ook collectiewerken in De Zandberg.

“Het thema tijd werd het uitgangspunt voor de verschillende werkprocessen. Tijdens de uitwisseling werd al gauw duidelijk dat onze tijdsbeleving van een totaal andere orde is. Het museum kampt met overvolle agenda’s. In de kunstwerkplaats kabbelt de tijd traag voort. Tijd is een essentieel ingrediënt in de omkadering van De Zandberg. Kunstenaars kunnen er zonder tijdsdruk experimenteren, creëren en zich in alle rust ontwikkelen”, aldus Annemie Depaepe van Groep Ubuntu.

Ook met Amili Haha hebben we gewerkt rond tijd, wat resulteert in een kleine collectie die we zondag 29 oktober om 15 uur showen.”

Werk in wording

Tot 5 november gaan een aantal van De Zandberg kunstenaars aan de slag in Zaal 1. “Het is niet echt een tentoonstelling, zie het als een atelier, een labo, werkprocessen of een werk in wording”, duidt Annemie. Frédéric Deschamps palmt de ruimte in als een laboratorium. Hij gaat in interactie met de toeschouwer en orakelt over de tijd. Klaus Compagnie schrijft op een bord wat hij van jou opsteekt of voorspelt jouw pensioenleeftijd. Kenny Callens maakt stambomen, David Barbakadze behandelt vuur, Hendrik Heffinck bouwt een interieur waarin alles met elkaar verbonden is en Steffi Wastyn werkt met porselein.

The post Kunstwerkplaats De Zandberg te gast in het S.M.A.K. in Gent is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Noord-Korea test ontwikkeling raketten met meerdere kernkoppen

Noord-Korea heeft volgens staatspersbureau KCNA met succes een test uitgevoerd gericht op de ontwikkeling van raketten met meerdere kernkoppen. Zuid-Korea gelooft er niets van en spreekt van “bedrog” om een mislukte lancering te maskeren. Gisteren had Noord-Korea nog een raket gelanceerd die volgens de Zuid-Koreanen in de lucht was ontploft.

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

“1 op 100 vindt dit hot”: campagne wil met vakantiekiekjes aandacht vragen voor problematiek kindermisbruik

Schijnbaar onschuldige vakantiefoto’s: een jongetje dat aan een ijsje likt of een meisje dat speelt met de tuinslang. Die beelden spelen de hoofdrol in een campagne van Stop it Now!, de organisatie die zich inzet voor de preventie van kindermisbruik en personen die vragen of bezorgdheden hebben rond seksuele gevoelens tegenover minderjarigen. Wat voor de meeste mensen volstrekt onschuldig lijkt,

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

VRT Canvas zendt vanavond “beste film aller tijden” uit en nieuwe docu over regisseur Chantal Akerman

Chantal Akerman, een van de grote Belgische regisseurs, staat vanavond centraal op VRT Canvas. De nieuwe documentaire ‘Chantal Akerman – Altijd onderweg’ laat je kennismaken met enkele hoogtepunten uit haar carrière. En meteen daarna volgt ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, haar film die in 2022 door het British Film Institute (BFI) tot "beste film aller tijden" werd

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »