Brihang trapt concertenreeks af met zinderende show in AB

Brihang trapte vrijdagavond 27 oktober zijn concertenreeks voor zijn nieuwe album ‘Droomvoeding’ af met een zinderende show. Het was een poëtische tocht door o zo herkenbare emoties en prachtige metaforen afgewisseld met zijn kenmerkende stuntelige bindteksten en kwetsbare eerlijkheid. De ideale combinatie, zo bewijst Brihang het telkens opnieuw. “Ik doe nu al mijn best hé, maar tegen de derde show wordt het nog beter.”

Vrijdagavond 27 oktober stond 2.000 man in een afgeladen AB te wachten om de nieuwe nummers van Boudy Verleye, beter gekend als Brihang eindelijk live te horen. Drie weken daarvoor dropte de Knokse rapper zijn nieuwste album ‘Droomvoeding’, dat hij ook effectief als marktkramer aan de dag bracht.

De spanning was in de enkele momenten duisternis vlak voor het optreden te snijden. “Waarmee zou Brihang nu uitpakken? Van waar zou hij nu opkomen?” Een gevoel waarop hij zelf maar al te graag inspeelde doorheen het optreden. Of zoals de woordenkunstenaar het zelf zo goed weet te formuleren: “Welke duif zou hij als artiest nu uit zijn hoed toveren?”.

Intiem en oprecht

En uitpakken deed hij. Of liever gezegd inpakken, want het optreden van Brihang voelde aan als een warm deken, waarin je je thuis nestelt op de zetel. Het eerste nummer ‘Accepteren’ kwam direct binnen met de herkenbare vragen, waar zovelen mee worstelen. En de schattige tussenkomst van zijn dochter liet niemand onberoerd.

Een simpele setting met zoveel symboliek. © gf

Brihang bracht een ideale mix van nieuwe platen en oude hits met op de achtergrond een simpele constructie van stellingen, die symbool konden staan voor zowat alles: het leven waaraan we constant verder bouwen, de berg die we allemaal proberen op te klimmen of het ideale dansplatform om alle zorgen weg te schudden. Dat hij er met een nieuwe bezetting stond, maakte het wellicht voor de artiesten wat spannend. Maar Alois Maddens en Klaas De Somer vormden de perfecte muzikale aanvulling op de heerlijke teksten.

“Zijn er hier mama’s in de zaal? Er komt een mooie tijd aan, geloof me nu maar. Echt waar, we zijn tot zoveel in staat”

Tot het tijd werd om even de mama’s te bedanken met een intiem moment: “Zijn er hier mama’s in de zaal? Misschien zelfs mama’s waarvan het nog niet mag geweten zijn dat er een kindje in de buik zit? Want daar hebben we allemaal gezeten he.” Het was machtig om te zien hoe Brihang iedereen met een simpele lichtstaaf en micro in de hand stil kon krijgen. Tweeduizend mensen hingen aan zijn lippen toen hij op het einde de hoopvolle boodschap liet weerklinken: “Er komt een mooie tijd aan, geloof me nu maar. Echt waar, we zijn tot zoveel in staat”.

Eeuwige zoektocht

Brihang wist iedereen te raken met o zo herkenbare teksten. © gf

Het is niet alleen de poëzie en de lyrische teksten, die Brihang een groot artiest maken. Maar de stunteligheid tussen de nummers in en de oprechtheid naar het publiek spatten van hem af. “In m’n hoofd was het ideale overgang naar het volgende nummer om jullie trager te laten klappen, maar dat is dus mislukt”, gaf hij eerlijk toe. “Wie heeft er al mijn eerste plaat? Of Casco? Of de laatste plaat nu? Anders heb ik er nog wat mee, die ik straks kan signeren. Ja, ik ben een West-Vlaming, ik moet denken aan mijn marchandise.“

“We blijven allemaal wel wat zoeken”, vertelde hij enkele nummers later. “Vorige week had ik een interview en nam de fotograaf Stephan Vanfleteren foto’s. Het was prachtig om te zien hoe hij op zoek ging naar de juiste foto’s in het licht. Het is niet ik alleen die op zoek ben naar het licht en dat is toch mooi.”

“Ik ben niet de enige die op zoek is naar het licht en dat is toch mooi”

Dat Brihang het publiek weet te raken, bewijst hij keer op keer. Bij het nummer ‘Telefoontje’ kon je de week voor de release bellen naar een telefoonnummer, waarop automatisch de single begon te spelen. Wie lang genoeg bleef luisteren, kwam ook bij de voicemail terecht en kon daar zijn hart luchten. Die voicemailberichten vormen de perfecte ondersteuning van de plaat en samen wisten die bij het publiek heel wat emoties los te weken.

Cut op de set

En nu riep er wel iemand ‘Cut op de set’. © gf

Natuurlijk konden de absolute toppers zoals ‘Steentje’ en ‘Tussenin’ niet ontbreken, net zoals een stukje lyrics volledig a capelle. “Kennen jullie dat? Op de generale repetitie hadden ze me gezegd ‘ja eigenlijk moet je dat niet vragen, iedereen kent dat’. Maar ja dat is eu… ja”, gaf Brihang schoorvoetend toe. Maar afsluiten deed Brihang met ‘Cut op de set’, waar hij letterlijk en figuurlijk de betekenis aan het publiek toont. Wanneer het doek omhoog wordt gehesen en de crew de set al begint af te breken, is het helemaal duidelijk. Een eerlijk en open einde, waarvan je mond letterlijk open valt. Nu riep er wel iemand ‘Cut op de set’.

Ook al vervliegt het dialect over de jaren heen, Brihang bewees vrijdagavond in hartje Brussel opnieuw dat de West-Vlaamse oprechtheid boven staat. De komende dagen zal hij nog twee keer voor een uitverkochte AB spelen. En ook de ticketverkoop voor zijn shows in het voorjaar 2024 loopt vlot. Het wordt zoeken naar een plaatsje om dit het poëtische spektakel van Brihang absoluut niet te missen.

The post Brihang trapt concertenreeks af met zinderende show in AB is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie

Op zondag 7 juli vindt van 11 tot 18 uur de negende editie van Kunstdorp Houtave plaats. Keramisten, schilders, metaalartiesten, tekenaars, papierwerkers, grafici… Meer dan veertig kunstenaars stellen hun werken tentoon in de verkeersvrije dorpskern van ‘het Montmartre van de polders’.
The post Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan: “Activiteiten plannen die de hele buurt ten goede komen”

Het buurtcomité Wijk Duinenrand in Middelkerke viert haar vijfjarig bestaan met een subsidie van 5.000 euro van het project ‘Buurten op den Buiten’. De nieuwe wijk, gelegen aan de Jutterstraat en Kruiersstraat in Middelkerke, bevindt zich tussen de Duinenweg en de Oostendelaan, achter garage Roland en het WZC De Ril.
The post Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan:

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »