Bekend West-Vlaams bedrijf slachtoffer van cyberaanval: “Alles was weg, het was de hel”

Het bekende bedrijf Verhelst bouwmaterialen en logistics uit Oudenburg is slachtoffer van een zware cyberaanval. Criminelen hackten het bedrijf en vroegen een paar miljoen euro losgeld om alle data opnieuw vrij te geven. De directie ging daar evenwel niet op in – ondanks de gevolgen. “Alles was weg. En dat in een wereld waar meten gelijk staat aan weten. Het was zeker de hel”, zegt eigenaa Kathleen Verhelst. “Maar geld geven aan criminelen? Neen, geen sprake van.” Het ouderwetse pen en papier én een stevige portie veerkracht was het antwoord.

Een zwarte dag, noemen eigenaar Kathleen Verhelst en CEO Hans De Keyser het. Op 11 oktober stond hun wereld even stil. En van hun bedrijf kon je dat zelfs letterlijk nemen. Het bedrijf uit Oudenburg met in totaal 10 vestigingen in Vlaanderen werd getroffen door een zware cyberaanval. Criminelen namen alle data over en digitaal werken bleek onmogelijk. “Er was geen contactmogelijkheid meer met onze klanten, geen informatie van en voor hen, we hadden geen cijfers meer, noch zicht op stocks, producties en transporten. Bovendien hadden onze transportplanners geen middelen meer om onze vrachtwagenvloot op een vlotte manier aan te sturen. Toen pas beseften we pas echt hoe erg de hackers ons in hun greep hadden”, somt Hans De Keyser de gevolgen van de aanval op. “Met andere woorden: alles was weg. En dat in een wereld van snelle communicatie én service. Het was dramatisch. Noem het gerust de hel.”

Miljoenen euro’s losgeld

De criminelen vroegen een aanzienlijk bedrag als losgeld – een paar miljoen euro te betalen binnen de 5 dagen. Dat bleek onbespreekbaar voor de directie, ongeacht hoe laag of hoog het bedrag zou zijn. Het bedrijf wou absoluut niet ingaan op chantage en besloot meteen alle bevoegde instanties te contacteren. “Een federaal team van CERT (Cyber Emergency Response Team, red.), aangesteld door de Staatsveiligheid, kwam ter plaatse om te kijken hoe de criminelen toch door ons zeer beveiligd platform hun weg konden vinden”, zegt Kathleen Verhelst. “Zij beaamden dat we echt wel te maken hadden met een zeer agressieve en professionele criminele organisatie. Zelfs onze back-upserver bleek niet meer te recupereren.”

Opgeven deed het bedrijf niet. Ze keerden terug naar pen en papier en oude gsm’s om het bedrijf zoveel als mogelijk draaiende te houden. Al was de impact logischerwijs héél groot. “Gelukkig konden we rekenen op de weerbaarheid van onze medewerkers. Op een primitieve en creatieve manier zijn ze aan de slag gegaan”, zegt Kathleen Verhelst. “Een snelle crisisaanpak was cruciaal. Elke twee uur kwamen we samen om te vergaderen. Helaas moesten we heel wat mensen voor enkele dagen technisch werkloos stellen. Van onze klanten kregen we gelukkig veel begrip. Ze vroegen zelfs of ze konden helpen. In de zeer competitieve wereld van de bouwhandel kwam het authentieke van de vakmensen in de bouw naar boven.”

95 procent operationeel

Ondertussen loopt het onderzoek naar de cyberaanval nog volop, zo bevestigt ook het parket. “Spijt dat we niet hebben toegegeven aan de criminelen, is er zeker niet”, zegt Hans De Keyser duidelijk. “Betalen aan criminelen wilden we absoluut niet. Op die manier houd je mee hun werking in leven. Uiteindelijk is er van onderhandeling zelfs geen sprake geweest. Een bewuste keuze. Ondertussen is ons bedrijf weer voor 95 procent operationeel. De komende jaren gingen we sowieso verder investeren in IT, hoewel onze programma’s al zeer goed beveiligd waren, maar dat zal er nu versneld komen.”

Bij Verhelst benadrukken ze het belang van dat laatste. “De reden dat we uiteindelijk openlijk communiceren over de cyberaanval en de gevolgen is om andere ondernemers te waarschuwen én wakker te houden. Het kan iedereen overkomen. 100 procent sluitend is een beveiliging helaas nooit, maar het is wél van groot belang om er aandacht aan te besteden. De Staatsveiligheid raadde ons aan om collega-ondernemers te wijzen op het bestaan van ‘cyberfundamentals’ op de website van de CCB”, zeggen Kathleen Verhelst en Hans De Keyser samen. “De problematiek is er en moet onder de aandacht blijven. We zijn jammer genoeg heus niet het eerste of laatste bedrijf dat hiermee kan geconfronteerd worden. Een ding staat vast: hoewel we héél veel data kwijt zijn, komen we hier als bedrijf sterker uit.” (MM)

The post Bekend West-Vlaams bedrijf slachtoffer van cyberaanval: “Alles was weg, het was de hel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuw toerismebureau in Zomerloos officieel geopend: “We willen bezoekers verleiden”

Met Visit Gistel heeft de stad een gloednieuw interactief toeristisch infocentrum geopend. Hoe je het ook draait of keert: voor een relatief kleine stad is dit een zeer knap project. “We willen bezoekers verleiden om nieuwe dingen te ontdekken.”
The post Nieuw toerismebureau in Zomerloos officieel geopend: “We willen bezoekers verleiden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »

Torhout richt fietszone in nabij vrije basisschool Driekoningen

Het Torhoutse stadsbestuur investeert in een nieuwe fietszone in de omgeving van de vrije basisschool Driekoningen op de gelijknamige wijk. Maandagavond heeft de gemeenteraad het dossier goedgekeurd. De realisatie kadert binnen het nieuwe, stedelijke fietsbeleidsplan.
The post Torhout richt fietszone in nabij vrije basisschool Driekoningen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kampeertripje van Katie neemt onverwachte wending wanneer tent plots wegvliegt: “Urenlang moeten zoeken”

Het kampeertripje van de Amerikaanse Katie en haar vriend Isaiah nam vorige week een onverwachte wending. Het koppel had hun tent maar net opgezet toen het door de wind werd meegenomen. De twee keken paniekerig toe hoe de tent langzaam uit het zicht verdween en vervolgens in de bossen belandde. “We hebben urenlang moeten zoeken om het terug te vinden”,

Lees meer »

Voor het eerst in ruim 30 jaar: Nederlandstaligen en Franstaligen samen op lijst in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode voor het eerst in decennia stemmen op een lijst waarop zowel Nederlands- als Franstaligen staan. De partij Accent 1640 wil naar eigen zeggen de belangen behartigen van élke Rodenaar, "want we hebben geen nood aan Nederlandstalige stoepen, Franstalige fietspaden, liberale straatverlichting, christendemocratische verkeerslichten of socialistische wandelwegen".

Lees meer »

Ook ex-vrouw van failliete en dolende Bradley Wiggins trekt aan de alarmbel: “Dit is verschrikkelijk tragisch”

Met ‘Sir’ Bradley Wiggins (44) gaat het van kwaad naar erger. Nadat de Tourwinnaar van 2012 recent failliet is verklaard door de districtsrechtbank van Lancaster, slaakt na zijn advocaat nu ook zijn ex-vrouw een noodkreet. Ook zij zegt dat de in Gent geboren Brit al zijn bezittingen kwijt is en geen dak meer boven het hoofd heeft. “Door de complete

Lees meer »

“Ze gaven meer uit aan hun honden dan aan hun personeel”: rijkste familie van Verenigd Koninkrijk veroordeeld voor uitbuiting

De van oorsprong Indiase familie Hinduja is met een vermogen van meer dan 43 miljard euro de rijkste van Groot-Brittannië maar te gierig om zijn personeel ordentelijk te betalen. De Zwitserse rechtbank veroordeelde vier Hindujas tot 4 en 4,5 jaar cel wegens uitbuiting van hun bedienden. Die kregen hoop en al 6 euro om 18 uur per dag te werken.

Lees meer »

Een schuld van 3.000 miljard, een open drugsoorlog en aanstormende verkiezingen: staat een revolutie voor de deur in Frankrijk?

De Fransen moeten de komende twee weken een historische én verscheurende keuze maken. Na de nederlaag van Macron zijn politieke kamp bij de Europese verkiezingen, heeft de president nu nieuwe wetgevende verkiezingen uitgeschreven. Die zijn een soort roulette waarbij de verliezer op voorhand bekend is: Macron zelf. Wie de winnaar zal worden, moet nog blijken. Wat voorspellen de sociale problematieken

Lees meer »

“Wat doet die Argentijn op een EK?”: uitgeschakelde Schotten woest op referee na niet gefloten penalty

Schotland is kwaad. En dan vooral bondscoach Steve Clarke. Hij heeft antwoorden nodig waarom zijn land een strafschop door de neus zag geboord. En waarom een Argentijn fluit op een Europees kampioenschap. “Hij spreekt waarschijnlijk niet eens onze taal.” Door een late winnende treffer van Hongarije ligt Schotland uit het EK voetbal. Hongarije is met de driepunter zeker van de

Lees meer »