130 deelnemers aan Masters of Foam in OC De Spoele: “Wagentjes halen topsnelheden”

Op vrijdag 27, zaterdag 28 en 29 oktober wordt OC De Spoele in Otegem omgetoverd tot een racecircuit. Miniatuur Racing Club Zwevegem organiseert er de internationaal bekende wedstrijd ‘Masters of Foam’. De deelnemers komen uit twaalf landen.

Miniatuur Racing Club Zwevegem (MRCZ) werd in 1981 opgericht en kon zich een jaar nadien vestigen in OC De Brug in Zwevegem. “Wij zijn een club voor elektro aangedreven telegeleide wagens van schaal 1:18 tot en met 1:10. In die ruim 40 jaar hadden we al heel wat kampioenen onder onze leden. Op dit ogenblik maken zo’n 30 enthousiastelingen deel uit van MRCZ, waarvan enkele leden verscheidene jaren op een hoog niveau Europese wedstrijden hebben gereden”, stelt Pieter Saelens de vereniging voor.

Onder impuls van enkele bestuursleden treedt MRCZ opnieuw toe tot een selecte groep van clubs die een Europese wedstrijd organiseren. De club is bekend voor de strakke organisatie van wedstrijden in België. Men beschikt over een eigen indoorcircuit gevestigd in OC De Brug en daarnaast is er ook een niet permanent outdoorcircuit.

Banden van mousse

Van oudsher werden telegeleide wagens uitgerust met mousse banden. “Tijdens deze wedstrijd ruikt men niet de geur van verbrand rubber, maar van mousse. De banden worden op de juiste diameter afgedraaid om zo tot de allersnelste wagen te komen. Wat deze wedstrijd nog unieker maakt, is dat er enkel wagens van een schaal 1:12 rijden. Deze klasse is zijn roots trouw gebleven en rijdt al jaren met banden van mousse”, zegt Christophe Libeer, een van de deelnemers.

“Hier worden vooral de vaardigheden van de piloot in de verf gezet” – Christophe Libeer

Masters of Foam werd voor het eerst verreden in 2015. “Dit was toen ook in België. Daarna vond de wedstrijd telkens plaats op het drielandenpunt, in het zuiden van Nederland. Vorig jaar mochten wij organiseren en nu dus opnieuw.” De wedstrijd is een driedaags evenement voor schaal 1:12 aangedreven wagens. “Deze wagentjes halen door hun achterwielaandrijving en lage gewicht topsnelheden. De 1:12 schaal is snel en technisch. Hier worden vooral de vaardigheden van de piloot in de verf gezet”, aldus nog Christophe Libeer.

Zeer snel volzet

Na de succesvolle editie van 2022 staan we nu voor een editie die volledig is uitverkocht. “Het aantal inschrijvingen is gelimiteerd op 130 deelnemers. Deze waren op anderhalve dag volledig ingenomen. We mogen dit jaar piloten uit twaalf verschillende landen verwelkomen, wat toch het belang van de wedstrijd aantoont.”

Er wordt met een drietal types wagens gereden, De 1/12 GT-klasse, de 1/12 Stock-klasse en Modified.

“De 1/12 GT wagens rijden met GT (zoals Ferrari of Porsche, red.) carrosserieën. Deze wagentjes zijn de instapklasse en rijden met de traagste motor. Het is een gemixte klasse van jonge onervaren piloten, maar ook met oudere ervaren piloten die de snelheidsmonsters van de andere klassen minder kunnen temmen”, verduidelijkt Pieter Saelens. “In de Stock en Modified klasse wordt met zogenaamde LMP-carrosserieën gereden. Deze hebben het typische ‘Le Mans’-uitzicht en halen veel hogere snelheden. Het verschil tussen de Stock en Modified-klasse zit in de motorbegrenzing die men gebruikt. De snelheid ligt in de Stock klasse al hoog, maar de Modified-klasse is nog een stuk vinniger.”

Finales op zondag

Dit weekend wordt drie dagen geracet in OC De Spoele in Otegem. Vandaag, vrijdag, zijn er tot 20.30 uur vrije trainingen en gechronometreerde trainingen die de kwalificatiegroep bepaalt. Morgen, zaterdag, worden de deelnemers op basis van ‘timed practice’ ingedeeld in groepen en waarna men strijd levert voor een startpositie in de finales. Er wordt een vaste en beperkte tijd gereden (8 minuten plus de tijd die nodig om de ronde af te werken). De piloten krijgen vijf pogingen om hun positie in de finales te behalen. De wagentjes rijden op zaterdag van 8.30 tot 20.30 uur. Op zondag start men om 8.30 uur met de finales. Rond 17 uur is er de bekeruitreiking.

Het publiek kan alle dagen gratis een kijkje komen nemen.

The post 130 deelnemers aan Masters of Foam in OC De Spoele: “Wagentjes halen topsnelheden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke

CD&V Tielt-Meulebeke schuift weinig verrassend huidig Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze naar voor als lijsttrekker en maakt tegelijk een nieuw logo bekend. Meer details over de lijst maakt de partij voorlopig niet bekend.
The post Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

‘Vlaanderen Muziekland’ trekt ook deze zomer rond in Vlaanderen én komt één keer naar… Nieuwpoort!

De zomermaanden staan steevast gelijk aan talloze, populaire muziekevenementen en -programma’s. Vorig jaar maakte ‘Vlaanderen Muziekland’ – toen exact negen jaar na de laatste uitzending – daar deel van uit. En hoe! Maar liefst 50.000 muziekliefhebbers over geheel Vlaanderen konden genieten van een sterk staaltje muzikaal talent én een magnifieke productie. Ook dit jaar kan Vlaanderen Muziekland niet ontbreken en

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »