Veurns Chocoladebedrijf riskeert boete voor dodelijk arbeidsongeval van stagiair uit Oostduinkerke

Een chocoladebedrijf uit Veurne heeft zich vrijdagochtend voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een dodelijk arbeidsongeval. Tijdens werken aan een elektrische installatie werd een 18-jarige stagiair uit Oostduinkerke geëlektrocuteerd. Het arbeidsauditoraat vorderde 48.000 euro boete.

De feiten speelden zich op 10 mei 2021 af bij chocoladebedrijf Baronie in Veurne. Die bewuste namiddag moest Robbe Vandecasteele een compressor ontmantelen in een apart lokaal.

Akkoord met bedrijf

Tijdens werken in een elektriciteitskast kwam hij echter door elektrocutie om het leven. Het lichaam van de jongeman werd pas na een zoekactie aangetroffen door twee collega’s.

De ouders van het slachtoffer waren vrijdagochtend aanwezig op de zitting, maar stelden zich niet langer burgerlijke partij. Ze kwamen immers tot een akkoord met het bedrijf. “Maar die vergoeding zal het verschrikkelijke menselijke leed uiteraard niet goedmaken”, aldus meester Dirk Dawyndt.

Nalatigheden

Het blijft onduidelijk waarom het slachtoffer niet gewoon aan de compressor heeft gewerkt. Volgens arbeidsauditeur Jeroen Lorré is het alleszins onwaarschijnlijk dat de stagiair op eigen houtje de elektriciteitskast zou geopend hebben.

Daarbij werd geopperd dat de jongeman mogelijk toch die opdracht zou gekregen hebben. Los daarvan stelde het arbeidsauditoraat meerdere nalatigheden vast, zoals het ontbreken van een risicoanalyse voor stagiairs. “Men mocht die jongen gewoonweg niet alleen die werken laten uitvoeren”, klonk het.

Misverstand

De verdediging betwistte de onopzettelijke doding niet, maar plaatste wel enkele kanttekeningen. Zo benadrukte meester Sara Torrekens dat de opdracht van de stagiair helemaal niets te maken had met de bewuste elektriciteitskast.

Volgens de verdediging berust alles mogelijk op een misverstand, waardoor het slachtoffer de opdracht verkeerd begrepen zou hebben. Daarnaast werd opgemerkt dat het chocoladebedrijf sindsdien een actieplan uit de grond stampte om nog meer in te zetten op veiligheid. De verdediging stelde opschorting van straf voor.

De rechtbank doet uitspraak op 24 november.

The post Veurns Chocoladebedrijf riskeert boete voor dodelijk arbeidsongeval van stagiair uit Oostduinkerke is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Provincie zet officieel de schouders onder realisatie Tielts stadsrandbos

De grondverwervingen zijn inmiddels wat opgeschoten en de eerste boompjes werden in april 2024 alvast aangeplant. Nu zet de stad een nieuwe stap richting de realisatie van het langverwachte Tieltse stadsrandbos. Dinsdag zette de Provincie West-Vlaanderen officieel mee de schouders onder het project.
The post Provincie zet officieel de schouders onder realisatie Tielts stadsrandbos appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marie-Madeleine en André delen al 65 jaar lief en leed: “Hoe we dat gedaan hebben? Gezond leven en eten!”

Feest, ballonnen en live muziek in het woonzorgcentrum De Zilverberg voor de viering van het briljanten huwelijk van Marie-Madeleine Soenen (88) en André Stragier (95) in Roeselare. Schepenen Bart Wenes en Stefaan Van Coillie waren namens de Motena en de stad aanwezig om het briljanten koppel van harte te feliciteren.
The post Marie-Madeleine en André delen al 65 jaar

Lees meer »

Ook Koksijde-Dorp heeft nu een omnisportkooi

Koksijde-Dorp heeft er een nieuwe sportieve troef bij. Na de omnisportkooi aan sportpark Hazebeek in Oostduinkerke is er nu ook een multifunctionele sportkooi in Koksijde-Dorp, tegenover het speelplein bij het zwem- en recreatiebad Hoge Blekker.
The post Ook Koksijde-Dorp heeft nu een omnisportkooi appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duitse politie arresteert vermoedelijke Chinese spionne

De Duitse politie heeft een vrouw gearresteerd die ervan verdacht wordt voor China te spioneren. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De Chinese Yaqi X werkte voor een logistiek bedrijf dat ook diensten leverde op de luchthaven Leipzig/Halle en zou zo belangrijke informatie over vluchten, vrachtladingen en passagiers op de luchthaven hebben doorgespeeld aan iemand die voor de Chinese geheime

Lees meer »

Werken gestart voor nieuwe vrachtwagenparking langs A11 in Zeebrugge

In Zeebrugge zijn de werken begonnen voor een nieuwe vrachtwagenparking naast de A11. De nieuwe parking moet de parkeerproblematiek in de omliggende woonkernen oplossen. Op de parking zal plaats zijn voor zo’n 140 vrachtwagens. Er komt ook een restaurant, een supermarkt en sanitair voor de vrachtwagenchauffeurs. Tegen september 2025 moet de parking klaar zijn.

Lees meer »

“Toen ze hem afwees, begon de nachtmerrie”: internering wenkt voor Oostendse stalker, maar verdediging gaat voor de vrijspraak

Het openbaar ministerie vraagt de internering van een 43-jarige Oostendenaar, die drie vrouwen belaagde. K.J. kreeg bij verstek 37 maanden cel, maar de man tekende verzet aan tegen die veroordeling.
The post “Toen ze hem afwees, begon de nachtmerrie”: internering wenkt voor Oostendse stalker, maar verdediging gaat voor de vrijspraak appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom Sportpaleis-baas wil raken aan naam van zo’n iconische zaal: “We willen de kosten van de renovatie niet doorrekenen aan onze klanten”

Het Sportpaleis draagt vanaf september volgend jaar een nieuwe naam. De deal die daarvoor gesloten werd met het bedrijf AFAS Software recupereert deels de kosten die horen bij een flinke renovatie. “Mede aangestuurd door de Oosterweelwerken zal de inkom van ons gebouw tegen 2033 verhuizen naar de achterzijde”, zegt Jan Van Esbroeck, grote baas van het Sportpaleis.

Lees meer »