Renovatie Kursaal Oostende uitgesteld tot september 2024, voorstellingen in zomer nog mogelijk

De renovatie van het auditorium in het Kursaal in Oostende wordt opnieuw uitgesteld, deze keer tot na de zomer. De onderhandelingen over de verstelbare vloer slepen langer aan dan verwacht. Dat is goed nieuws voor organisatoren. Er zouden al aanbiedingen zijn om volgende zomer in het Kursaal voorstellingen te organiseren. Ook voor Theater aan Zee kan het uitstel goed nieuws zijn.

Het Kursaal werd in 2004 grondig gerenoveerd met als blikvanger de verlaging van het auditorium zodat men vanuit de erehal rechtstreeks naar het podium en (met wat verbeelding) naar de zee kon kijken. Men greep toen terug naar het idee van bij de bouw in de jaren 50.

2.000 plaatsen

De zaal heeft sinds die verbouwing 2.000 plaatsen en was al het decor voor veel optredens en shows. Maar de noden veranderen en er was vraag naar een grotere capaciteit en naar een locatie voor optredens met een staand publiek.

Bovendien is Kursaal Oostende, door de komst van het nieuwe casino en zaal in Middelkerke, straks niet meer de enige grote zaal aan de Middenkust. Oostende vond in 2020 al een oplossing een verbouwing tot een zaal met in de hoogte verschuifbare niveaus.

In hoogte verstelbare vloer

Voor zittende concerten zijn dat tribunes maar die kunnen in de grond verdwijnen voor concerten, feesten, recepties of events. Er kunnen dan ook meer mensen in de zaal: 3.150 om precies te zijn.

“Vanuit de sector is er belangstelling in een zaal met meer dan 3.000 plaatsen”, luidde het. Een in de hoogte verstelbare vloer is echt ‘state of the art’. Er zijn wereldwijd maar enkele spelers die dergelijke systemen aanbieden. Oostende koos trouwens voor een Canadees bedrijf, maar over de prijs is er nog geen overeenstemming.

Vlaamse subsidie

Eind 2020 werden de plannen voorgesteld: het Kursaal zou grondig verbouwd worden. De werken zouden starten in 2022 met als gevolg dat het Kursaal zou sluiten.

De vzw Kursaal Oostende (die het dossier trekt) en de NV Exploitatie Kursaal Oostende (EKO) (als huisbaas van het gebouw) moeten de investering van 15 miljoen euro niet helemaal zelf dragen: er is een Vlaamse subsidie van 9 miljoen euro.

In 2021 werden de plannen bijgesteld: het Kursaal zou nog 1,5 jaar langer open blijven en de werken zouden pas in januari 2024 van start gaan. Later werd die datum nog opgeschoven naar het voorjaar 2024. Momenteel is de laatste show (André Hazes) gepland op 14 april.

Ten vroegste september

Deze week werd beslist dat de werken ten vroegste starten in september 2024. Oorzaak is de verschuifbare vloer/tribune. Er wordt nog volop gepraat met het Canadese bedrijf dat kandidaat is om dat systeem te installeren, maar de onderhandelingen duren langer dan verwacht.

Zopas besliste het Kursaal dat de werken ten vroegste starten begin september. Een definitief fiat voor de werken is er wel nog niet. Die beslissing met door het stadsbestuur genomen worden.

Burgemeester Bart Tommelein (voorzitter van de vzw Kursaal Oostende): “We onderhandelen nog verder over de voorwaarden en dat betekent dat de werken niet dit voorjaar starten. Als ze toch later starten dan kun je beter ook nog enkele maanden langer open blijven. Maar de plannen zijn niet weg. We namen eerder al de beslissing om de zaal te renoveren.”

Concerten

Dat het Kursaal langer open blijft, is goed nieuws voor Theater aan Zee: zij kunnen de zaal deze zomer alsnog gebruiken. In principe kan het Kursaal nog een grote show, productie of musical programmeren, maar het is niet evident dat op zo’n korte tijd te doen.

“Internationale shows en musicals moet je lang op voorhand vastleggen want ze maken vaak deel uit van een internationale tournee”, luidt het.

Aanbiedingen

Voor lokale en nationale organisatoren zijn er meer mogelijkheden: zo kan er deze zomer opnieuw een grote expo plaatsvinden of kunnen concerten plaatsvinden.

Bart Tommelein: “Ik vernam dat er al verschillende aanbiedingen zijn van organisatoren om deze zomer dingen te organiseren. Dat de werken later starten, is dus in dat opzicht een goede zaak.”

The post Renovatie Kursaal Oostende uitgesteld tot september 2024, voorstellingen in zomer nog mogelijk is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Sinds de hersenbloeding kom ik altijd zo snel mogelijk naar huis”: Jean-Marie en Carmen Pfaff zijn 50 jaar gehuwd

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »