Ontslagnemend burgemeester Piet De Groote haalt snoeihard uit op hallucinante gemeenteraad: “Durven jullie in spiegel te kijken?”

Op de jongste gemeenteraad in Knokke-Heist haalde burgemeester Piet De Groote – ja nog steeds in functie – snoeihard uit naar de raadsleden van Gemeentebelangen die hem via een geheime stemming en een open brief in de krant aan de kant schoven. “Durven jullie in de spiegel kijken en nog oordelen dat jullie integer en transparant hebben gehandeld?” De Groote maakte ook bekend op te stappen uit Gemeentebelangen en verder te zetelen als onafhankelijke.

Het was een erg opmerkelijke Knokke-Heistse gemeenteraad in het Sociaal Huis in Heist donderdagavond. Alleen al door de setting. Piet De Groote, die zo’n drie weken geleden zijn ontslag aankondigde, is nog steeds in functie als burgemeester en zat dan ook centraal vooraan. Met links en rechts naast zich: de schepenen die tegen hem samenspanden en hem via een geheime stemming en een open brief langs de kant schoven als lijsttrekker en de facto ook als burgemeester door het duidelijk opzeggen van het vertrouwen.

Woelige periode

Een en ander is natuurlijk niet los te zetten van de voorbije bijzonder woelige maanden met onder meer de heisa rond het eerst overdragen en dan weer niet van het gemeentelijk onderwijs, het onderzoek van Audit Vlaanderen en daaruit volgend het ontslag van schepen Kris Demeyere.

“Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Kunnen jullie dat ook zeggen?” – Piet De Groote

Piet De Groote hield er aan nog eens toelichting te geven bij zijn ontslag als burgemeester. Hij stelde de achterkamerspelletjes – waarbij A werd gezegd in zijn gezicht en B achter zijn rug – meer dan moe te zijn. “Ik ben 17 jaar lid van het College van Burgemeester en Schepenen en ben nooit betrokken geweest in schandalen, noch werd ik met de vinger gewezen in gelijk welk onderzoek dan ook. Ikzelf kan iedereen recht in de ogen kijken. Kan iedereen hier dat zeggen? Ik betwijfel het”, klonk het hard.

“Rattenvangers”

De Groote liet ook weten uit de lijst Gemeentebelangen te stappen en verder als onafhankelijke te zetelen. Hij vergeleek de initiatiefnemers van de putsch tegen hem met ‘rattenvangers van Hamelen’. Naar alle leden/gemeenteraadsleden die de fameuze open brief ondertekenden deed hij een oproep. “Durven jullie in de spiegel kijken en nog oordelen dat jullie integer en transparant hebben gehandeld? Indien het antwoord neen is, zouden jullie je verantwoordelijkheid daarvoor moeten nemen”, klonk het. “Ikzelf zal het ambt van burgemeester waardig blijven vervullen tot er een opvolger is beëdigd. En daarna blijf ik actief als onafhankelijk gemeenteraadslid. Dat ben ik verschuldigd aan mijn 3.595 kiezers.”

“Had u meer geluisterd naar de bevolking, dan zou het zo ver niet gekomen zijn” – schepen Antoine Geerinckx

Schepen Antoine Geerinckx (Gemeentebelangen) repliceerde dat De Groote nu veel verwijten maakt aan iedereen maar deze situatie vooral aan zichzelf te danken heeft. “Had u meer geluisterd naar de bevolking – in dossiers zoals de hoogbouw en het gemeentelijk onderwijs – dan zou het zo ver niet gekomen zijn”, stelde Geerinckx.

Daarna vroeg ook gemeenteraadslid en voormalig schepen Annie Vandenbussche het woord om aan te kondigen dat ze uit Gemeentebelangen stapt en net als De Groote verder zal zetelen als onafhankelijke. “Gemeentebelangen is verbrand, de werking is verzand in amateurisme, opportunisme en anarchie”, klonk het. Ze hekelde ook de ‘karaktermoord’ op Piet De Groote en het misleidende karakter van de geheime stemming en de open brief tegen hem.

“Dit kan niet blijven duren”

In een reactie op het opmerkelijke schouwspel liet Cathy Coudyser van oppositiefractie N-VA verstaan dit met grote ogen te bekijken. “Hier zit nu een burgemeester die uit zijn eigen meerderheid is gestapt. De facto is de gemeente onbestuurbaar geworden. Dit kan zo niet blijven duren. De bevolking verdient zoveel meer dan dit gekrakeel.”

The post Ontslagnemend burgemeester Piet De Groote haalt snoeihard uit op hallucinante gemeenteraad: “Durven jullie in spiegel te kijken?” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

De Klimrank neemt afscheid van meester Stefan: “Altijd gedreven, maar steeds met veel engelengeduld”

De Klimrank, een school voor buitengewoon onderwijs in Poperinge, moet het volgend schooljaar zonder meester Stefan (62) doen. Na dit schooljaar gaat meester Stefan met welverdiend pensioen. Hij was 40 jaar actiefals kinesist in De Klimrank, eerst op de locatie aan De Couter in Poperinge en daarna naar de Deken De Bolaan. Op zijn laatste werkdag werd hij door alle

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand”

Op zaterdag 29 juni opende Pieter Warlop de automatenshop Twenty4Seven. Met de automatenshop krijgt het voormalige kantoor van Liantis, na een paar jaar leegstand, een nieuwe bestemming. De shop vind je in het centrum van Poperinge, Burg. Bertenplein 10.
The post Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand” appeared first on KW.be.

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

KIJK. 4.000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »