Kris Declercq trekt lijst voor CD&V in Roeselare, Groen overweegt andere naam

Nog een klein jaar en er zijn opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Achter de schermen heerst er nu al heel wat zenuwachtigheid. Wie komt met welke lijst op? Duiken er witte konijnen op? En wat worden de cruciale thema’s? We legden ons oor te luister bij de verschillende partijen.

Her en der zijn er in Vlaanderen gemeenten waar CD&V uit de lijstnaam weggelaten wordt. Dat zal in Roeselare alvast niet het geval zijn. Geen verrassing want de partij stak er de vorige keer met kop en schouders bovenuit. Of dat over een jaar ook het geval zal zijn, is nog niet zeker, maar CD&V laten ze niet vallen. “Het zal sowieso in de naam aanwezig zijn”, aldus burgemeester Kris Declercq die meteen ook verklapt lijsttrekker te zullen zijn, wat ook al geen verrassing is. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen pakte hij uit met een monsterscore. Voor de rest van de lijst moeten we nog wat geduld hebben, al zal er zeker plaats zijn voor vernieuwing. “De voorbije jaren maakten we, zoals afgesproken voor de verkiezingen, werk van een volledige vernieuwing van onze ploeg met onder meer vijf nieuwe jongeren-gemeenteraadsleden en vier talentvolle schepenen. Ook in 2024 zullen we graag met sterke kandidaten komen die onze wijken en deelgemeenten vertegenwoordigen, als een echte stadslijst. De kandidatensamenstelling loopt alvast erg vlot.”

“Daarbij willen we vooral oog hebben voor de vragen van de Roeselarenaar in een groeiende stad. We zetten in op veiligheid, inburgering en sociale ondersteuning van wie het moeilijk heeft. De ingezette vergroening van de stad willen we verder vorm geven, de leegstand tegengaan en in deze gepolariseerde tijden opnieuw warm verbindend zijn.”

Open VLD kiest met Lokaal Liberaal alvast voor een andere naam. Ze zijn daarmee de enige die de race richting stembusslag officieel afgetrapt hebben. “Het toont waar we voor staan: politici die lokaal aan de slag gaan, de vinger aan de pols houden, door te praten met mensen, door ontmoetingen in straten en wijken, door de vele contacten ook als schepen. Liberaal omdat we de basisgedachte van vrijheid en vooruitgang echt omarmen”, stelt Piet Delrue. “Concrete namen hebben we nog niet, maar ons doel is om opnieuw een lijst voor te stellen die enthousiasme en degelijkheid uitstraalt, met kandidaten die de mensen kennen en waar men vertrouwen in heeft.”

Bij Vooruit blijft het voorlopig kalm. “De partijnaam is duidelijk, die hebben we al even. Voor meer nieuws is het uitkijken naar begin 2024. We zijn volop bezig en alles vordert goed”, horen we van Henk Kindt. “Sowieso gaan we voor een leefbare, veilige en vergroende stad waar iedereen zijn plaats kan vinden.”

Herkenbaarheid

Bij de oppositie is het vooral uitkijken naar de prestaties van Vlaams Belang. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen verdubbelden ze al hun aantal zitjes en die stijgende lijn werd enkel maar doorgetrokken. Daarom dat er ook geen twijfel is over onder welke naam op te komen. “Wij komen steeds op onder onze eigen naam omdat de burger zo kiest voor een herkenbare partij met een duidelijk programma”, horen we van Immanuel De Reuse, de gedoodverfde lijsttrekker. Al is dat nog niet officieel. “Het voorstel is geformuleerd en moet nu nog afgeklopt worden. We merken dat er verder heel wat kandidaten zijn die zich willen engageren voor een plaats op de lijst. We contacteren daarnaast uiteraard ook zelf mensen. Identiteit, mobiliteit en veiligheid zijn voor ons de drie cruciale thema’s. Zich thuis voelen in onze stad. Wij willen dat Roeselare die herkenbare, veilige Vlaamse stad is. De mobiliteitsknoop die deze bestuursperiode gelegd werd, moet ontward worden. En op vlak van veiligheid en drugsbeleid willen we een gerichte, strenge aanpak uitrollen.”

Ook bij Groen overwegen ze om onder een andere naam op te komen

N-VA kiest voor een keer niet voor verandering en gaat onder de gekende naam richting kiezer. “Geen kartel, geen andere naam”, aldus Brecht Vermeulen (N-VA). “We zijn niet beschaamd over wie we zijn. N-VA is een sterk merk zeker in Roeselare met gekende mensen, hetgeen aan de kiezer duidelijkheid en herkenbaarheid bezorgt.” Wie er ditmaal de lijst zal trekken is nog niet bekend. De knoop werd nog niet doorgehakt. “Een lijst samenstellen is altijd een lang proces dat evenwichten moet nastreven tussen man/vrouw, jong en minder jong, tussen oude en nieuwe kandidaten, enz. We zijn uiteraard bezig met de voorbereidingen om dat tot een goed einde te brengen. We kunnen nog altijd putten uit een groot ledenbestand, maar zoeken ook actief naar nieuwe mensen. Bij Jong N-VA zitten er alvast enkele beloftevolle profielen.” Wat de hete thema’s over een jaar betreft sluiten ze zich grotendeels aan bij Vlaams Belang. “In Roeselare zijn voor ons de dogmatische mobiliteitsaanpak, het zeer aanwezige onveiligheidsgevoel, de selectieve aandacht voor de deelgemeenten, de te geringe aanpak van illegale migranten, een efficiënter sociaal beleid en het bestrijden van de verspilzucht van de meerderheid sleutelelementen voor onze oppositie. Wellicht gaan sommige partijen onhaalbare of onbetaalbare standpunten naar voor schuiven. Wij gaan alvast voor realiteitszin, maar ook voor doeltreffendheid.”

Bij Groen is er verre van zekerheid over de naam. “We zijn momenteel aan het onderzoeken of we als Groen naar de verkiezingen trekken of dat we een verruimingstraject starten. We maken er geen geheim van dat we veel progressieve stemmen willen samenbrengen”, horen we van Bert Wouters. “In het voorjaar willen we meer duidelijkheid brengen, ook over met welke mensen. De gesprekken zijn volop aan de gang.” Ook hier komt mobiliteit naar voor als een belangrijk thema. “Maar ook vergroening en open ruimte, duurzaamheid en dus leefbaarheid.”

Eerste keer

En dan is er ook nog PVDA. De partij roerde zich al even bij vorige verkiezingen, maar stond bij de gemeenteraadsverkiezingen nog geen enkele keer ‘op het blad’. Daar komt nu sowieso verandering in, aldus Ronny Saelen van de extreemlinkse partij. “We zijn momenteel nog in gesprek met verschillende mensen en kijken de kat uit de boom naar wat er allemaal mogelijk is, maar het staat nu al vast dat we in oktober 2024 voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen.”

The post Kris Declercq trekt lijst voor CD&V in Roeselare, Groen overweegt andere naam is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »