Klassiek concert voor OKAN-leerlingen KTA Brugge: “Muziek speelt een zeer belangrijke rol in hun leven”

Zaterdag 28 oktober wordt dankzij ‘Iedereen Klassiek’ opnieuw een hoogdag voor wie van klassieke muziek houdt. Samen met initiatiefnemer Klara presenteert het Concertgebouw een gevarieerd programma met vertakkingen in de hele binnenstad. In het kader van ‘Iedereen Klassiek aan huis’ brachten twee professionele muzikanten op donderdag 19 oktober een klassiek concert voor drie OKAN-groepen van KTA Brugge.

“Het is onze bedoeling om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken”, vertelt Peter Grymonprez, projectverantwoordelijke van Brugge Plus.

OKAN-klassen

“Al verschillende jaren opteren we ervoor om intieme en toegankelijke concerten te organiseren voor groepen die niet onmiddellijk de kans krijgen om een klassiek concert bij te wonen. Dit jaar organiseren we met twee ensembles een concert voor de OKAN-klassen voor anderstalige nieuwkomers van KTA Brugge en de Maricolen.”

“Daarnaast vindt er ook een concert plaats bij Viro, een organisatie voor mensen met een beperking en Ligo, een centrum voor basiseducatie. Dit was voor onze school een mooie kans om onze leerlingen in contact te brengen met een muzikale cultuur die hen niet bekend is”, vult Axel Vander Brugghen, OKAN-coördinator van KTA Brugge aan.

Nyckelharpa

“De muzikanten hebben hier ook handig op ingespeeld door tussendoor het een en ander te vertellen over het nummer dat ze brachten en de instrumenten die ze bespelen. Wellicht zullen onze leerlingen niet snel de weg naar een concertzaal vinden, maar niettemin speelt muziek een belangrijke rol in hun leven. In hun land van herkomst is traditionele volksmuziek heel belangrijk.”

Het kleinschalige concert werd tijdens de lessen Nederlands goed voorbereid. De vragen die de leerlingen na het concert aan de twee muzikanten voorlegden, waren hiervan het mooiste bewijs. Ook de muzikanten die het concert brachten, vonden het spannend en leuk om voor OKAN-leerlingen op te treden.

“We hebben met opzet het overgrote deel van onze nummers gebracht op een nyckelharpa, een instrument dat in Zweden gebruikt wordt om volksmuziek op te spelen. Op deze manier wilden we een link leggen met de vele traditionele instrumenten in de landen van herkomst van deze jongeren”, aldus Koen Vanmeerbeek.

The post Klassiek concert voor OKAN-leerlingen KTA Brugge: “Muziek speelt een zeer belangrijke rol in hun leven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Orban vraagt Zelenski om na te denken over snel staakt-het-vuren, Oekraïense president wijst op “rechtvaardige vrede”

Viktor Orban heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd na te denken over een snel staakt-het-vuren dat de vredesbesprekingen zou kunnen versnellen. Dat heeft hij gezegd tijdens een gezamenlijk persmoment. Orban trok dinsdag naar Kiev om het met Zelenski te hebben over vrede tussen Oekraïne en Rusland, maar ook over actuele kwesties in de betrekkingen

Lees meer »