Goeste

Maaike Cafmeyer is een week lang hoofdredacteur van De Krant van West-Vlaanderen. In haar voorwoord licht ze toe waarom hutsepot wel de rode draad doorheen de krant moest zijn.

De living van mijn mémé rook naar koffie en Quality Street.

De televisie stond dikwijls te tsjoereln en de klok tikte de uren weg. Mijn mémé aan moeders kant was weduwe, al lang.

Haar behangpapier alleen al bezorgde een mens een epilepsieaanval.

Ze loste kruiswoordraadsels op en keek uren langs de sanseveria naar buiten. Naar de straat, waar niemand speciaal rondscharrelde.

Zotte Frans op zijn oude vélo en Madeleine met haar gouden oorringen.

Eén keer in de week kwam de facteur binnen. Soms kreeg hij een dreupel. Maar altijd had hij deze gazet mee. “No wiens begroavinge goak nu were moetn goan”, zei ze dan. En ze snoot haar neus al op voorhand. Ik zat aan tafel te kijken hoe ze die mens zo vlug mogelijk weer zou buitenborstelen. Want ze hield niet van bezoek.

Er was niet veel anders voor mij daar dan de gazet om de wereld te verkennen. Ja, één aftands gezelschapsspel en een boeksje vol liedjes van Bobbejaan en Eddy Wally. Daar moest ik het dan mee doen.

‘ken zukke goeste voe nog ne kè hutsepot te maken

Veel accidenten, altijd. In de gazet. Foto’s in zwart-wit van wrakken rond een telefoonpaal of in een boom. Soms, héél soms stond er eens een foto in van iemand die ik kende. Mijn opa Guido bijvoorbeeld, aan vaders kant. Die luisterde naar Bach en speelde toneel. Daar won hij soms prijzen mee. En dan keek ik naar zijn foto alsof ik hem nog nooit had gezien. Terwijl ik hem zo goed kende. Maar hij behoorde tot een andere wereld. Zijn salon rook naar sigaren en Cointreau. Dat was iets totaal anders. Ze hadden alle twee de oorlog meegemaakt. Dat wel. Ze wisten wat honger was.

Mijn mémé hield van ‘Gaston en Leo’, mijn opa van ‘Shakespeare’.

Mijn mémé las nooit een boek, opa Guido had een bibliotheek.

Mijn mémé las deze krant van A tot Z, mijn opa leverde de inhoud.

Twee totaal verschillende zielen. Met hetzelfde kleinkind.

In een spagaat tussen die twee werelden ben ik opgegroeid.

Als ik hutsepot ruik, dan denk ik aan hen. Want dat is ongeveer hun enige overeenkomst. Hutsepot. Met spek en bouilli. Mostaard op de rand van het bord en een stuk bruinbrood om de rest van de telloor uit te lekken.

‘ken zukke goeste voe nog ne kè hutsepot te maken. Mensen toch!

Voor Mémé Kortemark en Opa Torhout.

Die mensen hebben mij geleerd wat goesting is.

Want leven zonder goeste is geen leven.

Dit artikel maakt deel uit van De Krant van Maaike. West-Vlaams Ambassadeur Maaike Cafmeyer was een hele week hoofdredactrice van De Krant van West-Vlaanderen. Deze unieke stuntkrant ligt vanaf vrijdag 27 oktober in de krantenwinkel.

The post Goeste is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »