Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene scherp voor minister Zuhal Demir rond statiegeldkwestie: “Nog geen stap verder dan 7 jaar geleden”

Bredene organiseerde tijdens de zomermaanden opnieuw een proefproject rond statiegeld op petflesjes en blikjes. Eind dit jaar hakt de Vlaamse regering echter de knoop door: of de regering gaat voor klassiek statiegeld of voor een digitaal scansysteem. Burgemeester van Bredene en Vlaams Parlementslid voor Vooruit, Steve Vandenberghe, opteert voor het klassieke systeem. “De cijfers zijn nog beter dan vorig jaar. Mensen zijn fan”, duidt hij.

Vandenberghe is al langer voortrekker van statiegeld op petflesjes en blikjes in heel Vlaanderen. “Al zeven jaar ijveren we voor de invoer van statiegeld, maar al zeven jaar verliezen we tijd”, zegt Vandenberghe.

Boos en gefrustreerd

“We zijn boos en gefrustreerd, want ook andere gemeenten worden in de steek gelaten door de betrokken minister, die zich heeft laten inpalmen door de verpakkingsindustrie. Er zijn al proefprojecten geweest in onder andere Bobbejaanland met een digitaal systeem. Die behalen niet de gewenste resultaten. Ons klassieke systeem haalt die resultaten wel.”

Afgelopen zomer werkten drie strandbars in Bredene mee aan een proefproject. De gemeente koos daarbij voor een klassiek systeem waarbij stickers aangebracht werden op petflessen en blikjes. Wie het leeggoed terugbracht, kreeg 20 cent terug. Uit de resultaten blijkt nu dat meer dan 88 procent van alle verkochte flesjes teruggebracht werden.

Verpakkingsindustrie

“De cijfers zijn beter dan in 2022 en dat betekent dat mensen eraan gewoon worden”, duidt Vandenberghe.

“Er werden dertig procent meer verpakkingen in omloop gebracht en als we de retourcijfers erbij nemen, merken we een stijging van 11,3 procent ten opzichte van 2022. Dat is sterk en duidt ook de noodzaak.”

“Er is nood aan een systeem dat voor iedereen werkt: jong en oud. Een digitaal statiegeldsysteem sluit mensen uit. Als de minister het juiste doet, kiest ze voor een klassiek systeem waar iedereen baat bij heeft. Als er voor het digitaal systeem wordt gekozen, dan gaan alle lasten naar de lokale besturen en de lusten naar de verpakkingsindustrie.”

Schuldig verzuim

Vandenberghe is scherp voor Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). “Wat mij betreft pleegt de minister schuldig verzuim. Er is nooit gepraat geweest met gewone mensen. De natuur is het slachtoffer van het getalm van de minister.”

“95 procent van onzze inwoners is voor de invoering van het klassieke systeem. Het wordt tijd dat de minister luistert. Er is ondertussen al te veel tijd verspild. We zijn nog geen stap verder dan zeven jaar geleden”, besluit Vandenberghe.

The post Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene scherp voor minister Zuhal Demir rond statiegeldkwestie: “Nog geen stap verder dan 7 jaar geleden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Limburger Yannick Bouts leidt La Réserve naar label vijf sterren superior

Een jaar na de opening krijgt hotel La Réserve Resort in Knokke het label vijf sterren superior. Dat gebeurde onder leiding van de Limburgse general manager Yannick Bouts, die eerder met het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden vijf sterren behaalde. “Zonder het enthousiasme van de eigenaars – topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke – was dit niet mogelijk geweest”, zegt

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge

Op zaterdag 29 juni 2024 vanaf 14 uur tot middernacht wordt het Minnewaterpark een feestelijke plek met concerten, workshops, wereldkeuken, een wereldavonturenweide en Fair Trade.
The post Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, wordt voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.
The post Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Mensen vlogen uit hun stoelen”: passagiers getuigen na noodlanding in Brazilië

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »