Bert Dewildeplein aan Sint-Elisabethkerk met familie, vrienden en buurtbewoners officieel ingehuldigd: “Bert heeft dit verdiend”

Op de gemeenteraad van 17 april 2023 werd het voorstel om het plein aan de Sint-Elisabethkerk om te dopen tot het Bert Dewildeplein unaniem goedgekeurd. Een goede zes maanden later is de stadsfiguur van Kortrijk vereeuwigd in het straatbeeld. “Die man heeft als cultureel ambassadeur veel betekent voor Kortrijk en verdient een postuum eerbetoon”, zegt initiatiefnemer Frank Vierstraete (67). Ook de vrouw van Bert, Jo “Bonnie” Vanneste, was aanwezig met haar kinderen en kleinkinderen.

Naar aanleiding van de opwaardering rond de kerk in de Sint-Elisabethwijk waarbij de zitbanken werden vernieuwd, de gascabine werd geschilderd, een petanqueveld werd aangelegd en de oude urinoir werd weggehaald, diende Frank – gewezen uitbater van café De Klokke en lid van Team Burgemeester – een aanvraag in om het plein te vernoemen naar het Bert Dewildeplein. Op donderdag 26 oktober werd dat werkelijkheid.

“Normaal staat op een straatnaambord wat de persoon deed, maar de CV van Bert is te lang. ‘Stadsfiguur’ springt in het oog. Bert was de Kortrijkse Guido Gezelle. De man had zakken vol bierviltjes en papiertjes met notities voor boeken en toneel. Hij was auteur van verschillende historische en toeristische publicaties, oprichter van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk en medeoprichter van de Sinksenfeesten. Hij heeft gezwoegd, rondgereden en uren versleten aan het vlasmuseum. Zonder hem was er geen Texture. Bert Dewilde is deel van ons cultureel erfgoed. Dit eerbetoon heeft hij verdiend.”

© MD

De volgende stap is een klein monument op de hoek van het plein met de Senator Bossuytstraat en de Burgemeester Danneelstraat. “We willen nog een eyecatcher plaatsen, een ode aan vlas of Bert, maar dat sluitstuk moet nog ingevuld worden.”

Bert Dewilde is geboren in Bissegem op 18 februari 1925 en heeft vier kinderen: Patrick (69), Inge (66) en tweeling Annick (63) en Katrien (63). Hij overleed kort na zijn 95ste verjaardag in AZ Groeninge. Zijn vrouw Bonnie (92) verblijft in een rusthuis, maar wou dit eerbetoon meemaken. “Bert was een zeer optimistische man. Humor was één van zijn kwaliteiten”, herinnert Bonnie zich. “Hem op deze manier huldigen is één van de beste dingen die ze konden doen. Het zou hem zeker gelukkig maken. Bert heeft veel gedaan voor iedereen, gelijk wie. Als hij iets kon doen, dan deed hij het. Hij wou 95 jaar worden en dat is hem ook gelukt. Op zijn verjaardag werden alle kinderen en kleinkinderen uitgenodigd. Hij heeft iedereen bedankt en later in de namiddag vroeg hij om een dokter. ‘Ze mogen mij komen halen’ had hij gezegd. Tien dagen later stierf hij in het ziekenhuis. Het was goed geweest.”

The post Bert Dewildeplein aan Sint-Elisabethkerk met familie, vrienden en buurtbewoners officieel ingehuldigd: “Bert heeft dit verdiend” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

Man loopt brandwonde op bij bluspoging van uitslaande brand in veranda

In de Aartrijkestraat in Torhout brak donderdag even voor 12 uur een uitslaande brand uit in een veranda, aanpalend aan een woonhuis. Een man probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar liep daarbij een brandwonde en een rookvergiftiging op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste daarna het vuur.
The post Man loopt brandwonde op bij

Lees meer »