Alveringem zoekt peters en meters om bloembakken te onderhouden: “Onze gemeentewerkers hebben de handen vol”

In de uitgestrekte Westhoekgemeente Alveringem wil het gemeentebestuur het onderhoud van bloembakken overlaten aan inwoners. Het zoekt daarvoor meters en peters.

“Een bloembak met alleen maar onkruid is zonde.” Freddy Sparenberg (59) is sinds dit jaar eigenaar van een nieuwe vakantiewoning in het Alveringemse dorpje Izenberge. De man woont en werkt in de buurt van Brussel, maar komt geregeld uitblazen bachten de kupe. De bloembak voor de deur werd een doorn in het oog.

“Ik kom om de twee tot drie weken naar mijn tweede verblijf”, vertelt hij. “In de voorbije lente en zomer was het mij opgevallen hoe de nabijgelegen bloembak eerst leeg raakte en daarna vol met onkruid groeide. Of het hier ging om een private of publieke bloembak was me niet duidelijk.”

Handen vol

Het blijkt te gaan om een van de 25 bloembakken van de gemeente Alveringem. “Onze groendienst heeft drie medewerkers, die hun handen vol hebben met het onderhoud van onze negen dorpen en acht kerkhoven”, zucht burgervader Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen).

“Het is onmogelijk om voortdurend de ronde van de bloembakken te blijven doen met eigen mensen. Vooral de zomer is problematisch, wanneer gemeentewerkers verlof nemen. Geef de bloemen een week geen water en ze zijn kapot. Alleen onkruid overleeft en groeit welig wanneer het wel weer regent. Je hebt nog maar je rug gedraaid en het onkruid staat er al terug.”

Reglement

De gemeente heeft nu een nieuw reglement klaar om een of meerdere bloembakken toe te wijzen aan een peter of meter. “Dit peter- en meterschap wordt schriftelijk vastgelegd”, aldus Liefooghe.

“De gemeente blijft de nodige planten voorzien, maar verwacht dat de peters en meters het onderhoud doen: regelmatig water geven, wieden, afgestorven planten verwijderen en eventuele schade of vandalisme melden aan de technische dienst.”

Goeie ouwe tijd

En wat staat daar tegenover? “Niks. We geven geen financiële vergoeding, wel veel dankbaarheid. In de goeie ouwe tijd konden we rekenen op vrijwilligers die ons uit de nood hielpen.”

“Vandaag beperken velen zich tot foeteren op Facebook. Wij willen de mindset veranderen van verzuring tot engagement: ik kan en wil iets doen aan mijn omgeving. Wie geen peter of meter meer kan of wil zijn, moet dit laten weten aan de gemeente zodat we een nieuwe kunnen zoeken.”

Plantenman

Freddy neemt nu het peterschap op zich voor de bloembak bij zijn vakantiehuisje aan de markt van Izenberge. “Waarom niet? Ik ben trouwens een plantenman: in Halle heb ik een ecologische plantenkwekerij. Ik heb gezien dat er in mijn bloembak onlangs viooltjes zijn geplant.”

“Dat is een bloem die nog kan bloeien in het najaar. Het is mooi om te zien en laat het ons zo houden met zo veel mogelijk mensen. Maak maar reclame”, besluit Liefooghe. (TP)

The post Alveringem zoekt peters en meters om bloembakken te onderhouden: “Onze gemeentewerkers hebben de handen vol” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik ben nogal chaotisch, dus ik moet me goed voorbereiden”: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 2)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Dimitri Vegas, Tanja Dexters en Zita Wauters verklappen hun ultieme vakantietips. “Verschillende plekken van de wereld zien en er niet zelf voor betalen … Dat is het voordeel aan

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »