Wordt Villa Rozerood uit De Panne de eerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen? “Wij zorgen letterlijk en figuurlijk voor zuurstof”

Wie wordt de opvolger van Maaike Cafmeyer als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 29 november, maar die avond wordt ook een goed doel bekroond. De Krant van West-Vlaanderen gaat samen met de Provincie, Radio2 en Focus-WTV op zoek naar de allereerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde organisaties voor. Deze week: Villa Rozerood uit De Panne. Dit zorghotel wil zwaar zieke kinderen, jongeren en hun gezin een vakantie bezorgen en noteerde sinds 2010 al meer dan 45.000 verblijfsnachten. “Zelfs in de koudste en meest sombere dagen zien we het als onze taak om een moment van warmte te schenken.”

Dit artikel maakt deel uit van De Krant van Maaike. West-Vlaams Ambassadeur Maaike Cafmeyer was een hele week hoofdredactrice van De Krant van West-Vlaanderen. Deze unieke stuntkrant ligt vanaf vrijdag 27 oktober in de krantenwinkel.

Villa Rozerood mag je gerust als een unieke plek omschrijven. Wat ze in het uiterste westen van ons landje elke dag opnieuw presteren, is haast niet onder woorden te brengen. De start van het initiatief dateert van 2008, twee jaar later zwaaiden de deuren van het eerste en nog altijd enige gezinsgerichte zorghotel in België wagenwijd open.

“Wij zijn een plek waar zwaar zieke kinderen en jongeren terechtkunnen voor een rust- en ontspanningsverblijf, samen met hun ouders, broers, zussen, grootouders en mantelzorgers”, legt algemeen directeur Bart Devos (52) uit. Hij is sinds 2017 vrijwilliger bij Villa Rozerood en staat sinds februari van dit jaar aan het roer van de organisatie.

“Wij hebben twee codewoorden: betrokkenheid en deskundigheid. We stellen de kinderen en hun naasten centraal in alles wat we doen”

“Hier vinden ze een stek waar letterlijk en figuurlijk op adem gekomen kan worden. Wij hebben twee codewoorden: betrokkenheid en deskundigheid. We stellen de kinderen en hun naasten centraal in alles wat we doen en bieden een warme plek, een thuis weg van huis. Maar daarnaast hebben we ook alle nodige medische expertise en noden in huis, de klok rond. Wij staan voor totaalzorg.”

Voormalig klooster

Die combinatie zorgt ervoor dat ouders de zorgtaken even in alle vertrouwen uit handen kunnen geven, valt te horen. “Vijftien jaar geleden constateerde een groep sociaal bewuste mensen dit hiaat in het zorglandschap van ons land. Nadat de vzw opgericht werd, gingen ze op zoek naar een locatie. Dat werd een leegstaand klooster van de Zusters van de Heilige Gehoorzaamheid, die het gebouw in erfpacht gaven.”

Villa Rozerood is sindsdien een vakantieoord waar gezinnen in een familiale sfeer even de dagelijkse hectiek achter zich kunnen laten. “Enerzijds bevinden we ons op een toplocatie, met zowel de zee, een bos als Plopsaland binnen handbereik, anderzijds bieden we binnenshuis ook kwaliteitszorg aan. Niet enkel op medisch vlak, we hebben ook een enthousiaste animatieploeg die voor onze gasten klaarstaat.”

Maaike Cafmeyer: “Ik heb de mensen van Villa Rozerood dit voorjaar ontmoet toen ik in Vichte het verhaal van Oscar en oma Rozerood voorlas. Daarbij ging de opbrengst naar het Kinderkankerfonds. Mijn dochter was toen tot tranen toe bewogen door dat verhaal. Wat een fantastische organisatie is Villa Rozerood! Voor mijn part mogen ze nog meer bekendheid krijgen. Ik ben toen door hen uitgenodigd om eens langs te gaan en dat ga ik zeker nog doen.”

Dat die aanpak werkt, bewijzen de cijfers. Sinds 2010 mocht Villa Rozerood al meer dan 45.000 verblijfsnachten noteren. “Goed voor evenveel onvergetelijke vakanties. We kunnen zeven gezinnen huisvesten en eigenlijk zijn we bijna het hele jaar door volgeboekt”, vervolgt Bart. De vakantieperiodes zijn de traditionele piekmomenten. “Dan durven de wachtlijsten al even op te lopen, maar eigenlijk is het bij ons zowat het hele jaar door gezellig druk. Het mooiste compliment dat we ooit kregen? Een mama zei ons dat Villa Rozerood haar gezin heel even opnieuw wat vrijheid teruggaf. Dan weten we meteen weer waarom we hier zo hard voor werken.”

Steunactie slaat aan

Elke aanvraag toetst Bart met zijn 18-koppig team en 35-tal vrijwilligers af bij het Riziv. “Omdat we er zeker van willen zijn dat de mutualiteiten de nodige erkenning zullen geven. We willen de kosten voor onze gasten immers zo laag mogelijk houden. Voor de zieke kinderen of jongeren nemen wij zelfs het remgeld voor onze rekening, de rest van het gezin kan tegen een erg lage dagprijs verblijven.”

Villa Rozerood in het kort

– Opgericht door: een groep geëngageerde mensen uit de palliatieve zorg.

Activiteiten: Een zorghotel waar zwaar zieke kinderen, jongeren en hun gezin hun vakantie kunnen doorbrengen.

Genomineerd omdat het respijthuis sinds de start al 45.000 overnachtingen mocht noteren.

Die nobele aanpak zorgt wel voor een stevig financieel plaatje. “Vandaag ontvangen we 3,5 keer zoveel mensen dan waarvoor we vanuit de Vlaamse overheid gesubsidieerd zijn”, stelt Bart. “Kom op tegen Kanker geeft ons ook een duwtje in de rug, net als tal van serviceclubs en er worden ook heel wat losse initiatieven ten voordele van Villa Rozerood georganiseerd. Heel mooi, want elke euro is meer dan welkom.”

© JOKE COUVREUR

De vele inspanningen ten spijt, heeft Villa Rozerood een operationeel tekort van om en bij de 350.000 euro per jaar. “Daarom hebben we nu een nieuwe sponsorformule ontwikkeld, waarbij we ons op de Belgische bedrijfswereld richten. We mikken op 500 sponsors die jaarlijks elk 1.000 euro willen doneren.”

Na een oproep in deze krant kreeg Villa Rozerood een karrenvracht aan reacties binnen. “Hartverwarmend”, glundert Bart Devos. “We hebben goeie hoop dat we ons doel zullen bereiken. Heel wat mensen hebben zich ook als vrijwilliger aangemeld. Dat is eveneens een levensader van onze werking.” De nominatie voor Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen beschouwen ze in De Panne als een erkenning voor het werk van de voorbije vijftien jaar. “Een hart onder de riem. Wij bieden warme zorg aan en willen gezinnen letterlijk en figuurlijk zuurstof geven. Zelfs in de koudste en meest sombere dagen zien we het als onze taak om een moment van warmte te schenken.”

Bedrijven die Villa Rozerood willen steunen, kunnen dit doen via rekeningnummer BE02 0015 8044 4440, met vermelding ‘500×1000’. Alle verdere info vind je op www.villarozerood.be.

Dit zijn de genomineerden voor ‘Warm West-Vlaanderen’

Welk goed doel verdient de titel West-Vlaams Ambassadeur 2023 in de categorie ‘Warm West-Vlaanderen’? Uit de honderden inzendingen van lezers werden deze zes genomineerd:

Kloen uit Roeselare

Villa Rozerood uit De Panne

– De MUG-heli uit Brugge

Het Ventiel uit Kortrijk

Beestjes in Nesten uit Brugge

Nesten uit Poperinge

Een vakjury onder leiding van Jennie Vanlerberghe zal de uiteindelijke knoop doorhakken. Op woensdag 29 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

The post Wordt Villa Rozerood uit De Panne de eerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen? “Wij zorgen letterlijk en figuurlijk voor zuurstof” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Juf Bea zegt de klas na 40 jaar vaarwel in Gistel: “Slotfeest was schitterende afsluiter van mijn carrière”

De laatste schooldag was voor juf Bea Vanhooren extra speciaal. Want terwijl voor de kinderen de zomervakantie is begonnen, gaat Bea na een carrière van veertig jaar bij één en dezelfde school op pensioen.
The post Juf Bea zegt de klas na 40 jaar vaarwel in Gistel: “Slotfeest was schitterende afsluiter van mijn carrière” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Ophef in internationale media: Nederlandse beachvolleyballer die werd veroordeeld voor verkrachting 12-jarige mag nu meedoen aan Olympische Spelen

In de buitenlandse media is er consternatie ontstaan over de kwalificatie en deelname van Steven van de Velde (29) aan de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse beachvolleyballer werd in 2016 namelijk veroordeeld voor de verkrachting van een twaalfjarig meisje in Milton Keynes in Engeland. Van de Velde was negentien jaar oud op het moment van de feiten.

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit

Na 29 mooie jaren bij basisschool ’t Klavertje, gaat juf Carine Cabooter (64) straks met pensioen. Maar eerst kreeg ze deze week nog een passend afscheid.
The post Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Noord-Korea test ontwikkeling raketten met meerdere kernkoppen

Noord-Korea heeft volgens staatspersbureau KCNA met succes een test uitgevoerd gericht op de ontwikkeling van raketten met meerdere kernkoppen. Zuid-Korea gelooft er niets van en spreekt van “bedrog” om een mislukte lancering te maskeren. Gisteren had Noord-Korea nog een raket gelanceerd die volgens de Zuid-Koreanen in de lucht was ontploft.

Lees meer »