Wordt Piano’s Maene de eerste Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen?

Wie wordt de opvolger van Maaike Cafmeyer als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 29 november, maar die avond wordt ook een onderneming bekroond. De Krant van West-Vlaanderen gaat samen met de Provincie, Radio2 en Focus-WTV op zoek naar de allereerste Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde bedrijven voor. Deze week brengen we het verhaal van Piano’s Maene uit Ruiselede.

Dit artikel maakt deel uit van De Krant van Maaike. West-Vlaams Ambassadeur Maaike Cafmeyer was een hele week hoofdredactrice van De Krant van West-Vlaanderen. Deze unieke stuntkrant ligt vanaf vrijdag 27 oktober in de krantenwinkel.

Piano’s Maene kan je gerust omschrijven als een op en top West-Vlaams succesverhaal. Vandaag is de Ruiseleedse familieonderneming het grootste pianobedrijf van Europa en richt het zich op alle facetten van het verhaal: verkoop en verhuur, onderhoud en restauratie, maar ook op het bouwen van eigen piano’s. Net dat maakt Maene zo uniek. “Onze missie is om de passie voor piano’s met zoveel mogelijk mensen te delen”, zeggen ceo Stefaan Vanfleteren (52), Chris Maene (70) en diens zonen Frederic (40) en Dominique (43).

“Ons duurste stuk? Dat draait rond de 300.000 euro”

De kiem daarvoor lag in de kleine Diksmuidse deelgemeente Esen. “Mijn vader Albert was er koster-organist en muziekleraar”, legt Chris uit. “Hij had thuis een drietal piano’s waarmee hij de Esense jeugd lesgaf. Zijn overbuur was een orgelbouwer die ook piano’s stemde. Hij leerde mijn vader de knepen van het vak en bracht hem ook in contact met een Brugse pianozaak. Toen die geen opvolging had, nam mijn vader de winkel over en bracht hij die naar Esen.”

Wie is Piano’s Maene?

CEO: Stefaan Vanfleteren

Aantal werknemers: 110

Jaaromzet: 21 miljoen euro

Genomineerd omdat het in mei de Nederlandse sectorgenoot Clavis Piano’s overnam en zo uitgroeide tot het grootste pianobedrijf van Europa, met negen vestigingen in België en Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, volgde de verhuizing naar Ruiselede. “Mijn vader ging hier als koster-organist aan de slag. Zijn piano-activiteiten namen steeds meer tijd in beslag en groeiden begin jaren zestig uit tot de hoofdactiviteit van hem en onze moeder, Zulma Doutreloigne. De rest is geschiedenis.” En die is behoorlijk indrukwekkend. De voorbije decennia groeide Piano’s Maene uit tot dé referentie in de pianowereld. “We hebben alles onder één dak”, pikt ceo Stefaan Vanfleteren in. “Bij ons vind je piano’s voor elk budget: van een instapmodel van enkele honderden euro’s tot de absolute pareltjes die in de meest prestigieuze concertzalen staan. Ons duurste stuk? Dat draait rond de 300.000 euro.”

Wereldspeler

Piano’s Maene is sinds 2000 ook exclusief invoerder van Steinway & Sons en zette met een eigen pianolijn ook een stevige standaard in de markt. “We zien onszelf als de pianopartner voor het leven. Over generaties heen zelfs, want intussen zien we hier de kinderen van de kinderen van onze eerste klanten over de vloer komen.”

Maaike Cafmeyer: “Mijn eerste pianootje was afkomstig van Maene! Toen was dat nog een klein winkeltje in Ruiselede. Zot hoe dat bedrijf uitgegroeid is tot zo’n wereldspeler… Bij ons thuis staat er ook een kleine vleugelpiano, een heel mooi instrument. Zelf speel ik er niet zoveel meer op, maar mijn kinderen wel. Als ik speel, is het samen met hen. De moeder van mijn man was ook pianolerares en met een man als muzikant is muziek nooit ver weg bij ons thuis.”

Cultuurhuizen als Bozar in Brussel, het Brugse Concertgebouw, de Bijloke in Gent en het Concertgebouw in Amsterdam zijn vaste klant in Ruiselede, maar de piano’s van Maene vertrekken naar alle windstreken. “We zijn een wereldspeler in ons vak”, klinkt het. “En dat vanuit het kleine Ruiselede. Daar zijn we best trots op.”

Door ook zelf piano’s van a tot z te bouwen, onderscheidt de onderneming zich. “Wij vertrekken nog van het pure ambacht”, onderlijnt het viertal. “In ons atelier wordt nog handwerk geleverd en dat zorgt voor een hoge kwaliteit. Jaarlijks maken we zo’n tien piano’s, die hebben telkens een doorlooptijd van een jaar. We nemen er bewust onze tijd voor. Acht daarvan vertrekken trouwens naar het buitenland.”

7.000 bomen

Piano’s Maene mag dan wel mondiaal actief zijn, de roots blijven intact. “Op en top West-Vlaams, maar met de blik vooruit.” Daarin kadert ook de overname van Clavis Piano’s in Nederland in mei van dit jaar. Eveneens een ronkende naam in de sector die ervoor zorgt dat Maene boven de Moerdijk van één naar vier vestigingen groeit. Naast de huidige hoofdzetel in Alkmaar, die er kwam na de overname van Ypma Piano’s in 2019, krijgt het nu ook vaste voet aan de grond in Amsterdam, Delft en Utrecht. In eigen land heeft de pianobouwer vestigingen in Ruiselede, Gent, Antwerpen, Brussel en Oud-Rekem, wat het totaal op negen brengt.

“We zijn een modern bedrijf dat een authentiek product met een ziel vervaardigt. Voor elke piano die hier over de spreekwoordelijke toonbank gaat, plant de organisatie WeForest ergens ter wereld een boom. Intussen hebben we de kaap van 7.000 al overschreden.”

De komende jaren wil Piano’s Maene rustig verder groeien. “De piano zal er altijd zijn. In deze digitale tijden is het een analoge rots in de branding. Deze nominatie doet ons dan ook ongelooflijk veel deugd. We zijn apetrots op onze West-Vlaamse roots. Maene is overal ter wereld actief, maar dit is onze thuis.”

Dit zijn de zes genomineerden voor ‘Bedrijvig West-Vlaanderen’

Zes op en top West-Vlaamse bedrijven maken kans om de eerste Ambassadeur van Bedrijvig West-Vlaanderen te worden. Dit zijn ze.

– Dronebouwer Exail Robotics uit Oostende

Kledingketen Bel&Bo uit WaregemHonden- en kattenvoedingsproducent

Edgard&Cooper uit KortrijkWeefmachinebouwer

– Weefgetouwenproducent Picanol uit Ieper

Piano’s Maene uit Ruiselede

Ekopak Sustainable Water Group uit Tielt

Woensdag 29 november komen we tijdens een gala-avond in het Fabrieksband in Roeselare te weten wie deze felbegeerde titel in de wacht sleept.

The post Wordt Piano’s Maene de eerste Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Nog veel stappen nodig om oorlog te beëindigen”, zegt Hongaarse premier Orban na gesprek met Poetin

De Hongaarse premier Viktor Orban is in Moskou aangekomen voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Dat melden Russische media vrijdag. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de troepen nog stand. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Onderzoeksrechter houdt drie jonge Franse autodieven aan die op heterdaad betrapt werden in Kortemark

De onderzoeksrechter in Brugge heeft drie jonge Franse autodieven van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van twee auto’s in Kortemark. De daders werden dinsdagochtend op heterdaad betrapt en in hun wagen werden blanco autosleutels gevonden. “Er wordt nu verder onderzocht voor wat de drie in aanmerking komen”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse

Lees meer »

Ultraconservatieve aartsbisschop geëxcommuniceerd wegens verwerpen van autoriteit paus

Een ultraconservatieve Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano is geëxcommuniceerd. Dat heeft het Vaticaan vrijdag laten weten. Excommunicatie is een ernstige kerkelijke straf die de gestrafte uitsluit van deelname aan het volle sacramentele leven van de kerk. De 83-jarige man staat bekend als een heftig tegenstander van paus Franciscus. Hij werd veroordeeld wegens “schisma” nadat hij de autoriteit van de katholieke

Lees meer »

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »