Voorzitter Comité voor Initiatief Filip De Craemer overleeft hartaanval: “Een app redde mijn leven”

Filip De Craemer (62), voorzitter van het Comité voor Initiatief, kroop op vrijdag 29 september door het oog van de naald. De man met nochtans een perfect gezonde levensstijl, werd tijdens het fietsen getroffen door een hartaanval. “Nadat ik een stekende pijn voelde, zette ik mijn fiets langs de kant en met de app ‘112 BE’ verwittigde ik de hulpdiensten, die na vier minuten ter plaatse waren. Het redde mijn leven. Nog veel te weinig mensen kennen en gebruiken deze levensreddende app.”

Het is een fit en ontspannen ogende Filip De Craemer die ons ontvangt in zijn fraaie herenwoning in de Brugse binnenstad. Nochtans heeft de man nog maar een drietal weken daarvoor een erg benauwelijk medisch incident overleefd. Hij nodigde ons uit om zijn verhaal te doen omdat hij denkt er een groot aantal mensen mee te kunnen helpen.

Filip geniet enige bekendheid als voorzitter van het Comité voor Initiatief, de vereniging die in Brugge evenementen als de ouderjaarsavondviering op ‘t Zand, de Sterrenstoet en de Bavik Super Dagen organiseert. Hij werkte jarenlang in leidinggevende functies bij Defensie en bij een deelorganisatie van de Verenigde Naties die zich inzet tegen de verspreiding en het gebruik van chemische wapens.

Marathons

“Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Zo liep ik wel vijftig marathons en ook enkele ultraloopwedstrijden, van meer dan honderd kilometer dus. En hier op de tweede verdieping heb ik meerderde fitnesstoestellen staan die ik regelmatig gebruik”, vertelt Filip. Hij is intussen in vervroegd pensioen maar geeft nog les in onder meer management, vergadertechnieken en conflicthantering. Dit onder meer bij Escala (Syntra West) Vives hogeschool en de West-Vlaamse Politieschool. Het was van die laatste plek, gevestigd in Zedelgem, dat Filip kwam toen het incident zich voordeed.

“Ik doe quasi alle verplaatsingen binnen de twintig kilometer met de fiets, dus ook deze woon-werkverplaatsing”, verduidelijkt Filip. “Ik reed langs de Torhoutsesteenweg en was ongeveer ter hoogte van de Sint-Baafskerk in Sint-Andries toen ik plots een stekende pijn en een stijfheid ter hoogte van de hartstreek en mijn arm voelde. Ik stretchte wat aan mijn arm, in de hoop het weg te krijgen, en fietste verder. Maar al vlug begreep ik dat het toch ernstig was. Ik zette mijn fiets aan de kant en deed die ook op slot – als een verstandige militair (lacht) – om daaraan zo vlug mogelijk mijn smartphone boven te halen en via de app ‘112 BE’ de hulpdiensten te verwittigen. Ik was erg ver-flauwd en kon nog net zeggen dat ik dacht dat het ging om een hartprobleem.”

“Ik overleefde conflicten in Bosnië, Syrië en Libië. Ik mocht toch niet sterven op de fiets aan de kerk van Sint-Baafs?”

“De mensen in de oproepcentrale zeiden me dat ze via de app zagen waar ik precies lag en dat dat ze zo vlug mogelijk een ambulance zouden sturen. Ik heb me dan met mijn hoofd op mijn rugzak gelegd, in toch halvelings bewusteloze toestand, en na nauwelijks vier minuten stond de ambulance er al.”

“Over de rit naar het AZ Sint-Jan herinner ik me niet veel meer, maar ik weet wel nog dat er, aangekomen in de spoeddienst, een pak mensen naast me stonden. In de verte hoorde ik enigszins hoe ze bespraken wat ze met me zouden doen. Uiteindelijk werden er bij mij twee stents geplaatst, want een van mijn aderen bleek volledig te zijn vastgelopen. Nadien vernam ik dat die stents al geplaatst werden binnen het uur na mijn hartfalen. Ik vind dat toch wel indrukwekkend en daar ben ik de verpleegkundigen en dokters nog altijd erg dankbaar voor.”

Downloaden

Filip mocht al behoorlijk vlug na zijn hartaanval het ziekenhuis verlaten, maar hield toch nauw contact met de dokters voor de opvolgende gezondheidstesten. “Aanvankelijk kreeg ik negen verschillende medicaties. Ik werd er misselijk van, want die hadden immers een impact op mijn maag. Gelukkig mocht ik die medicatie op den duur afbouwen.”

“Nu voel ik eigenlijk geen beperkingen meer. Ik heb het mentaal wel een tijd moeilijk gehad door het besef dat het zomaar gedaan kan zijn… Een vriend van mij zei me al lachende dat ik bij het leger conflicten in Bosnië, Syrië en Libië had overleefd en dat ik dan toch niet mocht sterven op de fiets aan de kerk van Sint-Baafs…” (lacht)

“Wat ik de lezers wil aanraden? Laat regelmatig je medische toestand testen. En vooral: download de app ‘112 BE’, want die kan echt menslevens redden.”

Wat is de app ‘112 BE’?

BRUGGE De app ‘112 BE’ is een applicatie om snel en eenvoudig brandweer, ambulance of politie op te roepen. Het belangrijkste voordeel is dat je de nummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt, en je telefoon doet de rest. Bij een oproep kunnen de operatoren in de noodcentrales meteen zien waar je bent, via het automatische lokalisatiesysteem. Door de medische informatie die je kunt invoeren bij het installeren van de app – via de app store of google play – kan de noodcentrale ook meteen zien of je bijvoorbeeld doof of een hartpatiënt bent of dat je allergisch bent aan bepaalde medicatie. Als je niet kan spreken of horen, activeren de noodcentrales de mogelijkheid om berichtjes te sturen. Als je bewusteloos valt en de hulpdiensten je niet vinden, dan kunnen de noodcentrales bovendien je gsm laten rinkelen. De app is gratis, net zoals de noodnummers, en je hebt er geen internet voor nodig.

The post Voorzitter Comité voor Initiatief Filip De Craemer overleeft hartaanval: “Een app redde mijn leven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Wevelgem is dit najaar de Troosthoofdstad van Vlaanderen: hoogtepunt wordt het slotmoment en het plaatsen van 10.000 kaarsjes

Vorig jaar Troostgemeente, dit jaar Troosthoofdstad van Vlaanderen, een mooi en logisch gevolg van het troostbeleid waar de gemeente deze legislatuur heeft op ingezet. Als Troosthoofdstad vindt hier niet alleen het slotmoment plaats met tal van artiesten, er komen in aanloop naar 1 november ook een hoop troostproducties zoals het plaatsen van meer dan 10.000 kaarsjes.
The post Wevelgem

Lees meer »

Politie valt binnen op verschillende plaatsen in Brugge: slachtoffer van explosie nu zelf in de cel voor drugshandel

De politie is donderdagochtend binnengevallen op verschillende plaatsen in Brugge. Daarbij zijn ook verschillende mensen opgepakt. De politie viel binnen in onder meer de wijk de Blauwe Poort. Daar werd de bewoner opgepakt van het huis waar eind februari een explosief naar de voordeur werd gegooid. De man verscheen voor de onderzoeksrechter en is aangehouden op verdenking van drugshandel.

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Verdacht overlijden van voormalig Wit-Russische ambassadeur in Duitsland

De voormalige Wit-Russische ambassadeur in Duitsland, Denis Sidorenko, is op 48-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maakte alleen bekend dat de man overleden is, zonder de doodsoorzaak mee te delen. Onafhankelijke Wit-Russische media die in het buitenland in ballingschap werken, meldden dat Sidorenko op 24 juni uit het raam van een hoog gebouw

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Chauffeur en passagier even in levensgevaar na crash tegen betonnen duiker: bestuurder reed met voorlopig rijbewijs

In de Bredestraat in Aalst raakten zaterdagmorgen twee personen zwaargewond nadat ze met hun wagen van de weg raakten en tegen een betonnen duiker crashten. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs en verloor de controle over het stuur, na het uitwijken voor enkele geparkeerde wagens. Beide inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten maar werden zwaargewond afgevoerd naar

Lees meer »