Stad investeert niet in herbruikbare bekers voor verenigingen

Het stadsbestuur zal niet investeren in de aankoop van herbruikbare bekers en een machine om de bekers te reinigen. “Het zal niet werken”, luidt het.

“De stad zet zich sinds 2017 in om organisaties te laten overstappen op het gebruik van herbruikbare bekers. Vlaanderen verplicht het zelfs sedert juni 2023. Dat is een positieve zaak”, zegt gemeenteraadslid Nathan Blondé (Vooruit). “Maar het zorgt wel voor problemen bij verenigingen. Als ze een evenement organiseren, dan moeten ze herbruikbare bekers huren en dat kost al gauw 1.000 euro. Daarnaast is het een logistiek probleem om de bekers te wassen en ook dat kost al gauw enkele honderden euro’s. Dat betekent dat verenigingen die willen omschakelen, al gauw 1.500 euro extra kosten moeten maken tegenover het gebruik van wegwerpbekers.”

Blondé wil dat de stad helpt : “Er is een uitleendienst voor stoelen, tenten en allerhande materiaal. Die service moet uitgebreid worden met bekers en een vaatwas om ze te reinigen. Wij zijn de enige centrumstad die geen herbruikbare bekers voorziet. Brugge kocht 100.000 bekers voor 24.000 euro. Ook Diksmuide ontleent herbruikbare bekers aan verenigingen.”

“Niet haalbaar”

Schepen Björn Anseeuw (N-VA) : “We ondersteunen al jaren events en verenigingen uitgebreid logistiek. Er zijn op technisch vlak grenzen aan dit voorstel. Er moet elektriciteit, water en afvoer zijn en dat is niet overal het geval. Het voorstel is technisch niet uitvoerbaar.” Een suggestie om wel de bekers, maar niet de afwasmachine te kopen, werd verworpen. Björn Anseeuw : “Wie zal die afwassen? Het zal niet werken.” Hij duidde wel hoe de stad nu werkt : “Voor eigen evenementen hebben we herbruikbare bekers, die nadien door de centrale keuken worden afgewassen. Maar dat voor verenigingen doen, is niet haalbaar, want er is geen capaciteit. Ik wijs er op dat het ook in Brugge niet gratis gebeurt. Daar moet een waarborg en per gekuiste beker betaald worden. Zoiets organiseren is niet haalbaar.”

Blondé plaatste een extra punt op de gemeenteraad. Het voorstel werd weggestemd. Enkel Vooruit en Yves Miroir stemden voor.

The post Stad investeert niet in herbruikbare bekers voor verenigingen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gemeenteraadsvoorzitter Wervik Els Scheirlynck (CD&V) verlaat de politiek

Gemeenteraadsvoorzitter Els Scheirlynck (CD&V) uit Ter Hand (Geluwe) zal voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober geen kandidaat meer zijn. “Els liet dat al ruime tijd geleden weten”, reageert lijsttrekker Bercy Slegers. “Ze blijft onze partij trouw en hielp zelfs mee kandidaten zoeken voor onze lijst.”
The post Gemeenteraadsvoorzitter Wervik Els Scheirlynck (CD&V) verlaat de politiek appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leeuw, tijger en beren staan al te wachten: Natuurhulpcentrum in Oudsbergen kan eindelijk aan nieuwe buitenverblijven beginnen 

Nu het eindelijk gestopt is met regenen, kunnen medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen beginnen aan de nieuwe buitenverblijven. Die zijn bedoeld voor grotere exotische dieren zoals beren, leeuwen, lynxen en tijgers. "We merken dat we steeds meer vragen krijgen vanuit heel Europa om dat soort dieren op te vangen. Als wij nee zeggen, blijft het dier in de problemen

Lees meer »

Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige hondenasiel”

De provincie legt samen met de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Godelievebeek in Beitem. Die extra buffering moet de bewoners beschermen tegen wateroverlast. “Maar om de werken uit te voeren moet het eerst wat droger worden.”
The post Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige

Lees meer »

Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing”

Het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle ligt aan het front van de Eerste Wereldoorlog, waardoor nog dagelijks bommen en andere oorlogsprojectielen naar boven komen. “Maar leg ze niet in de bermen”, roept de burgemeester op.
The post Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »