Provincie West-Vlaanderen geeft negatief advies voor Ventilus

De provincie West-Vlaanderen heeft een negatief advies gegeven voor het gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Ventilus. Dat heeft de provincie besloten in haar zitting donderdag. Volgens de provincie speelt het RUP onvoldoende in op toekomstige technologische evoluties.

In het kader van het openbaar onderzoek voor de nieuwe hoogspanningslijn Ventilus wordt aan verschillende instanties advies gevraagd, waaronder ook de provincieraad. Die stemde donderdag voor een ongunstig advies. Volgens de provincieraad speelt het RUP onvoldoende in op toekomstige technologische evoluties. “Indien de technieken evolueren en het in de toekomst mogelijk wordt om delen van de bovengrondse verbinding ondergronds te brengen, dan moet dit ook mogelijk zijn volgens de voorschriften van het RUP. Dat is, met de voorliggende stedenbouwkundige voorschriften in het RUP, op dit moment niet mogelijk”, klinkt het.

Fietssnelweg F31

Volgens de provincie moet ook de ligging van de fietssnelweg F31 een bindend karakter krijgen. “Dat moet ervoor zorgen dat die snelweg zeker kan worden gerealiseerd”, klinkt het. “Daarnaast moet ook de landschappelijke integratie van het project in het RUP verankerd worden, want dit wordt nu te veel verschoven naar het vergunningsniveau.” Het RUP werd door de Vlaamse Regering voorlopig vastgesteld op 7 juli. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 27 oktober.

Burgerplatform Leefbaar E403 dient bezwaarschriften in

Vandaag kwam het burgerplatform naar het gemeentehuis van Lichtervelde om de bezwaarschriften af te geven aan burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “Burgerplatform Leefbaar 403 ontving, samen met de andere burgergroepen en het ondernemersplatform, intussen bijna 2.500 bezwaarschriften,” zegt Heidi Deleu. “We zijn voorstander van het project Ventilus, transport van hernieuwbare energie moet er komen, alleen kunnen we niet leven met de manier van uitvoering van dit project. Diezelfde boodschap krijgen we van heel wat burgers en gemeenten.”

Ongerustheid bij de omwonenden

“Tijdens de 60 dagen periode van het openbaar onderzoek is duidelijk geworden dat er heel veel ongerustheid is bij de mensen,” vertelt Heidi, “ze waren aanwezig op onze infovergaderingen en zitdagen op zoek naar duidelijkheid, zekerheid en een garantie op behoud van een leefbare gezonde omgeving.” De bewaren konden ingediend worden bij burgerplatforms, aan het loket van de gemeente of via aangetekende zending. “Het aantal ingediende bezwaren zal dus ongetwijfeld nog hoger liggen dan de vorige keer.”

Overhandiging bezwaarschriften

BLE403 overhandigde de bezwaren die zij ontvingen aan het gemeentebestuur. “Samen met de collega’s in de gemeenteraad hebben we in unanimiteit beslist om ook vanuit de gemeente een ongunstig advies in te dienen,” zegt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn, “ik hoop dat onze bezwaren en onze opmerkingen door de overheden zeker ter harte zullen worden genomen, dat er rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de mensen die er rondom en heel dichtbij wonen.”

Op de website https://burgerplatformleefbaare403.be/ staat meer informatie in verband met GRUP Ventilus.

The post Provincie West-Vlaanderen geeft negatief advies voor Ventilus is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

DEME gaat groenewaterstoffabriek bouwen in Egypte

Het Belgische bedrijf DEME, dat vooral bekend is als baggeraar, gaat in Egypte een fabriek voor de productie van groene waterstof bouwen. Het heeft daarover een akkoord gesloten met de Egyptische regering. De fabriek zal worden gebouwd in de haven van Gargoub, aan de Middellandse Zeekust. De energie die nodig is voor de productie van de groene waterstof zal komen

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet en toewijding inspireert ze anderen”

Gehuldigd worden met de titel Laureaat van de Arbeid, is een eer die slechts een beperkt aantal burgers te beurt valt. Om haar bijzondere staat van dienst, haar inzet, haar inspirerende gedrevenheid en de manier waarop ze mensen motiveert, werd Soetkin Vergote gehuldigd.
The post Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »