Ook dit jaar Kindergemeenteraad in Oostende

Na een succesvolle eerste editie organiseert Stad Oostende ook dit schooljaar een Kindergemeenteraad. Het stadsbestuur hecht veel belang aan inspraak en participatie van inwoners, ook de jongsten. In het najaar worden de kandidaten geloot.

Vanaf half oktober mag elke klas in het vijfde leerjaar in Oostende zich aan een speciaal bezoekje verwachten. Twee medewerkers van de dienst Jeugd gaan op zoek naar geschikte kandidaten om te zetelen in de Kindergemeenteraad.

“Kinderen worden soms moeilijk gehoord als het over het beleid en bestuur van een stad gaat, door de vele tussenstappen die meestal gepaard gaan met beslissingen en projecten. Met de Kindergemeenteraad willen we hen rechtstreeks betrekken. Ontdekken wat zij denken over de projecten van de stad kan heel waardevol zijn”, vindt schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V).

Loting

Vanaf half oktober lanceert de stad een oproep naar kandidaten. Alle kinderen die in Oostende wonen én naar het vijfde leerjaar gaan, kunnen zich kandidaat stellen. Uit de lijst met kandidaten wordt per basisschool telkens één vertegenwoordiger geloot. Door te werken via loting in plaats van met verkiezingen, verlaagt de stad de drempel voor kinderen om zich kandidaat te stellen. Elk kind dat zich inschrijft, heeft evenveel kans om te zetelen in de Kindergemeenteraad. Anders dan vorig jaar kunnen ook kinderen die in Oostende wonen, maar er niet op school zitten, zich inschrijven. Uit deze groep kinderen wordt ook één kind geloot voor een plaatsje in de Kindergemeenteraad.

Vier zittingen

Na de installatiezitting op 22 november worden vier thematische zittingen georganiseerd. In elke zitting zullen de kinderen kennismaken met één thema, ondersteund door inhoudelijke experten. Daarna kunnen ze hun mening, ideeën en dromen over het thema delen en worden deze in een advies aan het stadsbestuur gegoten. De Kindergemeenteraad wordt afgesloten met een kinderfuif in de Elysée op vrijdag 17 mei. Hierop zijn alle kinderen van het vijfde leerjaar uit heel Oostende welkom.

“Als stadsbestuur willen we zoveel mogelijk met onze burgers in gesprek gaan, ook metde jongsten onder hen, en luisteren naar wat zij belangrijk vinden. De Kindergemeenteraad biedt hier een uitgelezen kans toe. Het enthousiasme van de scholen om hierin mee te ondersteunen is enorm fijn, en houdt een mooie belofte in voor het Oostende van morgen”, besluit schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen). (HH)

Kinderen kunnen zich kandidaat stellen via een online aanvraagformulier op www.oostende.be/kindergemeenteraad of schriftelijk bij de dienst Jeugd in het Stadhuis, ten laatste op maandag 30 oktober.

The post Ook dit jaar Kindergemeenteraad in Oostende is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Gullegemse Jeugdfeesten in nieuw kleedje: vanaf dit jaar voor de hele familie

Op 13, 14 en 15 september vindt aan het Kerkeputje en De Gulle de 35ste editie plaats van de Gullegemse Jeugdfeesten. Die steken vanaf dit jaar in een nieuw kleedje. Het festival blijft een driedaagse, maar mikt voortaan op de verschillende generaties. “De nieuwe formule moet zorgen voor meer volk”, zegt co-voorzitter Robin Stroef.
The post Gullegemse Jeugdfeesten in

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren in tegen de locatie voor de nieuwe zeesluis

De milieuvereniging Groen vzw en de actiegroep Zeebrugge Onder Druk hebben op de laatste dag van het openbaar onderzoek bezwaren ingediend tegen het ontwerp voor de aanleg van een nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Zij zijn niet tegen en nieuwe zeesluis, maar gaan niet akkoord met de locatie
The post Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak met aardappelmes

Nadat ze slaag had gekregen met een afstandsbediening ging C.L. haar partner te lijf met een aardappelmes. De 46-jarige Brugse stak de man vier keer, onder meer in de buik. Dat levert haar nu drie jaar voorwaardelijke celstraf op. Het slachtoffer zelf kreeg een jaar voorwaardelijk voor jarenlang partnergeweld.
The post Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak

Lees meer »