KW-fotograaf Christophe ‘Munkie’ De Muynck verrast met portretten op fototentoonstelling in Nieuwpoort

Fotograaf Christophe De Muynck (52) brengt met zijn tentoonstelling ‘(zon)der’ een boeiend verhaal tot leven in het Loodswezen ‘LDSWZN’ in Nieuwpoort. Met zijn portretten neemt hij ons mee naar de zon, met een focus op de schaduwzijden.

Krant De Standaard vroeg haar fotografen een reeks te maken over het thema ‘de zon’. Christophe De Muynck, bijgenaamd Munkie, kreeg carte blanche voor zijn project, maar zijn benadering bleek anders dan de verwachte zonnige kiekjes.

“Ik dacht eerst aan de zomer, het strand, veel mooie kleuren, happy people, allemaal toffe dingen”, begint Christophe. “Maar dan dacht ik: de zon heeft ook zijn nadelen. Zo dacht ik aan mensen die problemen hebben om in de zon te zitten. De zon is niet voor iedereen goed!”

Grote uitdaging

Het idee begon te groeien en Christophe dacht aan mensen met albinisme, vitiligo, rood haar, ouderen en moslima’s die door hun geloof beperkt zijn in hun blootstelling aan de zon. Zijn lijst van potentiële modellen groeide snel, maar het vinden van deze mensen bleek een uitdaging op zich. De voorbereiding was een aanzienlijk deel van het werk.

Hij koos ervoor om alle foto’s te nemen in Oostende, omdat dit voor hem het dichtst bij Gent was. Bovendien speelde het ‘uur blauw’ een cruciale rol in zijn opnamen. “Het uur blauw, dat is het uur dat de nachtdieren gaan slapen en de dagdieren opstaan. De schemer. Ik wou geen zon in beeld hebben; ook symbolisch. Vandaar ook de titel van de fototentoonstelling (zon)der”, legt hij uit. Gelukkig had Christophe geluk met het weer, aangezien de zomer van 2023 bewolkt was en de zon zich niet vaak liet zien.

Trage fotograaf

“Ik doe heel veel persfotografie en dat is altijd heel vluchtig. Maar toch noemen ze mij de trage fotograaf omdat ik altijd, als ik kan, mijn tijd neem”, zegt hij. Voor Christophe was dit project anders, omdat hij veel tijd kon besteden aan het leren kennen van de mensen die hij fotografeerde. Het persoonlijke verhaal achter elk portret was voor hem van onschatbare waarde.

De tentoonstelling bestaat uit negen portretten en wordt gehouden in het Loodswezen ‘LDSWZN’ in Nieuwpoort. De vernissage van ’(zon)der’ is op 27 oktober 2023 om 19 uur en de finissage op 7 januari 2024 om 15 uur. De tentoonstelling zal elk weekend geopend zijn van 14 tot 18 uur en tijdens de vakanties ook op dinsdag en donderdag van 14 tot 18 uur.

The post KW-fotograaf Christophe ‘Munkie’ De Muynck verrast met portretten op fototentoonstelling in Nieuwpoort is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem

Woensdagnamiddag rond halfvier gebeurde op de E403 in Loppem een zwaar ongeluk. Een trekker-oplegger die in de richting van Kortrijk reed, kreeg er een klapband. Er was voor de chauffeur geen houden aan en het gevaarte kwam op zijn zij tegen de vangrail terecht.
The post Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem appeared

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zit Biden binnenkort zonder centen? Donoren houden vinger op de knip

De oprichter van Netflix. Een erfgename van de Walmart-supermarktketen. Een kleindochter van Disney. Een ex-directeur van Google. De voormalige topman van de National Football League. Allemaal zijn ze prominente donoren die miljoenen aan de campagne van Joe Biden geven. Maar nu dreigen ze ermee de geldstroom te laten opdrogen, als Biden niet uit de presidentsrace stapt. Of hoe er nóg

Lees meer »

Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel

Een adjunct-directeur van de Brugse gevangenis is door de politie opgepakt en ondervraagd in het kader van een dossier van drugssmokkel. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen. Dinsdag beslist de Brugse onderzoeksrechter over zijn verdere aanhouding.
The post Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel appeared first on KW.be.

Lees meer »