Geen straf voor grote cannabisplantage die ontdekt werd bij stalbrand in Gistel: “Onderzoek sleepte te lang aan”

Meer dan 4,5 jaar nadat een brand in zijn varkensstal een cannabisplantage blootlegde, krijgt een boerenzoon uit Gistel geen straf meer opgelegd. Volgens de rechtbank is de ‘redelijke termijn’ in het dossier overschreden. Met andere woorden: het onderzoek sleepte te lang aan. Ook vijf andere betrokkenen mochten zonder straf beschikken.

Cannabisplanten ontdekt na brand

In de ochtend van 26 maart 2019 brak brand uit in een leegstaande varkensstal op de boerderij van de ouders van Nico D. (43) in de Haelinckstraat in Zevekote, bij Gistel. Na de bluswerken werden 2.400 cannabisplanten ontdekt. Voor de politie geen ál te grote verrassing, want die was begin 2019 al een onderzoek gestart naar dubieuze activiteiten op de boerderij. Bij observaties waren verdachte voertuigen gespot met Nederlandse en Poolse nummerplaten.

Landbouwer Nico D. en zijn ouders werden ter plaatse opgepakt. De ouders werden na verhoor meteen gelost, maar hun zoon werd aangehouden. Hij beweerde van niets te weten, maar afgeluisterde telefoongesprekken bewezen het tegendeel. Hij kreeg maandelijks 1.000 euro voor de huur van zijn stal. Zo streek hij in totaal 12.000 euro op. Na twee maanden voorhechtenis kwam de Gistelnaar terug vrij.

Het huurcontract voor de stal bleek afgesloten door Alexander D. (47) uit het Nederlandse Alkmaar. In de praktijk werd de plantage gerund door Nederlander Metin Y. (42) uit het Antwerpse en Jeroen Z. (42), eveneens uit Alkmaar. De Turkse spilfiguren Ibrahim K. (63) en Tiabo K. (31) hielden respectievelijk vanuit Turkije en het Nederlandse Heemskerk de touwtjes in handen.

Geldproblemen

Naar eigen zeggen ging D. met de bende in zee door zware geldproblemen. “Die brand was eigenlijk een opluchting, want zo was hij er eindelijk vanaf”, pleitte zijn advocaat. “Hij werd immers bedreigd. Hopelijk kan de voorhechtenis volstaan als bestraffing.” Van de andere beklaagden kwam enkel Metin Y. opdagen voor zijn proces. De man kreeg in 2021 in Hasselt al 24 maanden cel voor zijn rol in een andere cannabisplantage.

Langdurig onderzoek

Procureur Mike Vanneste gaf tijdens het proces toe dat het onderzoek te lang aansleepte. Hij liet de strafmaat daarom over aan de rechter. Die oordeelde donderdag dat de redelijke termijn inderdaad is overschreden. De rechter beperkte zich daarom tot de eenvoudige schuldigverklaring van alle beklaagden. Ze krijgen met andere woorden geen straf meer opgelegd.

De ex van D. stelde zich burgerlijke partij in de zaak, omwille van de impact die het dossier op haar en de kinderen had. “De mensen dachten ten onrechte dat zij ook met die zaak te maken had”, pleitte haar advocate. Maar de rechtbank wees haar schadeclaim af. (AFr)

The post Geen straf voor grote cannabisplantage die ontdekt werd bij stalbrand in Gistel: “Onderzoek sleepte te lang aan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waarom de nederlaag in de uitzwaaimatch geen toeval was: Engeland is vermoeid (maar hoe los je dat op?)

Engeland speelt hoog spel, vanavond in Gelsenkirchen. Double or quits. Met een zege ontwijken ze elke groepswinnaar tot de halve finale van het EK, een nederlaag of zelfs een gelijkspel gooit The Three Lions in de oceaan met de ‘big sharks’ (Duitsland, Portugal, Spanje, mogelijk zelfs België). Intussen zegt Gareth Southgate dat zijn spelers fysiek vermoeid zijn. Op zoek naar

Lees meer »

N-VA Middelkerke trekt met eigen lijst naar kiezer zonder Lijst Dedecker

De lokale N-VA-afdeling in Middelkerke zal in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zonder Lijst Dedecker. Dat heeft de partij maandagavond besloten. In de gemeente werd gesproken over een samengaan van beide partijen, maar dat wordt nu uitgesloten.
The post N-VA Middelkerke trekt met eigen lijst naar kiezer zonder Lijst Dedecker appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Goed dat er een kader is, hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met EU-minimumnormen voor fokken van honden en katten

Er komen eerst EU-brede minimumnormen voor het fokken en verhandelen van honden en katten. Vlaanderen heeft het EU-voorzitterschap aangegrepen om dierenwelzijn op de agenda te zetten en dat loont. Na maanden werk achter de schermen hebben is er een akkoord. Zo komen er voor het eerst onder andere duidelijke afspraken over chippen en een verbod op onder meer inteelt en

Lees meer »

Mechels gerecht gaat nu toch aan de slag met extra “bewijsmateriaal” veroordeelde procureur

Het kort geding dat voormalig Gents procureur Johan Sabbe had aangespannen tegen de Belgische staat in verband met zijn veroordeling uit 2021 voor grensoverschrijdend gedrag en aanranding, wordt woensdag niet behandeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het kort geding is zonder voorwerp geworden en zal geschrapt worden nu het Mechelse parket toch aan de slag wil met het

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »