Eliane Vaernewijck (74) is geselecteerd voor De Twaalf

In de zomer van 2024 wordt opnieuw een fietstocht gelanceerd doorheen Oudenburg en haar deelgemeenten, rond twaalf bekende inwoners. Na Chris Lamote en Ingrid Claeys is Eliane Vaernewijck (74) de volgende geselecteerde voor De Twaalf.

Net als vorig jaar komen de twaalf geselecteerden op een levensgroot paneel dat op het favoriete plekje van de persoon in kwestie komt. “We stellen graag Eliane Vaernewyck als volgende geselecteerde voor”, vertelt cultuurschepen Stijn Jonckheere.

Dansmicrobe

Wie denkt aan Eliane, zegt meteen linedance. “Ik leid sinds 2011 Line Dans Groep Oudenburg”, vertelt Eliane, die bijna 25 jaar café De Sportvriend in Ettelgem runde, waar ze al in 1992 haar eigen dansgroep oprichtte. “We dansten toen elke maandag-, woensdag- en donderdagnamiddag, want de vraag was behoorlijk groot”, blikt ze terug.

De dansmicrobe kreeg Eliane al heel jong te pakken. “Ik heb zelf altijd graag op de dansvloer gestaan; als jong meisje keek ik uit naar het weekend om te kunnen gaan dansen. En ook nu nog kan ik het niet laten.”

Je vindt Eliane elke dinsdag- en vrijdagnamiddag met haar groep, die intussen al een goede 60 leden telt, in sporthal Ter Beke. “Maar ik ben er veel meer dan die twee namiddagen mee bezig. Zeg gerust maar elke dag. Ik moet natuurlijk nieuwe dansen aanleren en die krijg ik doorgestuurd van de countryzangers”, vertelt ze.

Breien

Met het leiden van haar eigen groep stopt de passie voor dansen niet. “Ik ga zelf naar countrygroep Hart of the West in Ettelgem en naar Just for Fun in Oedelem. Om bij te blijven, hé”, lacht Eliane. En dan is er nog die andere microbe: “Ik ben al jaren een verwoede breisters en heb daarvoor een groepje in Biezenbilk”, vertelt ze.

Elke dag gaat Eliane ook wandelen met haar hondje Fleur. Dat ze nu geselecteerd is voor De Twaalf, vindt Eliane Vaernewyck heel tof. “Dat had ik niet verwacht. Ik denk dat Els en Brecht van de sportdienst mij voorgedragen hebben”, besluit ze.

The post Eliane Vaernewijck (74) is geselecteerd voor De Twaalf is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik lig niet wakker van twee kilo meer of minder”: winnares van ‘Belgium’s Next Top Model’ laat zich niet onder druk zetten

“Ik wilde al op mijn twaalfde model worden, maar mijn ouders vonden me te jong.” De negentienjarige Bréseïs Simons werd door de vakjury en de kijker uitgeroepen tot ‘Belgium’s Next Top Model 2024’. De Gentse gaat naar huis met een modellencontract en staat op de cover van ‘L’Officiel Belgium’. Hoe beleefde ze de wedstrijd? En wat brengt de toekomst? “Ik

Lees meer »

OPROEP: heb jij als Erik Van Looy nog nooit gekookt?

Heb jij nog nooit zelf gekookt? Beperken jouw kookkunsten zich tot het opwarmen van Zwan-worstjes in eigen nat? Ga jij altijd op restaurant en/of koop je kant-en-klare maaltijden die je dan opwarmt in de microgolfoven? Programmamaker Erik Van Looy (62) gaf gisteren in het programma ‘Komen eten’ toe dat hij nog nooit zijn oven heeft gebruikt, nog nooit aardappelen heeft

Lees meer »

Aflevering 3 | Dzadzia, de opa van Evelien die de ‘dodentrap’ in Mauthausen overleefde

Journaliste Evelien Rutten trekt samen met haar Poolse tantes en haar dochter Hera op een bijzondere roadtrip. In de podcast ‘Roadtrip naar Auschwitz’ gaan ze op zoek naar hun familieverhaal, dat inhaakt op de wereldgeschiedenis. De derde aflevering gaat over haar grootvader. Een Poolse verzetsstrijder die de beruchte ‘dodentrap’ in het concentratiekamp van Mauthausen overleefde.

Lees meer »

YouTube-fenomeen Dirk Desseyn op Radio 2

Dirk Desseyn (77) plaatst sinds mei 2022 orgelversies van klassieke evergreens op YouTube. Sinds Dirk in november vorig jaar opnames met zijn gloednieuwe digitale orgel op YouTube begon te posten, schoten de likes, de weergaves en het aantal abonnees de hoogte in. Dirk haalde in augustus zelfs twee maal Radio 2.
The post YouTube-fenomeen Dirk Desseyn op Radio 2

Lees meer »

Zij wonen in de ‘kampioen’ van de lintbebouwing en hebben daar zo hun redenen voor: “Achteraan is het hier het paradijs”

Bijna één op de drie Vlamingen woont in lintbebouwing. Maar wat trekt de mensen aan om langs drukke wegen te wonen in plaats van in een gezellige woonwijk of in een centrum met alles op wandelafstand? Op zoek naar de ziel van de lintbebouwingsbewoners. “We wonen langs voren aan een helse steenweg, maar zitten achteraan in het paradijs.”

Lees meer »

EXCLUSIEF. De man achter het interne onderzoek dat de VRT op zijn grondvesten doet daveren: “Mensen moesten een kamp kiezen, er werd druk uitgeoefend”

“Ik ben gevraagd om bruggen te bouwen”, zegt Rob van Eijbergen, de bemiddelaar die in april werd aangesteld door VRT. Maar de machtsstrijd tussen twee afdelingen bleek een brug te ver. De professor zag bij Ricus Jansegers (58) en Lotte Vermeir (39) “te weinig zelfreflectie” en geeft bij HLN voor het eerst inzicht in het onderzoek dat leidde tot de

Lees meer »

Expert duidt “uitzonderlijke” manier waarop Vlaams Belang aan eerste schepen komt: “Dit zal waarschijnlijk niet lang duren”

Vlaams Belang krijgt voor het eerst (onrechtstreeks) een zitje in een in een college van burgemeester en schepenen. Dat komt omdat Gerda Van Steenberge – schepen in Erpe-Mere – opstapt bij N-VA en als onafhankelijke gaat zetelen voor Vlaams Belang. “Ja, dit is uitzonderlijk” zegt politicoloog Herwig Reynaert, “men zal dit moeten uitzweten.”

Lees meer »

Oostrozebeeks erfgoed pakt uit met stickerboek over geschiedenis van gemeente

Wie geïnteresseerd is in het verleden van Mandelgemeente Oostrozebeke moet zich vanaf 4 september naar de plaatselijke Carrefour reppen, want daar ligt een uniek boek klaar over de geschiedenis van Oostrozebeke. Het boek is gratis te verkrijgen en bij aankoop van 10 euro krijgt de klant een zakje stickers die in het boek moeten gekleefd worden. Wanneer het boek is

Lees meer »