Beleidsplan voor toekomst van Middelkerke is klaar: meer hoogbouw en meer groen

Middelkerke heeft een antwoord gevonden op de uitdaging van de betonstop in 2040: meer hoogbouw. Hoger dan zestig meter mag evenwel niet, zegt burgemeester Dedecker. En er komt meer groen, voor een betere leefkwaliteit. Dus zullen er campingplaatsen verdwijnen.

De bouwshift, die de Vlaamse Regering tegen 2040 wil realiseren, is bedoeld om ervoor te zorgen dat er dan geen open ruimte meer wordt ingenomen. Middelkerke legt daarom de nadruk op hoogbouw om zowel de huisvestingsbehoeften van inwoners en vakantiegangers te vervullen, als de waardevolle open ruimtes te behouden. De strategische visie omvat onder andere plannen om de bebouwing langs de kust te optimaliseren, groene ruimtes tussen woonblokken te creëren om de leefbaarheid te verbeteren, en de kwaliteit van kampeerterreinen te verhogen. Dat wil zeggen dat er campingplaatsen zullen verdwijnen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Het plan is door de gemeenteraad van 18 oktober goedgekeurd.

Niet in achterland

Op 10 maart 2021 had de raad het proces voor de opmaak van een nieuw beleidsplan Ruimte goedgekeurd. Dat resulteerde in een conceptnota. Na adviesronden bij buurgemeenten, hogere overheden en een openbaar onderzoek, ontstond het voorontwerp. “We wilden architectonisch interessante hoogbouw toevoegen om oude gebouwen in Westende-Bad en Middelkerke te vervangen”, zegt burgemeester Dedecker.

“Het voorontwerp omvat een uitgebreid document dat een algemene strategische visie presenteert met betrekking tot bebouwde ruimte, openbare ruimte en groenblauwe ruimte”, aldus Dedecker. “Bovendien omvat het een specifiek beleidskader voor hogere bebouwing en verdichting. Gezien de geplande bouwstop tegen 2040 door de Vlaamse Regering en de wens om geen woonuitbreidingen in het groene achterland door te voeren, is het cruciaal dat het nieuwe beleidsplan in Middelkerke een adequaat antwoord biedt op toekomstige ruimtelijke uitdagingen.”

Er volgt nu een openbaar onderzoek van zestig dagen

De strategische visie beschrijft dus hoe de ‘verstedelijkte’ kuststrook beter kan worden bebouwd, de kwaliteit van kampeerterreinen kan worden verbeterd, en hoe groenvoorzieningen tussen woonblokken kunnen bijdragen aan een leefbare omgeving. Er wordt ook aandacht besteed aan de inrichting van bedrijventerreinen in Middelkerke.

Daarnaast beschrijft de strategische visie het streven naar veilige, groene en toegankelijke pleinen, verkeersluwe handelscentra en de kwalitatieve ontwikkeling van de polderdorpen. Hierbij wordt ook ingezet op de ‘reconnectie’ van duingebieden, de verbinding tussen strand, duinen en polders, en het gebruik van water als klimaatbuffer.

“Het is onze ambitie om de aantrekkelijkheid en de toeristische uitstraling van Westende-Bad en Middelkerke-Bad te vergroten door hoger te bouwen en te verdichten”, aldus de burgemeester. “We staan echter geen torens toe zoals in Oostende. In Middelkerke en Westende mogen er maximaal twintig verdiepingen worden gebouwd, niet hoger dan zestig meter, vanwege de aanvliegroute van vliegtuigen van de luchthaven van Oostende.”

Gronden verkopen

Een duurzame ontwikkeling van beschikbare bouwruimte betekent ook dat de kosten beheersbaar blijven. Zo ook bij de ontwikkeling van de site van het oude Duinenbad. “Daar zou het nieuwe gemeentehuis gefinancierd kunnen worden met de gedeeltelijke exploitatie van die gronden voor nieuwe wooneenheden”, volgens de burgemeester. “Een ander voorbeeld is het Rauschenbergplein in Westende-Bad. We hebben 35 miljoen euro nodig om het plein, dat volledig rot is, te vernieuwen. Het geld moet van ergens komen, en dat willen we financieren met de verkoop van gronden van de tennis.”

Vier zones

Het plan markeert vier specifieke gebieden voor de ontwikkeling van nieuwe hoogbouw. Drie van die zones liggen in Westende: Lac aux Dames, het Otletplein en het Rauschenbergplein. In Middelkerke is Zeedijk-Tennis aangeduid als hoogbouwzone.

De reacties op het plan variëren. Van enthousiasme tot bezorgdheid over de mogelijke impact van hoogbouw op de kleinschalige eigenheid van Westende. Projectontwikkelaars nemen wel al posities in in de vier zones.

Er volgt nu een openbaar onderzoek van zestig dagen om de inspraak van de bevolking te waarborgen.

The post Beleidsplan voor toekomst van Middelkerke is klaar: meer hoogbouw en meer groen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het bood in die 40 jaar onderdak aan 475 startende bedrijven, onder meer Lernout & Hauspie en Savaco. Het ondernemerscentrum viert zijn jubileum met een nieuwe naam: ‘Takeoff’.
The post Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen

In de monumentale Sint-Medarduskerk in Wervik is een zilveren scepter van een Mariabeeld vooraan bij het altaar gestolen. “De scepter dateert vermoedelijk uit de negentiende eeuw”, zegt secretaris Rudy Vanden Broele van het kerkbestuur.
The post Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Cindy (45) en Dave (48) nemen bakkerij ‘t Molentje in Oostende over: “Omtoveren tot een gezellige broodjeszaak”

Echtpaar en zakenpartners Cindy Vanhoof (45) en Dave Gielen (48) waren 10 jaar lang de gezichten van frituur Cindy’s Frietje in Bilzen, Limburg. Beiden voelden dat het tijd werd voor een nieuw avontuur. Toen ze zagen dat bakkerij ‘t Molentje in de Madridstraat een nieuwe uitbater zocht, waagden ze meteen de sprong. “Het is altijd blijven kriebelen om ooit zelf

Lees meer »