Anja Lebon (52) uit Roeselare loopt marathon voor palliatieve zorgen als dank voor de goede zorgen bij overlijden van haar man

Op zondag 19 november zal Anja Lebon uit Roeselare een sponsormarathon lopen ten voordele van palliatieve zorgen. Anja werd enkele jaren geleden zelf geconfronteerd met een groot verlies en vond toen steun bij palliatieve zorgen.

Anja Lebon (52) heeft een eigen praktijk als diëtiste in de Groenestraat. “Ik ben in 1991 gestart met mijn zelfstandige praktijk. Ik ben graag actief bezig, ga vaak wandelen in de natuur en start de dag graag met een ochtendloop. Ik hou ook wel van uitdagingen, zo liep ik al een marathon en deed al eens een parachutesprong.”

Dertien jaar geleden liep ze de In Flanders Fields-marathon die aankomt in Ieper. “Mijn echtgenoot, Elvis Bouckaert, begeleidde me onderweg op de fiets. Dat was ontzettend leuk, een ogenblik dat we ons zeer verbonden voelden met elkaar.”

In augustus 2020 werd haar man echter ziek. “Onderzoeken in het ziekenhuis toonden aan dat het zeer ernstig was. Hij had kanker en al snel volgde de diagnose: hij kon niet meer genezen. Dat was een mokerslag voor ons, hij was amper 59 jaar. Zijn eetlust verdween, maar ik probeerde hem toch de noodzakelijke voedingsstoffen te laten eten. Als diëtiste weet ik precies wat mensen nodig hebben aan voedingsstoffen. Maar toen ik hem vertelde dat hij dit en dat moest eten, antwoordde hij zachtjes: ik moet juust niets. En gelijk had hij, het was zijn leven, zijn beslissing. Alleen hij wist hoe hij zich voelde en wat hij kon.”

Oase van rust

“Mijn man kwam bovendien na zeer korte tijd al in een palliatieve fase terecht. De mensen van AZ Delta stelden ons voor om te verhuizen naar de palliatieve afdeling enkele verdiepingen hoger in het ziekenhuis. Dat was voor ons een oase van rust: de vele doktersbezoeken en onderzoeken waren voorbij, we konden ten volle profiteren van elkaars aanwezigheid, we maakten zelfs nog samen een creatief werk. Het waren intense maar zeer waardevolle ogenblikken samen. Het leek meer dan een week, maar in werkelijkheid hebben we slechts drie dagen op de palliatieve afdeling verbleven. Het was een ongelooflijke troost. Op 16 oktober, enkele maanden na de diagnose, is mijn man overleden.”

Anja heeft nu beslist om op zondag 19 november opnieuw een marathon te lopen. “Het wordt opnieuw het parcours van de In Flanders Fields-marathon en deze keer is het mijn jongste zoon die mij zal begeleiden. Hij neemt dus de taak van zijn pa over. Uiteraard zal dit een zeer emotioneel moment zijn, maar ik wil dit doen. We starten om 8 uur in Nieuwpoort om dan om 12 uur aan te komen op de Grote Markt in Ieper.”

Bovendien maakt Anja er een sponsorloop van ten voordele van palliatieve zorgen. Wie een bijdrage wil geven, kan dat op het rekeningnummer BE28 7755 8807 2120 van De Mantel met de vermelding ‘Lopen voor Troost’.

The post Anja Lebon (52) uit Roeselare loopt marathon voor palliatieve zorgen als dank voor de goede zorgen bij overlijden van haar man is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE ZWITSERLAND – ITALIË (18u). Spalletti rekent op Bastoni en Mancini in de defensie, geblesseerde Dimarco haakt af

Zwitserland kon op dit EK voetbal tegen Duitsland even dromen van groepswinst, maar de 1-1 van Füllkrug verwees hen naar de tweede plaats. Bij de Italianen was het dan weer bibberen tot in het absolute slot: Zaccagni trapte zijn ploeg tegen Kroatië pas in de laatste minuut naar de tweede plaats in hun groep. Kunnen de troepen van Spalletti zich

Lees meer »

Politie ontdekt drugshandel van papa (29) nadat hond zoontje (1,5) tot bloedens toe had gebeten: vader krijgt 120 uur werkstraf

Nadat zijn hond hem en vooral zijn zoontje had toegetakeld, belde W.M. (29) uit Sint-Eloois-Winkel de hulpdiensten. Bij de huiszoeking vond de politie een grote hoeveelheid drugs. M. bleek een handel in cannabis te hebben opgezet. Hij krijgt daarvoor nu 120 uur werkstraf. Zijn leverancier werd veroordeeld tot veertien maanden met uitstel.
The post Politie ontdekt drugshandel van papa

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.
The post Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel appeared

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

Rapport Vlaamse overheid vernietigend voor cyberveiligheid stad Antwerpen vóór grote hack in 2022: “Onvoldoende maatregelen, pijnlijk voor zo’n grote organisatie”

De stad Antwerpen was amper voorbereid op een grote cyberaanval, zoals die in 2022 gebeurde. Dat blijkt uit een scherp rapport van de Vlaamse Toezichtcommissie voor persoonsgegevens, die openbare besturen controleert over privacy. "Pijnlijk", staat letterlijk in het rapport. Het is het eerste officiële onderzoek van de overheid over de aanval dat naar buiten komt. VRT NWS kon het rapport

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer vindt spookstad in droogste woestijn op aarde, waar de röntgentoestellen nog in het ziekenhuis staan

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

“De dug-out dient intact te blijven”: onze chef voetbal waarschuwt voor een tweede Kroatië-scenario

Eerste, tweede, derde of… een afgang, negentien maanden na het echec op het WK. Wat wordt het vanavond? “Geen enkel excuus rechtvaardigt een vroegtijdige exit. Oekraïne mag hoe dan ook geen tweede Kroatië worden”, aldus onze chef voetbal Niels Poissonnier, die ook al eens kijkt naar het mogelijk verdere EK-pad van de Duivels. “Als tweede in de groep beland je

Lees meer »

Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien”

Een 50-jarige man uit Oekraïne riskeert één jaar cel voor aantasting van de seksuele integriteit en exhibitionisme. Tussen de slachtoffers zat een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

Nieuwe parkeerverwijsborden voor nog betere parkeerervaring in Brugge

Binnenkort zullen ‘parkeerverwijsborden van de derde generatie’ op strategische invalswegen richting de publieke parkings in het centrum aan bestuurders op voorhand informatie geven over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. De werkzaamheden starten in augustus en tegen november moet alles operationeel zijn.
The post Nieuwe parkeerverwijsborden voor nog betere parkeerervaring in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »