Zware mazoutgeur teistert heel wat inwoners langs Spanjaardbeek in Torhout

Sinds dinsdag in de late namiddag hebben verschillende inwoners die tussen Sint-Henricus en Torhout wonen last van een zware, indringende mazoutgeur. De geur situeert zich vooral rond de Spanjaardbeek en is over een afstand van enkele kilometers te ruiken. De brandweer was dinsdagavond al vier uur in de weer en ook de Vlaamse Milieumaatschappij kwam ter plaatse maar de oorzaak werd nog niet gevonden. “De geur is zó indringend dat ze volledig in huis blijft hangen”, zegt een bewoner.

Het waren eerst bewoners die in de Ieperse Heerweg in Torhout richting Sint-Henricus wonen die de geur opmerkten. Zij wonen allen rond de Spanjaardbeek. “De geur was vooral dinsdagavond niet te harden”, zegt een buurtbewoner. “Met verschillende buren gingen we op zoek naar de oorzaak en eerst dachten we aan een slecht werkende schouw. Maar de geur is anders, die van zware mazout. Ook vandaag hangt de geur er nog. Ze hangt zelfs volledig in huis en we krijgen er hoofdpijn van.”

Zware mazoutgeur

De hulpdiensten werden gebeld waarna de brandweer dinsdagavond rond 20 uur ter plaatse ging. Zij stonden voor een moeilijke klus. De geur was weliswaar erg sterk waar te nemen maar waar ze vandaan komt is niet duidelijk. Ze lijkt afkomstig te zijn uit de Spanjaardbeek. Ter hoogte van de Ieperse Heerweg werd een film op het water gevonden en daarom begon de brandweer die plaats af te dammen.

Maar bij verder onderzoek bleek dat weinig nut te hebben. Stroomopwaarts krijgt de Spanjaardbeek instroom van een andere gracht. Het traject werd stroomopwaarts nagegaan en over een afstand van meerdere kilometers werd de sterke geur waargenomen. De zwaarste geur situeert zich rond de Elzenstraat, over de Rijksweg (N35). Ook op die drukke Rijksweg richting Kortemark wordt een zware mazoutgeur waargenomen.

Stalen milieumaatschappij

“We kregen melding van de indringende geur rond de Spanjaardbeek”, zegt schepen van Milieu Elsie Desmet. “De geur is die van mazout of stookolie. De brandweer kwam ter plaatse maar kon het probleem niet lokaliseren. Onze milieudeskundige volgt de zaak voort op samen met de brandweer en de VMM om de oorzaak en de bron te vinden.” Woensdagochtend werd de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ter plaatse gestuurd. Een inspecteur nam verschillende stalen in het water en ging het traject van de Spanjaardbeek af in de Hekkenstraat, Elzenstraat en Ieperse Heerweg. Tot nu toe werd de oorzaak niet gevonden. (JH)

The post Zware mazoutgeur teistert heel wat inwoners langs Spanjaardbeek in Torhout is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voetbalbond verontschuldigt zich voor verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen”

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Focus op wat je wél kan, niet op de beperking”: vzw Boas leert andersvaliden al twintig jaar zwemmen, maar zoekt helpende handen

Boas, de Belgian Organisation for Adapted Swimming, bestaat twintig jaar. De vzw maakt er al twee decennia een erezaak van om mensen met een beperking of chronische aandoening de kans te geven om in alle vrijheid te (leren) zwemmen. Maar de organisatie schurkt stilaan tegen haar plafond aan, zegt oprichter en bezieler Dries Christiaens. “We hebben een wachtlijst met meer

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Sinds de hersenbloeding kom ik altijd zo snel mogelijk naar huis”: Jean-Marie en Carmen Pfaff zijn 50 jaar gehuwd

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »