Véronique Buyck (38) over haar uitdagingen als nieuwe burgemeester van Ardooie: “Karlos was mijn politieke vader”

Na 34 jaar heeft Ardooie een nieuwe burgemeester. Véronique Buyck, al vijftien jaar schepen, volgt Karlos Callens op. Haar nieuwe engagement neemt ze met heel veel goesting vast. “Dat onze gemeente het zo goed doet, is grotendeels aan Karlos te danken”, zegt ze. “Hij is een monument. Ik wil zijn goeie werk voortzetten.”

Het onverwachte overlijden van Karlos Callens kwam ook bij Véronique Buyck hard binnen. “Het was een stevige klap”, geeft ze toe. “Ik ben al sinds mijn 21ste actief binnen de Ardooise politiek en leerde Karlos kennen als een hardwerkende burgemeester met het hart op de juiste plaats. Hij werd doorheen de jaren niet alleen een goeie vriend, ik beschouw hem ook als mijn politieke vader. Hij heeft me in 2006 de vraag gesteld of ik met Groep 82 aan de gemeenteraadsverkiezingen wilde deelnemen.”

En de rest is geschiedenis.

“Ergens wel. Vanop de achttiende plaats raakte ik verkozen en kon ik zelfs als schepen zetelen. Maar omdat ik nog volop aan het studeren was, besloot ik om eerst twee jaar als gemeenteraadslid te zetelen en op 1 januari 2009 schepen te worden. Ik heb dus al flink wat ervaring op bestuursmatig vlak en weet hoe onze gemeente werkt. Ik ken het huis dus redelijk goed. Mijn familie ligt trouwens op een zekere manier aan de oorsprong van Karlos’ burgemeesterschap. Het was mijn tante, Marie-Rose Buyck, die hem in 1982 vroeg om in de politiek te stappen. Dat wilde hij, op voorwaarde dat hij lijsttrekker was. Tante Marie-Rose werd later schepen, maar is in 1996 overleden.”

Gaf zij je de politieke microbe?

“Ik was als kind al geïnteresseerd in het wereldje, mee dankzij mijn tante. Er bestaat zelfs een foto van tijdens de inhuldiging van Karlos als burgemeester in 1989, waarop ik samen met mijn ouders hem sta toe te wuiven. Toen had ik nooit durven dromen dat ik ooit zelf de eerste burger van onze gemeente zou worden. Maar als er iemand écht de politieke microbe heeft aangewakkerd, is het mijn papa: Corneel Buyck. Hij was als het ware mijn campagneleider en ik dank mijn resultaat van 2006 grotendeels aan hem. In 2019, na de laatste gemeenteraadsverkiezingen, hebben we veel te vroeg van hem afscheid moeten nemen. Ik vind het erg jammer dat hij mijn burgemeesterschap niet kan meemaken, maar ik weet dat hij nu zeer preus is.”

Karlos was een van de langst zittende burgemeesters van ons land. Een monument.

“Het zijn grote schoenen om te vullen. Hij was erg geliefd. Ik beschouw Karlos als mijn voorbeeld. Het sterkt me dat ik op zijn vertrouwen kon rekenen. Anderhalf jaar geleden knoopten we binnen de partij gesprekken aan over wie Karlos kon opvolgen. Bedoeling was dat ik op 1 januari 2024 de fakkel zou overnemen, maar ik moet al enkele maanden eerder aan zet. Karlos’ gezondheid heeft er anders over beslist. Het doet me wel deugd dat hij me zijn zegen heeft gegeven en de voorbije maanden met raad en daad voor me klaarstond.”

“Stoom aflaten doe ik bij mijn gezin. Meer heb ik echt niet nodig”

Welke accenten wil je leggen?

“Dat onze gemeente het zo goed doet, hebben we grotendeels aan Karlos te danken. Ik wil in eerste instantie zijn goeie werk voortzetten. We zijn financieel kerngezond, hebben een uitstekende dienstverlening, de mensen zijn tevreden over onze manier van besturen… Ardooie en Koolskamp draaien op volle toeren. En dat zal zo blijven. Op persoonlijk vlak wil ik inzetten op de verdere vergroening van openbare ruimte en ook jonge gezinnen vormen mijn stokpaardje. Betaalbaar wonen staat bovenaan mijn agenda, samen met verkeersveiligheid.”

Voelt het niet wat vreemd om nu op de stoel te zitten die jarenlang aan Karlos Callens toegewezen was?

“Ergens wel. Ik praat nog elke dag over hem en noem hem dan de burgemeester. Zijn geest waart nog door het gemeentehuis. Hij heeft me perfect voorbereid. Het komende jaar staat in het teken van keihard werken en de gemeenteraadsverkiezingen. Onze prioriteit is opnieuw een absolute meerderheid halen met Groep 82 en ik wil ook het vertrouwen van de kiezer krijgen om met een volledig mandaat als burgemeester aan de slag te kunnen.”

Word je fulltime burgemeester?

(vastberaden) “Ja. Ik werkte de voorbije zeven jaar als notarieel jurist bij het notariskantoor Notabelius in Tielt, maar ik neem binnenkort afscheid van die job. Ergens met pijn in het hart, maar ik wil me voor de volle honderd procent op mijn taken als burgemeester van Ardooie kunnen focussen. Ik vind het belangrijk om al mijn tijd en energie aan deze gemeente te kunnen wijden.”

Droom je stiekem van een even lange en mooie carrière als Karlos Callens?

(lacht de tanden bloot) “34 jaar burgemeesterschap is misschien wat te hoog gegrepen, laat me beginnen bij het begin. Ik voel nu al dat deze job me ligt. Ik hou ervan om onder de mensen te komen en me voor hen in te zetten. Net als Karlos ben ik een sociaal dier. Ik heb volk rond me nodig, dat laadt mijn batterijen op.”

Zijn er verder nog gelijkenissen tussen jullie beiden?

“Ook voor mij is iedereen gelijk. Karlos’ leuze er zijn meer klakn dan hoedn zit stevig tussen mijn oren. Ik ben ook erg empathisch en luister graag naar de mensen. Maar tegelijk wil ik niet constant met Karlos vergeleken worden. Ik wil ook mijn eigen koers varen.”

Karlos dook in zijn duiventil om de hectische politieke wereld even aan de kant te schuiven. Hoe laat jij stoom af?

“Heel eenvoudig: door tijd door te brengen met mijn echtgenoot Olivier Debusschere (41) en onze kinderen Juliette (7) en Benoît (3,5). Ik kan erg genieten van de eenvoudige dingen. Samen een wandeling maken, naar een speeltuin trekken of thuis pannenkoeken bakken. Meer heb ik niet nodig om naar de essentie terug te keren. Politiek is trouwens gestart als een hobby, maar groeide de voorbije jaren uit tot een passie. En nu is het mijn job. Of beter: mijn roeping. Ik heb het grote geluk dat mijn partner volledig achter me staat. Zonder mijn man zou ik dit avontuur nooit kunnen aangaan.”

Hoe moet Ardooie er binnen pakweg twintig jaar uit zien?

“Nog altijd die gemeente zijn waar iedereen elkaar kent en niemand een nummer is. Een sociale gemeente, waar heel veel te beleven valt en waar er een goed ondernemersklimaat heerst. Voortwerken op wat nu al aanwezig is.”

En nog steeds op eigen benen?

“Een fusie, bedoel je? Bij een dergelijk verhaal moet de vraag altijd zijn: welk voordeel heeft de inwoner erbij?. Wij bewijzen dat je ook als gemeente met net geen tienduizend inwoners zelfvoorzienend kan zijn. In 2026 zijn we volledig schuldenvrij, we hebben de laagste belastingdruk van de brede regio, onze dienstverlening is top… Als de Vlaamse overheid in 2030 tóch een verplichte fusie zou opleggen, dan moet de eigenheid gegarandeerd kunnen worden. Maar zover zijn we nog lang niet.”

Wanneer is Véronique Buyck een gelukkige burgemeester?

“Simpel: wanneer de Ardooienaren en Koolskampenaren zich goed voelen. Mijn roots liggen in Ardooie, nu woon ik al enkele jaren heel graag in Koolskamp. Ik wil er voor álle inwoners zijn.”

The post Véronique Buyck (38) over haar uitdagingen als nieuwe burgemeester van Ardooie: “Karlos was mijn politieke vader” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend”

De laatste broden uit de oven, de laatste broodronde, de laatste klanten in de winkel: het was begin deze week voor alles de laatste keer bij Brood & Banket Lagrainge in de Nieuwstraat in Sint-Baafs-Vijve. Bakker Peter en echtgenote Mia hebben voorgoed de winkel gesloten.
The post Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend” appeared

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »