Vanheede bouwt nieuw afvalverwerkingcentrum waar jaarlijks 30.000 ton afval verwerkt zal worden

Vanheede Environment Group, actief in afvalbeheer en -verwerking, bouwt op bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare een logistiek centrum voor ‘special waste’ of afvalproducten die speciale zorg vragen. Hiermee gaat een investering van 54 miljoen euro gepaard.

In het voorjaar van 2025 verhuist de bestaande special waste activiteit – die al 26 jaar actief is op de site in Rumbeke – van Vanheede integraal naar de nieuwe site op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Daar bouwt Vanheede aan een gloednieuw logistiek centrum en energiezuinig bureelcomplex op een terrein van 5,5 hectare. Dit is goed voor een investering van 54 miljoen euro en op termijn de basis van een veertigtal nieuwe jobs.

“Wij zijn een geïntegreerd milieubedrijf en behoren met een geconsolideerde omzet van 200 miljoen euro tot de topvijf in de Benelux en Noord-Frankrijk”, duidt business unit manager Kurt Van Brabandt de groep Vanheede. “Onze groep telt bijna 900 medewerkers die op vijftien sites werken in België, Luxemburg en Frankrijk.”

“We tellen zeven sites voor special waste management. Special waste verwijst naar alle afvalstoffen die speciale zorg vereisen. Het gaat hier over gevaarlijke afvalstoffen, maar ook over afvalstoffen die een specifieke zorg vereisen omwille van de vertrouwelijkheid, hun verpakking of de manier van verwerking. Denk maar aan spuitbussen, afvalwaters, laboafval, solventen, inbeslaggenomen goederen, TL-lampen, vertrouwelijke documenten, elektronica en IT-materiaal.”

Nieuw businessmodel

“Special waste heeft een groot potentieel om gevaloriseerd en opgewaardeerd te worden, maar wordt vaak in kleine volumes als ongekende mengsels aangeleverd. Daarom ontwikkelt Vanheede een data-gedreven methodologie voor de identificatie, classificatie, beheer en opwaardering van special waste. Deze aanpak vereist een volledig nieuw businessmodel en een innovatief logistiek centrum dat op basis van data-gedreven methodologieën kwalitatieve grondstoffen produceert. Zo geven we de beste bestemming aan meer dan 2000 unieke afvalfamilies en hun verpakking en zetten we een grote stap voorwaarts in de opwaardering van special waste.”

“Het nieuwe centrum van 54 miljoen euro krijgt een specifiek ontwerp. Er komt als het ware een designschild rond de productie-eenheid. We willen zo weinig mogelijk impact hebben op de omgeving. We willen ook duurzaam bouwen want er komen in de eerste plaats zo veel mogelijk zonnepanelen, 12.500 ton van de site in Rumbeke wordt hergebruikt voor het ophogen van het terrein in Roeselare en de betonelementen worden gemaakt met cement die op zijn beurt is geproduceerd gebruikmakend van onze eigen AlterCoal pellets.”

“Een bufferbekken is verplicht en we hebben dan meteen beslist om er een ‘groene’ omgeving van te maken. Er komt een vijver met veel groenelementen errond. Daar voorzien we ook 139 parkeerplaatsen en 46 laadpalen. Op het dakterras komt in een later stadium ook een groenzone.”

Twaalf vrachtwagens

“Het logistiek centrum zelf zal een oppervlakte hebben van 15.000 m² op het gelijkvloers en 8.000 m² op de verdieping erboven. Op het terrein is er plaats om twaalf vrachtwagens op hetzelfde ogenblik te ontvangen. Dat zal de druk op de Pilderweg voor een belangrijk deel wegnemen. Er wordt gewerkt met nummerplaatherkenning bij het binnenrijden. Het centrale magazijn zal een volautomatisch kraanmagazijn zijn met plaats voor 5.000 palletten.”

“Risicomanagement is topprioriteit en daarom investeren we onder andere 2,4 miljoen in de beste brandbeveiliging. Zo kan het volledige magazijn binnen de drie minuten volledig vol schuim worden gespoten. Alle producten worden centraal opgeslagen in een sterk beveiligd en geautomatiseerd magazijn. Uiteraard worden alle nodige gegevens bijgehouden. Op die manier weten we altijd waar welk product zich bevindt en met welk gevaar we moeten rekening houden.”

Bij de opstart van de site in januari 2025 zullen er 31 arbeiders en 32 bedienden werken en de volgende tien jaar wil Vanheede er nog 36 nieuwe jobs bij creëren. Men wil jaarlijks 50.000 ton gevaarlijk en bijzonder afval inzamelen en verwerken waarvan 30.000 ton in de nieuwe site aan de haven.

The post Vanheede bouwt nieuw afvalverwerkingcentrum waar jaarlijks 30.000 ton afval verwerkt zal worden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vijf doden door botsing trein en bus op spoorwegovergang Slowakije: bus uiteengereten

Op een spoorwegovergang in het zuidwesten van Slowakije zijn een passagierstrein en een bus op elkaar gebotst. Daarbij vielen zeker vijf doden, melden de reddingsdiensten. Volgens het persagentschap ‘TASR’, dat zich baseert op informatie van de politie en spoorwegmaatschappij ZSSK zaten er ruim honderd passagiers in de EuroCitytrein. Het publieke tv-station ‘RTVS’ meldt dat de bus letterlijk uit elkaar werd

Lees meer »

“Eto’o heeft in principe niets te zeggen over mij”: Marc Brys praat voor het eerst uitgebreid over de hetze rond z’n aanstelling

“Als je iedereen moet geloven, heeft Eto’o me vier keer ontslagen.” En toch staat Marc Brys (62) nog aan het roer van de Kameroense nationale ploeg. Voor het eerst sinds hij de heksenketel van Yaoundé – en alle rellen daar aanwezig – even achter zich heeft gelaten, neemt de bondscoach het woord. “Vanaf dag één had ik een bewaker bij

Lees meer »

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met gratis slotshow

Hoefgetrappel op zaterdag 29 juni in Torhout, want dan heeft de 46ste Paardenmarkt plaats. De handel start al om 7 uur ’s morgens, maar ook wie later uit de veren is, kan volop van het evenement genieten. De gratis slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt duurt tot even na 18.30 uur.
The post Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al, een echt boegbeeld”

Na een loopbaan van 40 jaar als parketmagistraat en rechter is door de Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtelijk personeel op de laatste dag van het gerechtelijk jaar afscheid genomen van Guido Casier (70) uit Heule (Kortrijk). “Een boegbeeld”, klonk het unisono.
The post Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al,

Lees meer »