Saar Depuydt, afkomstig van Brielen, wint Prijs voor Mensenrechten voor inzet voor mensen op de vlucht

Mensenrechtenactiviste Saar Depuydt, die afkomstig is van Brielen, heeft de Prijs voor Mensenrechten 2023 gewonnen, zo kondigt de Liga voor Mensenrechten aan. Wekelijks trekt ze naar Duinkerke met goederen om mensen op de vlucht te ondersteunen. Op haar Instagram-account deelt Saar ook verhalen over het kamp en kaart ze de erbarmelijke, mensonwaardige toestanden aan.

Saar is de laureate van de 31e editie van de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december. Hiermee zet de Liga een persoon, een organisatie of een initiatief in de bloemetjes die zich heeft ingezet voor mensenrechten.

Van grote betekenis

“Saar biedt ondersteuning aan de meest kwetsbaren in onze maatschappij, zonder zelf in de schijnwerpers te willen staan”, zo zegt de Liga. “Saar doet waar de overheid niet in slaagt. De opvangcrisis toont aan dat onze overheid weigert om de basisrechten van kwetsbare mensen in te vullen. Vrijwilligers zoals Saar doen belangeloos hun best om dat gat op te vullen en betekenen op die manier heel veel voor de mensenrechten in België.”

Andere kanshebbers op de shortlist waren Grip vzw (de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap), journalist Paul Goossens, BruZelle (dat strijdt tegen menstruatiearmoede en het taboe rond menstruatie in ons land) en ‘Gastvrij Netwerk’ van Vluchtelingenwerk Vlaanderen (dat een platform biedt voor diverse vormen van vrijwilligersinzet voor mensen op de vlucht).

De prijs wordt uitgereikt op 9 december in de Beurs in Brussel.

The post Saar Depuydt, afkomstig van Brielen, wint Prijs voor Mensenrechten voor inzet voor mensen op de vlucht is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »