Oudste café van Houthulst wordt al 100 jaar gerund door dezelfde familie: “We zouden het niet kunnen missen”

Café De Vierweg in de Vijverstraat 64 in Klerken bij Houthulst bestaat 100 jaar. Daarmee is het niet alleen het oudste café van Houthulst, maar ook nog het enige dat al zo lang door dezelfde familie wordt uitgebaat. “Zowel mijn broer als ik zijn in het café geboren”, vertelt huidig uitbaatster Denise Marchand.

Het verhaal van het café begint in 1922 met de grootouders van de huidige waardin, Denise Marchand (71). Denise is de derde generatie die klanten bedient in Café De Vierweg. “Het begon met mijn grootouders, René Beauprez en Emiliana Barbier, in de volksmond Emily genoemd”, vertelt Denise. “Zij kregen vier kinderen: Emma, Kamiel, Laura en Irma. Het paar ging leuren, zo verdienden ze de kost en konden ze hun vier kinderen alles geven wat nodig was. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak waren zij aan het leuren in Frankrijk, terwijl hun dochtertje Emma en zoontje Kamiel bij de grootouders waren, de ene bij de ouders van moeder, de ander bij de ouders van vader. Tijdens de oorlog werd Laura geboren, maar het kindje bleef helaas maar een paar weken leven. Op 5 januari 1918 werd Irma geboren, net toen er één dag wapenstilstand was.”

Toen de oorlog op 11 november 1918 eindelijk eindigde, wilde Denises grootvader niet naar België terugkeren. “Drie jaar lang hebben ze in Frankrijk rondgereisd om er hun ouders en kinderen terug te vinden, die ook het oorlogsgeweld waren ontvlucht. Pas toen ze elkaar hadden teruggevonden, trok het gezin samen terug naar België.”

Heropbouw

De thuiskomst was echter niet wat ze ervan verwacht hadden: hun huis bleek helemaal verwoest te zijn. “Gelukkig vonden ze onderdak bij de buren, waar ze in een schuurtje konden slapen op stro. In 1922 slaagden ze erin om hun huis opnieuw op te bouwen. Het koppel startte er met een herberg en kolen- en paardenhandel. Het leuren, zoals ze voor de oorlog hadden gedaan, was daarmee definitief voorbij”, vertelt Denise.

“Sommige klanten heb ik zien opgroeien en komen nu zelf langs met hun kinderen” – uitbaatster Denise Marchand

“René reisde wel een keer naar Amerika, met het idee dat ze er misschien een toekomst voor hun gezin konden opbouwen. Toen hij er eenmal was, schreef hij echter een brief naar zijn vrouw waarin hij vroeg om zeker niets te verkopen, omdat hij besefte dat geen ander land aan België kon tippen.” René keerde terug en bleef met zijn gezin in de Vijverstraat wonen, waar ze herberg De Vierweg verder uitbouwden.”

Niet Studeren

Intussen kwam de volgende generatie er al aan. “Irma, de jongste dochter van René en Emily, die in de volksmond Jeanje van den hoek werd genoemd, liep school in Sint-Kristoffel. Ze wou heel graag onderwijzeres worden, maar van studeren was geen sprake. De andere kinderen hadden ook moeten werken, dus moest zij niet denken dat ze wel verder kon studeren. Zo was dat in die tijd”, aldus Denise. “Op 23 augustus 1941 trouwde Irma met Kamiel Marchand, een boer die enkele tientallen meters verderop woonde. Zij zetten de zaak verder, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

De Vierweg opende voor het eerst de deuren in 1923. © repro ACK

Kamiel en Jeanje kregen twee kinderen: René, geboren in 1946, en Denise, geboren in 1951. René is getrouwd met Greta Boey en is de vader van Bart en Koen, die zelf ook al voor een aantal kinderen zorgden. De achterkleinkinderen zijn Briek, Loïc, Anna Victorine, Bent en Nore.

Het café

“Zowel René als ik zijn in het café geboren”, gaat Denise verder. “Na zijn huwelijk verhuisde René, maar ik bleef hier wonen om het café open te houden. Ik doe het heel graag, tussen de mensen zijn is iets wat ik niet kan missen. Het is wel zo dat wie achter de toog staat empathie moet hebben, want klanten komen hun diepste zielenroerselen vertellen. Je leeft mee met hun vreugde en verdriet: je bent er om hen te steunen als het nodig is, maar gelukkig ook om mee te genieten van de goede tijden en af en toe samen te kunnen lachen.” Volgens Denise is kunnen zwijgen de beste eigenschap van een cafébazin. “Je mag niet gaan doorvertellen wat je is toevertrouwd. Je mag absoluut nooit het vertrouwen van de klanten schenden.”

Nore, Anna-Victorine, Koen, Loïc, Bart en Bent Marchand, Greta Boey, René en Denise Marchand, Gino Keirschieter, burgemeester Jeroen Vandromme en Kris Delheye. © Annie Callewaert

100 jaar De Vierweg

Denise was 13 jaar en 7 maanden toen ze begon te werken in de zaak van haar ouders, toen er naast de herberg ook een winkel was. Intussen, bijna 51 jaar later, baat Denise De Vierweg nog altijd uit. “Het is vooral op vraag van de klanten dat ik verder doe. Sommige klanten komen hier al drie generaties lang, van grootouder tot kleinkind. Sommigen heb ik geboren weten worden: ik zag hen opgroeien, trouwen en zelf kinderen krijgen, die intussen ook al kinderen meenemen. Dat vind ik heel aangenaam”, vertelt Denise. “Dat ik hier vandaag 100 jaar mag vieren is met grote liefde en dankbaarheid naar mijn ouders en grootouders toe. Daarom heb ik alle klanten en de hele familie uitgenodigd, om samen het glas te heffen op 100 jaar Herberg De Vierweg.” Zolang haar gezondheid het toelaat, wil Denise Marchand het café verder uitbaten.

The post Oudste café van Houthulst wordt al 100 jaar gerund door dezelfde familie: “We zouden het niet kunnen missen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hoe het Verenigd Koninkrijk in duizelingwekkend tempo in economische miserie is geraakt

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen vandaag. Hier schetst hij een bijzonder schrijnend beeld van de

Lees meer »

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË. Achterstand komt als donderslag bij heldere hemel, klaart het voor rust nog op voor de Spanjaarden?

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Moeder getuigt na agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens “helse” schoolreis: “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”

De leerlingen van een lagere school in Wallonië, die niet bij naam wordt genoemd, zouden zowel fysiek als mentaal mishandeld zijn geweest door twee leerkrachten tijdens een vijfdaagse schoolreis. Het duo zou agressief gedrag hebben vertoond. Een moeder van één van de kindjes getuigt over de helse uitstap bij RTL. “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”,

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »