Kortrijkse eerste schepen Ruth Vandenberghe na plotse ‘jobwissel’: “De vele berichtjes doen me enorm veel deugd”

Ruth Vandenberghe stak het niet onder stoelen of banken. Ze was zichtbaar teleurgesteld dat ze een jaar vroeger dan verwacht de burgemeesterssjerp aan de haak moest hangen, na de terugkeer van Vincent Van Quickenborne. Gewapend met een monsterportefeuille van liefst 16 bevoegdheden trekt ze strijdvaardig het laatste bestuursjaar in. “Vincent en ik zijn heel complementair. Dat we samen aan de slag gaan, kan Kortrijk alleen maar ten goede komen”, aldus Ruth Vandenberghe.

Van afvalbeleid over digitale transformatie tot energie: de nieuwe portefeuille van eerste schepen Ruth Vandenberghe oogt even uitgebreid als gevarieerd. Met in totaal 16 bevoegdheden heeft ze haar titel als ‘superschepen’ niet gestolen. “Door het burgemeesterschap heb ik heel wat ervaring kunnen opbouwen, dus zocht ik als schepen naar een extra uitdaging. Met deze uitgebreide portefeuille heb ik die zeker gevonden”, legt ze uit.

Energie

Een opmerkelijke bevoegdheid die Ruth Vandenberghe in haar bak krijgt, is energie. Zo moet ze ervoor zorgen dat vanaf 1 januari 2024 de straatverlichting ‘s nachts weer brandt, in navolging van het digitaal referendum. “De bevoegdheid energie toevoegen aan de portefeuille, is een bewuste keuze. Het is een dossier waar ik mijn tanden in wil zetten omdat het van groot belang is voor de samenleving”, verklaart Ruth Vandenberghe.

Ruth Vandenberghe is op de posten zoals Nette Stad en Kortrijk Spreekt, na haar eerste passage als schepen, geen onbekende. Ze wil daar voortgaan op het elan van de voorbije jaren. Denk dan aan het lik-op-stukbeleid voor sluikstorters of de intussen goed ingeburgerde digitale referenda. Een speciale aandacht krijgen bevoegdheden zoals digitale transformatie, toerisme en IT.

“Ik koester zeker de ambitie om opnieuw burgermoeder te worden”

“Het Kortrijkse toerisme is zeker op de goede weg, maar op het vlak van zakentoerisme hebben we nog een inhaalbeweging te doen. Daar moeten we wat specifieker op werken. Zo moet Kortrijk erin slagen om ‘eyecatchers’ naar de stad te halen. De wandelroute die we gisteren lanceerden met augmented reality is daarvan een goed voorbeeld”, klinkt het gemotiveerd.

“Op het vlak van IT moeten we alles in het werk stellen om de Kortrijkzaan een vlekkeloze dienstverlening aan te bieden. Dat gaat dan over de website en chatbots maar evengoed onze mensen op het terrein voorzien van de beste technologie om de burger verder te helpen”, legt Ruth Vandenberghe uit.

Loftrompet

De eerste twee dagen in de – eigenlijk niet zo – nieuwe hoedanigheid waren overweldigend, geeft Ruth Vandenberghe toe. “Maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten. Zo ging ik meteen op pad om de stadsmedewerkers te spreken.” Op sociale media en via persoonlijke berichtjes werd Ruth Vandenberghe met lof overladen. Kortrijkzanen loven haar toegankelijke manier van werken en loven haar voor wat alles ze de afgelopen drie jaar heeft verwezenlijkt. “Uiteraard doen zulke berichtjes deugd. Het bewijst dat mijn werk niet voor niks is geweest. Maar ik blijf gewoon keihard werken voor Kortrijk, het zij nu in een nieuwe rol”, legt ze uit.

Over een jaar trekken de Kortrijkzanen naar de stembus om een nieuwe burgemeester en gemeenteraad te kiezen. De ambitie om opnieuw burgermoeder te worden, koestert Ruth Vandenberghe nog altijd. “Iedereen die volgend jaar op eender welke lijst staat, heeft stiekem de ambitie om burgemeester te worden. Dat is bij mij niet anders. Maar hoe we als Team Burgemeester naar de kiezer trekken, is nog lang niet bepaald”, besluit ze.

The post Kortrijkse eerste schepen Ruth Vandenberghe na plotse ‘jobwissel’: “De vele berichtjes doen me enorm veel deugd” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant ‘Le Figaro’, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »

“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.
The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward

Lees meer »