Isabelle Vandemaele stelt boek en monoloog over Ensor voor in Oostendse bib

Woensdag stelt actrice, dichter en woordkunstenares Isabelle Vandemaele (54) in de bieb in Oostende haar eerste boek ‘De oestereetster vertelt’ voor als een gedrukte monoloog met als ondertitel ‘Over de vrouwen rond James Ensor’.

“De bedoeling is natuurlijk dat ik die monoloog als actrice zelf op de planken breng en er lezingen over geef”, zegt de auteur en actrice, “maar wat gezondheidsperikelen in de voorbije maanden leiden ertoe dat de tekst, op aanraden en met de steun van Stefaan Pennynck, nu toch eerst een papieren versie krijgt.”

Première in maart

“Maar ik kijk er natuurlijk al naar uit dat ik, als Mitche, de zus van James Ensor, op het podium de tekst zelf leven kan inblazen. Op 5 maart 2024 breng ik mijn monoloog in première voor de Rotary Club Oostende. Op 26 maart doe ik dat bij het August Vermeylenfonds en op 16 april in de bibliotheek.”

Ensor heeft een leven lang zijn eigen mythe geïnspireerd. Ook wat zijn seksuele geaardheid betreft en zijn ambigue relaties tot de vrouwen in zijn directe entourage. “Als Mitche, die model stond voor de oestereetster, probeer ik daarop in een faction story een antwoord te geven”, zegt Isabelle.

Ensorkenners

In de voorbije twee jaar heeft zij heel wat bronnen aangeboord naar de privacy rond de Oostendse meester en kreeg ze ook hulpvaardige raad en beter inzicht in Ensors gevoelige en verlegen natuur dankzij de Ensorkenners Oostendenaar Xavier Tricot en Hedwig Todts van het KMSK in Antwerpen.

En ze passeren allemaal de revue: James’ een jaar jongere zus, de inwonende grootmoeder met haar krengige, afgerichte aapje, zijn tante Mimi, zijn moeder Trinette Haegheman, zijn tien jaar jongere, vranke en levenslange hartsvriendin Augusta Bogaerts, de vrouw van de rector van de Brussels universiteit waarop hij platonisch verliefd was: Mariette Rousseau. En de ook al veel jongere, artistieke en rijke Antwerpse Emma Lambotte.

Krachtige vrouwen

Zowel in de geschreven als gesproken monoloog leren we Ensor kennen als pater familias, miskende kunstschilder, geëngageerde wereldverbeteraar, zelfverklaarde pianist en componist, maar vooral toch in zijn relatie met de vele krachtige vrouwen in zijn leven.

‘De oestereetster vertelt’ telt 56 pagina’s, kost 15 euro en is te koop in het James Ensorhuis, boekhandel De Witte Zee of via www.woordaccent.be.

The post Isabelle Vandemaele stelt boek en monoloog over Ensor voor in Oostendse bib is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE COPA AMÉRICA. Met de schrik vrij: Messi mist in strafschoppenreeks, maar ‘Dibu’ Martínez loodst Argentinië toch naar halve finale

Ook in Amerika wordt er gevoetbald, want in de Verenigde Staten wordt gebikkeld om de Copa América. Lionel Messi staat met Argentinië in de halve finale, al had het daar wel strafschoppen voor nodig tegen Ecuador. Messi miste, maar werd gered door doelman ‘Dibu’ Martínez. Volg al het nieuws en alle uitslagen op de voet in deze liveblog!

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »