Wesley Lorrez scoort met EEVE op IFA-Berlijn: “Onze nieuwe tuinrobot kan onkruid wieden”

De Waregemse onderneming EEVE stond met Weedy in het middelpunt van de belangstelling op de consumenten-elektronicabeurs IFA-Berlijn. “Weedy is een verbeterde versie van een bestaande robot”, zegt ceo Wesley Lorrez. “Door gebruik te maken van artificiële intelligentie kan die een tuin scannen op onkruid en dat ook verwijderen.”

De man die bij EEVE in Waregem het mooie weer maakt, is al van bij de start van zijn carrière actief in de hightechsector. Zelf noemt hij zijn eerste vier bedrijven opstapjes naar wat hij nu doet met EEVE: robots ontwikkelen die het de mensen makkelijker moeten maken in de tuin. Op termijn moeten ‘zijn’ machines mensen ook met allerlei andere taken kunnen helpen. I, Robot moet je maar denken, maar dan zonder Will Smith. De hoofdrol is in dit geval weggelegd voor Wesley Lorrez (45), een ondernemer met hoge ambities die en passant ook pleit voor een eerlijker en duurzamer wereld.

Hoe zou je je bedrijf omschrijven?

“We maken robots die het de mensen makkelijker moeten maken. Op vandaag rijden die het gras af zonder begrenzingsdraad, vanaf februari volgend jaar moet het met ons nieuwste werkinstrument ook mogelijk zijn om grasvelden te scannen op onkruid en dat ook te verwijderen. Het zijn slimme machines die op geavanceerde artificiële intelligentie werken. Zo kunnen ze ‘s nachts ook beelden maken van iemand die het terrein betreedt en die doorsturen naar de smartphone van de eigenaar. Op termijn willen we robots ontwikkelen die nog veel meer kunnen doen in het huishouden: van een groentetuin onderhouden over koken tot meubels maken of computers herstellen.”

Klinkt mooi, maar met een prijskaartje van minimum 2.900 euro per stuk zijn ze wel niet goedkoop. Wie zijn jullie klanten?

“Ik noem ze wel eens de Tesla-rijders (Tesla is het bedrijf achter de peperdure elektrische auto’s, red.), vaak mensen met een grote interesse in de nieuwste technologie. Als je ziet wat de robot allemaal kan is dat eigenlijk niet eens een overdreven hoge prijs. Desondanks hopen we dat we die op termijn goedkoper aan de man kunnen brengen zodat ze in het bereik komen van meer mensen.”

Je noemt jezelf een autodidact inzake programmeren. Is het moeilijk om een team van ingenieurs te leiden die mee de ziel van je bedrijf vormen?

“Neen, ik besef dat er bij EEVE veel mensen aan de slag zijn met een uitstekende scholing, mensen ook die gedoctoreerd hebben, maar dat neemt niet weg dat ik zonder universitaire studies inmiddels toch ook zeer goed vertrouwd ben met computers, artificiële intelligentie, kortom de sector van de hightech. Ik blijf mezelf ook continu bijscholen.”

Kom je uit een ondernemersgezin?

“Ja, mijn ouders hadden het textielbedrijf Pegatex in Vichte en hielden zich bezig met de import van badstoffen. De zin voor het ondernemen heb ik dus wel van thuis mee, al was dat nog niet op mijn 19de toen ik het vooral lastig had met de wereld. Ik zag overal vervuiling, oorlog en ik was tegen het kapitalisme.

“We hopen onze tuinrobots nog goedkoper te maken”

Dat rebelse kantje blijf ik wel voor een stuk behouden. Ik stem bijvoorbeeld PVDA om voor wat tegengewicht te zorgen in het politieke landschap. Ik ben ondernemer in hart en nieren maar een eerlijker en duurzamer wereld mee helpen creëren blijft wel een belangrijke zorg voor mij.”

Je bent een tiener van de jaren negentig toen de computer aan zijn opmars begon. Was je daar snel mee weg?

“Ik herinner me dat ik amper 12 was toen ik al de hele tijd bezig was met de pc die mijn oudere broer gekregen had van onze ouders. Mijn vader die daar toen zelf niet echt mee bezig was, wist goed waarom hij er een gekocht had. Hij zei daarover: Dit wordt de toekomst ook al kan ik nu niet zeggen waarom dit zo zal zijn. Die eerste computer was een Commodore. Je kon daar nog niet veel mee doen maar mijn interesse was gewekt.”

Nu zijn computers alomtegenwoordig. Hoe kijken jouw kinderen ertegenaan?

“Onze dochter Zoë studeert nu informatica aan de UGent en wil daarna nog computerwetenschappen aanpakken. Ik heb ze daarvoor niet gepusht maar ben wel blij met de richting waarin ze uitgaat. Ook onze zoon Noah is gebeten door technologie.”

Wie inspireert je in wat je doet?

“Elon Musk (onder meer de bedenker van Tesla, red.) bewonder ik voor zijn durf. Hij denkt twee keer zo snel als iemand anders. Ik vraag me ook soms af of hij zich zo nodig echt moet bemoeien met de politiek maar finaal heeft hij het bij veel dingen toch bij het rechte eind. Ook wijlen Steve Jobs (medeoprichter en topman van Apple, red.) is een inspiratiebron voor mij.”

Ben je in Waregem wel eens terug te vinden in een of ander etablissement?

“We gaan over de middag graag iets eten in brasserie Sava in de Stationsstraat in Waregem. Het eten is er lekker en ik hou van de gezellige sfeer daar.”

Wesley Lorrez

Privé: Wesley Lorrez (45) woont samen met Hanissa Hamour (48) in Nokere. Ze hebben samen twee kinderen: Zoë (19) en Noah (16).

Studies/loopbaan: Wesley heeft handel gevolgd in het Heilig Hartcollege in Waregem. Daarna is hij als ondernemer van start gegaan. Hij heeft diverse hightechbedrijven geleid vooraleer te starten met Eeve.

Eeve: Wesley begon in 2018 met het bedrijf dat gevestigd is in de Eugène Bekaertlaan in Waregem. Er werkt een 30-tal mensen onder wie een groot aantal ingenieurs die robots ontwikkelen, voorlopig uitsluitend om in de tuin te werken. Eeve is in hoofdzaak in ons land en in Duitsland actief en verkocht inmiddels ruim 3.000 robots.

The post Wesley Lorrez scoort met EEVE op IFA-Berlijn: “Onze nieuwe tuinrobot kan onkruid wieden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »