Veertiger dringt Brugse crèche binnen en steekt kinderbedje in brand: “Ik kan mij daar niets meer van herinneren”

In april vorig jaar moest kindercrèche De Sprankel in Sint-Andries een week de deuren sluiten nadat er een kinderbedje in brand werd gestoken. Bloedsporen op de trap leidde de speurders naar dader Steven V. (42), die nu twee jaar cel riskeert. De Bruggeling herinnert zich naar eigen zeggen niets meer van de feiten.

“Wie doet nu zoiets?”, vroeg schooldirecteur Marc Slosse zich maandagochtend 11 april vorig jaar luidop af. Een inbreker had de nacht ervoor lelijk huisgehouden in de basisschool Sint-Lodewijkscollege en de bijhorende crèche Sprankel in Sint-Andries. De dader was het gebouw binnengedrongen via een venster en ging aan de haal met een tablet en een smartphone. Bizar genoeg stak de dader op de eerste verdieping ook nog een kinderbedje in brand. Dit veroorzaakte behoorlijk wat schade.

‘Tweelingbroer’

Bloedsporen op de trap leidden de speurders naar Bruggeling Steven V. (42). Tien maanden na de feiten werd de man aan een verhoor onderworpen. En hoewel zijn DNA matchte met dat van het gevonden bloed, ontkende hij de feiten aanvankelijk in alle talen. “Ik kan mij daar niets meer van herinneren”, verklaarde hij. “Ik parkeer in die buurt wel vaak mijn wagen als Club Brugge moet voetballen. En die avond moesten ze spelen (tegen KV Mechelen, red.).” Hoe zijn bloed dan in de crèche terechtkwam? “Het moet mijn tweelingbroer geweest zijn”, beweerde hij.

Volgens het openbaar ministerie was dat laatste een grove leugen. “De beklaagde scheelt een jaar en twee weken met zijn broer”, stelde procureur Fauve Nowé. “Dat bloed was dus wel degelijk van hem. Bovendien stemt het uiterlijk van de beklaagde helemaal overeen met de beschrijving die een getuige gaf van de dader. De beklaagde liep eerder al zeven correctionele veroordelingen op, onder meer voor diefstal met geweld.”

Drank en drugs

Op de zitting ging V. alsnog tot bekentenissen over. “Hij wil zijn verantwoordelijkheid opnemen, maar kan zich wel nog altijd niets herinneren van deze weinig sympathieke feiten”, pleitte meester Pieter Vandermeersch. “Drank en drugs lagen aan de basis en mijn cliënt schaamt zich diep. Nu gebruikt hij geen drank en drugs meer. Hopelijk kan een werkstraf volstaan.”

De uitspraak volgt op 21 november. (AFr)

The post Veertiger dringt Brugse crèche binnen en steekt kinderbedje in brand: “Ik kan mij daar niets meer van herinneren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en een declassering: de bewogen dag van Jasper Philipsen in beeld

Een declassering voor Jasper Philipsen. Nadat hij Wout van Aert hinderde in de spurt, werd zijn tweede plek door de wedstrijdjury afgenomen. In de openingsfase van de etappe reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

Armoedeorganisatie Pelicano kan voorlopig geen fiscale attesten uitdelen voor giften: zo krijg je toch nog belastingvermindering

Kinderarmoedestichting Pelicano mag geen fiscale attesten uitschrijven voor giften die ze in 2023 heeft ontvangen. Haar erkenning werd niet hernieuwd door de overheid. Daardoor kunnen mensen die vorig jaar geld hebben gedoneerd daar voorlopig geen belastingvermindering voor krijgen. De FOD Financiën legt uit hoe je achteraf toch nog een belastingvermindering kunt krijgen voor uitgaven waarvoor je op het moment van

Lees meer »