Veel volk op jobbeurs in Oostende: 59 bedrijven op zoek naar geschikt personeel

Het aantal werkzoekenden in Oostende stijgt, terwijl het aantal vacatures afneemt. Dat bleek op de grootste jobbeurs van de kust in de Coretec-Dome. Meer dan 900 sollicitanten kwamen langs en een aantal ging naar huis met een jobaanbieding. “We helpen de mensen zodat ze de juiste competenties hebben voor een job”, luidt het bij het Economisch Huis.

“Er waren in het arrondissement Oostende in september rond de 5.200 werkzoekenden. Dat zijn er 15 procent meer dan in september vorig jaar. Eind september stonden er nog 1.195 vacatures open. Dat is 9 procent minder dan een jaar geleden ”, zo duidt VDAB-teamleider Rob Dingenen. “Voor de stad Oostende waren er 3928 werkzoekenden en 680 beschikbare arbeidsplaatsen. Ook de stad volgt de trends. Op deze beurs gaan we op zoek naar de match tussen werkzoekenden en de jobs.”

Opleidingen

Maar niet alle werkzoekenden hebben het juiste competenties en dat zorgt dus voor de uiteenlopende cijfers. “Het is belangrijk dat werkgevers en toekomstige werknemers naar elkaar toe groeien. We proberen de werkzoekenden te helpen door hen opleiding te geven, waardoor ze meer toegroeien naar de beschikbare job. Maar bij sommige vacatures liggen de gevraagde competenties soms ook te hoog. En dan gaan we in gesprek met de werkgevers. We gaan dan na of alle gevraagde competenties in de vacature wel nodig zijn, zodat iemand kan starten.” De VDAB toont op de beurs ook hun opleidingen met een poetsmobiel en voor de horeca, industrie, bouw en onderwijs.

Matchen

Schepen van Lokale Economie Charlotte Verkeyn (N-VA) : “Het Economisch Huis en de VDAB zijn de motor van twee jobbeurzen per jaar bij KV Oostende en hier in de basketzaal. Op deze beurs leggen werkgevers het eerste contact en zien werkzoekenden wat er allemaal is.”

“Het is belangrijk dat werkgevers en toekomstige werknemers naar elkaar toe groeien” – VDAB-teamleider Rob Dingenen

Directeur Filip Roelandt van het Economisch Huis : “We helpen werkzoekenden en faciliteren ondernemers in hun zoektocht naar personeel. Er was in Oostende historisch een hoge werkloosheidsgraad. In de coronajaren is dat drastisch gedaald en dat betekent dat heel veel mensen toen een job hadden. Recent is er een lichte stijging en nu situeert de werkloosheidsgraad zich rond de 10 procent. De stijgende tendens is er overigens in heel Vlaanderen.”

Bij het Economisch Huis bevestigen ze dat er nog werk is : “We moeten de werkgevers sensibiliseren en realistisch zijn in de huidige arbeidsmarkt. Ze moeten breder nadenken dan in het verleden het geval was. We proberen ook signalen te geven naar de werknemers dat ze zich moeten open stellen voor nieuwe competenties.”

Bedrijven enthousiast

Op de beurs waren 58 standjes van vooral kleinere bedrijven uit de zorg, horeca, industrie, productie en bouw. Ze leverden inspanningen : van een demo als bartender tot een virtuele demonstratie. Dat honderden werkzoekenden al meteen de werkgevers ontmoeten en in gesprek konden gaan, zorgde voor concrete jobaanbiedingen.

“De vorige keer konden we drie mensen aanwerven na de beurs” – voedingsbedrijf Meco

Voedingsbedrijf Meco NV uit de Zandvoordestraat heeft positieve ervaringen. “We namen eerder dit jaar ook deel aan de jobbeurs bij KVO en zijn er ook hier weer bij. De vorige keer konden we drie mensen aanwerven na de beurs. We geven werk aan 75 arbeiders, 40 bedienden en 45 chauffeurs. Door de groei zijn er in ons bedrijf continu vacatures”, zeggen HR-verantwoordelijke Sofie Billiauw en marketeer Lewis Ryckewaert. “We hebben vacatures voor ‘order pickers’ en productiemedewerkers en zien op zo’n middag een 20-tal mensen. Er zijn al verschillende geschikte kandidaten. Het is voor ons interessant, want op korte tijd ontmoet je veel kandidaten. Dat is bij sollicitaties in het bedrijf soms anders als kandidaten gewoon niet komen opdagen. Het loont voor Meco de moeite om hier aanwezig te zijn.”

Rob Dingenen bevestigt: “Werkgevers tekenen, bij wijze van spreken, op deze beurs het contract met de werkzoekende.”

The post Veel volk op jobbeurs in Oostende: 59 bedrijven op zoek naar geschikt personeel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stortplaats van Silvamo in Kortemark krijgt dan toch nieuwe vergunning, na vernietiging van vorige vergunning

Stortplaats Silvamo in Kortemark krijgt dan toch een nieuwe vergunning. 2 jaar geleden had minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning met 25 jaar verlengd. In die vergunning stond dat de stortplaats vervuilde PFAS-gronden mag opslaan die bij werken worden opgegraven. Een actiecomité ging daartegen in beroep. Ook de raad van vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning. Nu heeft de minister toch een

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goedgekeurd

Paus Franciscus heeft maandag, samen met het college van kardinalen de heiligverklaring van Carlo Acutis goedgekeurd. Acutis overleed in 2006 aan leukemie, maar verspreidde tijdens zijn leven het geloof via het internet en kreeg zo de bijnaam ‘God’s influencer’. Sinds zijn overlijden werden al twee wonderen aan hem toegeschreven. In 2025 zal hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste millennial worden

Lees meer »