Kunstacademie klaar voor de toekomst: energie-efficiëntie en creativiteit hand in hand

De afgelopen maanden voerde stad Oostende met succes drie energiebesparende werken uit aan de Kunstacademie in de Dokter Verhaeghestraat. Deze aanpassingen leveren voordelen op voor zowel de stad als de leerlingen en leerkrachten aan de Kunstacademie. De verschillende maatregelen zullen het energieverbruik verminderen en het comfort in het gebouw vergroten.

Op de daken van de Kunstacademie kwamen er maar liefst 390 zonnepanelen die in totaal ongeveer 117.000 kWh per jaar opleveren. Dit betekent meteen een belangrijke stap in de richting van hernieuwbare energie waarbij ook andere stadsgebouwen gebruik kunnen maken van de opgewekte energie. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is een aanzienlijke kostenbesparing voor stad Oostende. De Kunstacademie zal de opgewekte energie voor eigen verbruik gebruiken, terwijl de resterende energie via energiedelen wordt verdeeld onder andere stadsgebouwen. Op deze manier wil stad Oostende aantonen dat daken essentieel zijn in de energietransitie.

Groene toekomst

Bovendien kreeg de Kunstacademie een geavanceerd gebouwbesturingssysteem zodat het energieverbruik in het gebouw nauwkeuring gemonitord en geregeld wordt. De stad zorgde ook voor nieuwe ledverlichting en bespaart hierdoor niet alleen energie en geld, maar verhoogt ook het comfort. Op die manier is de Kunstacademie nu niet alleen klimaatvriendelijker, maar is het er ook aangenamer vertoeven. In totaal zijn de energiebesparende ingrepen meteen goed voor zo’n 36 ton CO2-reductie. Stad Oostende blijft zich inzetten voor een groenere toekomst en een verantwoord beheer van haar gebouwen.

Budgetneutrale besparingen

Al deze maatregelen zullen een jaarlijkse besparing van meer dan 31.000 euro opleveren. Bovendien vermindert de nood aan onderhoudsinterventies ten opzichte van de vorige verouderde installatie, wat opnieuw de kosten verlaagt.

Het plaatsen van de nieuwe, duurzame installaties in de Kunstacademie is een investering van 153.883 euro (zonnepanelen: 141.846 euro, besturingssysteem: 33.838 euro en verlichting: 118.618 euro). De kosten worden volledig terugbetaald met de gerealiseerde winst door energiebesparing. De verwachte terugverdientijd voor de zonnepanelen bedraagt in dit project acht jaar. Voor het besturingssysteem en de verlichting is dat respectievelijk twaalf en vijftien jaar.

Energieverbruik verlagen

Deze realisaties kaderen binnen het Energiezorgplan 2: een samenwerking tussen stad Oostende, Energiehuis Oostende en Fluvius. Het doel van dit plan is om dankzij een combinatie van energiebesparing en de opwekking van hernieuwbare energie het verbruik drastisch te verlagen. Zo halveert stad Oostende de CO2-uitstoot in de stadsgebouwen (1.322 ton CO2) en bouwt ze mee aan een klimaatneutrale toekomst zoals beschreven in het klimaatplan ‘Leefbaar Oostende’. De stad wil de stadsgebouwen klimaatneutraal maken tegen 2040.

Energiezuinige woningen

Wil je als Oostendenaar ook bekijken hoe jouw woning energiezuiniger kan en hoe je energetische ingrepen kan financieren? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met het Energiehuis Oostende voor gratis advies.

Info: www.oostende.be/energiehuis.

The post Kunstacademie klaar voor de toekomst: energie-efficiëntie en creativiteit hand in hand is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »