Goederenoverslag in Port of Antwerp-Bruges is met 6 procent gedaald

Na negen maanden noteert Port of Antwerp-Bruges een totale goederenoverslag van 204,4 miljoen ton, een daling van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nog steeds onstabiele geopolitieke en economische omstandigheden zorgen wereldwijd voor een lagere vraag naar containervervoer, terwijl de overige goederenstromen een wisselend beeld blijven vertonen.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges, duidt: “Wereldwijd wordt de economie, en in uitbreiding daarvan ook de havens geconfronteerd met tegenvallende resultaten. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dankzij de twee complementaire platformen onze weerbaarheid kunnen tonen en onze sterke positie in de internationale logistieke keten kunnen blijven verstevigen.”

Circulaire economie

“Een toekomstbestendige wereldhaven gaat echter verder dan traditionele vrachtafhandeling. Daarom nemen we een voortrekkersrol in de transitie naar een circulaire economie, zowel binnen onze eigen organisatie, op het havenplatform als daarbuiten door middel van een ambitieus klimaatplan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.”

Hij wijst erop dat dankzij de sterke internationale positie van onze eengemaakte haven, waarvoor duurzame groei prioriteit blijft, het marktaandeel van het containersegment stijgt ten opzichte van de andere havens in de Hamburg – Le Havre range.

Gestegen rente

De economie van de eurozone staat onder druk door de sterk gestegen rentevoeten. Ondanks de daling van de energieprijzen blijft ook wereldwijd de economische situatie onstabiel en wijzen toekomstige indicatoren op een verdere economische neergang. Als gevolg van dit onzekere economische klimaat, dalen de gecontaineriseerde handelsstromen wereldwijd.

Voor Port of Antwerp-Bruges resulteert dit in een daling van de containeroverslag met 6,5 procent in ton en 6,8 procent in TEU, in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Ondanks de dalende containeroverslag, steeg het marktaandeel van Port of Antwerp-Bruges in de Hamburg – Le Havre range in de eerste helft van dit jaar wél met 1 procent-punt tot 30,6 procent.

Stukgoed

Conventioneel stukgoed houdt ondanks het zwakke economische klimaat relatief goed stand met overslagvolumes die in lijn liggen met de pre-covidperiode. Ten opzichte van dezelfde periode in 2022, die gekenmerkt werd door een sterke post-covid heropleving, daalt de overslag met 18,6 procent. Door een afname van de Europese staalproductie en een lagere vraag, daalt de overslag van staal, de belangrijkste goederengroep binnen dit segment, met 17,6 procent.

In de eerste negen maanden van 2023 verwelkomde Zeebrugge 133 cruiseschepen en 351.000 passagiers. Met deze aantallen belooft het een recordjaar te worden, want de herfst- en wintermaanden zijn traditioneel drukkere cruisemaanden dan het zomerseizoen.

300.000 bewegingen

In de eerste negen maanden liepen 15.316 zeeschepen Port of Antwerp-Bruges aan, een daling met 3,5 procent. De totale bruto tonnenmaat van deze schepen steeg met 4,4 procent tot 496,3 miljoen BT. Op jaarbasis maken zee- en binnenschepen ruim 300.000 bewegingen in de haven. Het gaat om schepen die aankomen, vertrekken, zich verplaatsen binnen de haven of gewoon doorvaren.

The post Goederenoverslag in Port of Antwerp-Bruges is met 6 procent gedaald is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem

Woensdagnamiddag rond halfvier gebeurde op de E403 in Loppem een zwaar ongeluk. Een trekker-oplegger die in de richting van Kortrijk reed, kreeg er een klapband. Er was voor de chauffeur geen houden aan en het gevaarte kwam op zijn zij tegen de vangrail terecht.
The post Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem appeared

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »