Brugse bib krijgt teksten en dodenmasker van Guido Gezelle

De Brugse Openbare Bibliotheek krijgt een schenking van teksten en aan Guido Gezelle gelinkte stukken uit het persoonlijk archief van zijn neef Stijn Streuvels.

Na de dood van Stijn Streuvels werd zijn familiearchief verdeeld onder zijn vier kinderen. Een van de kleinkinderen schenkt nu een aantal stukken daaruit, die afkomstig zijn van of een link hebben met zijn oom Guido Gezelle. “We zijn hem zeer dankbaar”, zegt de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock.

Dodenmasker

“De schenking is belangrijk, omdat Gezellehandschriften nog hoogst zelden op de markt komen, én omdat het gaat om een stuk familiearchief dat rechtstreeks teruggaat op de nalatenschap van Gezelle zelf. Naast meerdere poëziehandschriften vallen de afgietsels van het dodenmasker en de hand van Guido Gezelle op. Alle stukken worden opgenomen in het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge.

Nethandschrift

De schenking bevat onder meer het volledig nethandschrift op papier met siermotief van het gedicht ‘Wij wenschen wederom’ uit 1885, maar ook zes fragmenten uit zijn Laatste Verzen. Het afgietsel van het dodenmasker van Guido Gezelle werd op de markt gebracht in 1946 door Stijn Streuvels en Paul Lateur in een beperkte oplage van 60 exemplaren.

Plukalmanak

Daarnaast is er een herdruk uit 1946 van de Nieuwe Vlaamsche Duikalmanak ofte Plukalmanak en een speciaal Gezellenummer van het tijdschrift Touring Club de Belgique uit 1930 ter viering van het eeuwfeest van de Brugse dichter.

The post Brugse bib krijgt teksten en dodenmasker van Guido Gezelle is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »