Broers vragen vrijspraak voor geweld tegen politie na stilgelegde jeugdvoetbalmatch in Sint-Kruis

Een voetbalwedstrijd tussen de U21 van Jong Male en KFC Damme liep begin dit jaar compleet uit de hand toen twee Brugse broers slaags raakten met de politie. Een vrouwelijke agente kwam daarbij ten val en brak haar elleboog. Volgens de 19-jarige jongens waren het de agenten die over de schreef gingen. “Ze trokken zelfs hun pistool”, pleitte advocaat Pieterjan Dens.

Schermutseling op het veld

Op 24 februari legde de scheidsrechter een tumultueuze wedstrijd tussen de beide jeugdvoetbalploegen in Sint-Kruis stil. Een vader, die aan de zijlijn zijn twee zonen stond toe te juichen, reageerde furieus en liep het veld op. Omstaanders konden een confrontatie vermijden waarop de scheidsrechter zich terugtrok in de kleedkamer en de politie optrommelde om hem van het terrein te begeleiden.

Twee agenten – een man en een vrouw – kwamen ter plaatse en vroegen een van de broers waar hun vader was. “Dat gaat je geen zak aan”, siste K.B. Hierop gaf de jongeman een van de agenten een duw waarop hij naar de grond werd gebracht en geboeid. Het volgende moment kwam een twintigtal mensen rond de agenten staan. Die trokken op een bepaald moment hun pistool en pepperspray om de menigte op afstand te houden tot er versterking arriveerde.

Gebroken elleboog

Volgens het openbaar ministerie liet ook Y.B. zich niet onbetuigd. De vrouwelijke agente kwam tijdens de schermutseling ten val en brak haar elleboog op twee plaatsen. “Ik was vijf maanden werkonbekwaam”, getuigde ze dinsdag op het proces. “Dat was een heel emotionele periode.” Haar mannelijke collega liep lichte verwondingen op aan de vinger.

Het openbaar ministerie vroeg voor de broers acht maanden cel, eventueel gekoppeld aan probatievoorwaarden. “Hun strafblad is nog blanco, maar tijdens hun minderjarigheid kwamen ze ook al in contact met justitie”, aldus procureur Fauve Nowé.

Verdediging vraagt vrijspraak

De verdediging vroeg volmondig de vrijspraak. “De duw die mijn cliënt uitdeelde, was een gerechtvaardigde reactie op een onrechtvaardig optreden van de politie”, pleitte meester Pieterjan Dens, de advocaat van K.B. “Mijn cliënt was kalm, maar zijn voeten werden met strips vastgebonden. De agenten trokken een vuurwapen, pepperspray en een wapenstok tegen ongewapende jongelui. Was dat nodig? Dit is hier Brussel niet.”

De agente benadrukte dat de vuurwapens meteen terug geholsterd werden. “Ook de pepperspray hebben we niet gebruikt”, besloot ze. De rechtbank doet uitspraak op 21 november. Waarom hun bodycams niet aanstonden? “Het ging allemaal te snel om die te activeren”, aldus de mannelijke agent. Na de feiten zette KFC Damme vijf jeugdspelers aan de deur, onder wie de broers.

De rechtbank doet uitspraak op 21 november. (AFr)

The post Broers vragen vrijspraak voor geweld tegen politie na stilgelegde jeugdvoetbalmatch in Sint-Kruis is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, maar voormalig Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof begint nu tweede carrière als bestuurder bij Antwerp

Steve Van den Kerkhof, de man die vorig jaar na 22 jaar zijn CEO-positie bij Plopsa vaarwel moest zeggen omwille van tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, is lid geworden van het bestuursorgaan van Antwerp als extern bestuurder. De gewezen CEO van de pretparkengroep was sinds januari bij de Great Old aan de slag als consultant.

Lees meer »