Bitcoin-expert over affaire-Martens: “Als het te mooi is om waar te zijn, laat je dan niet vangen”

Het verhaal van oud-minister Luc Martens uit Roeselare doet bij Brecht Van Craen een belletje rinkelen. Als CEO van de Digital Currency Academy in Oostkamp leert hij beginnende crypto-beleggers de knepen van het vak. “Ga er nooit zomaar op los googelen”, zegt Brecht.

Voormalig minister en ereburgemeester van Roeselare Luc Martens heeft zelf klacht ingediend bij het gerecht omdat hij ervan overtuigd is dat hij opgelicht werd door een internationale bende bitcoin-fraudeurs. De klacht van Martens komt er nadat hij door tientallen ondernemers juridisch belaagd wordt omdat hij aan hen geld leende, maar dat niet terugbetaalde. Goedgeplaatste bronnen hebben het over een put van ondertussen ruim 3,4 miljoen euro. Een gigantisch bedrag, maar in de wereld van bitcoin, blockchain en NFT’s wordt wel vaker met astronomische sommen gegoocheld.

Is Bitcoin nu wel of niet het nieuwe goud? Experts raken het er niet over eens. Financieel analisten blijven met enige argwaan naar de markt rond het digitale geld kijken, anderen zijn er razend enthousiast over. Met de Digital Currency Academy (DCA) in Oostkamp wil Brecht Van Craen mensen wegwijs maken in de wondere wereld van bitcoin, blockchain en NFT’s.

Nieuwe technologie

Geen overbodige luxe want vooraleer mensen bij de DCA aankloppen, hebben ze er soms al een negatieve ervaring op zitten. “Het grootste deel van de problemen komt door onwetendheid. Bitcoin is op zich niet gevaarlijk, al is het wel een nieuwe technologie. In de jaren 2000 was het internet ook een nieuwe technologie en ook toen hebben mensen zich laten rollen. Het is belangrijk om nooit zomaar in het wilde weg iets te proberen. Ga dus nooit zomaar wat googelen”, zegt Brecht Van Craen.

Wie dat toch doet, belandt in het gros van de gevallen op malafide websites. “Daar worden steevast enorme winsten beloofd. ‘Eén procent per dag’, ‘Verdien een tweede inkomen’: dat zijn de slagzinnen die je er dan leest. Maar als je dat ziet, zou dat een rode vlag moeten zijn. Mensen laten zich daar helaas aan vangen, ze storten geld en ze zijn het kwijt. De stelregel is nochtans eenvoudig: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook”, zegt Van Craen.

Groeimarkt

Wie met kennis van zaken de bitcoin-markt op gaat, kan succes hebben. “Het is een groeimarkt, er valt dus heel veel winst te rapen. Maar voor wie niet voldoende kennis heeft, is het moeilijk om te zien wat realistisch is en wat niet. Bij de DCA geven wij dan ook cursussen om mensen wegwijs te maken en de wereld van crypto. We geven géén financieel advies – dat mogen wij wettelijk niet doen – maar we leren mensen wel hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan op een eenvoudige manier”, zegt Van Craen.

Hij wijst erop dat het vaak oudere mensen zijn die het slachtoffer worden van cybercriminelen. “Dat zijn mensen die vaak niet zo onderlegd zijn in de werkwijze van de digitale wereld. Dat maakt hen zeer kwetsbaar en dus de favoriete doelgroep van internetoplichters. Maar het is niet onmogelijk om als senior te beleggen in crypto. Onze oudste cursist is 79 jaar en die belegt nu heel veilig in bitcoin”, klinkt het.

The post Bitcoin-expert over affaire-Martens: “Als het te mooi is om waar te zijn, laat je dan niet vangen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. “Gemiddeld verliezen elke dag tien kinderen één of beide benen in Gazastrook” – Hoofd noodhulp VN waarschuwt voor “apocalyptische oorlog” tussen Israël en Libanon

Elke dag zijn er in de Gazastrook gemiddeld tien kinderen die een of twee benen verliezen. “Dat zijn dus al 2.000 kinderen sinds het begin van de oorlog”, stelt de secretaris-generaal van het VN-agentschap voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen op een persconferentie. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 26 juni terug.

Lees meer »

Militaire staatsgreep in Bolivia lijkt afgewend: generaal opgepakt na binnenvallen van presidentieel paleis

De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Dat deden ze nadat president Luis Arce nieuwe militaire leiders had benoemd te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »