Tuincoaches bezochten al 100 tuinen in Brugge: “Succesvol project wordt verdergezet”

Interesse om je tuin klimaatvriendelijk te maken, maar weet je niet meteen hoe je dat aanpakt? Geen nood, want tuincoaches komen je gratis tips geven.Een en ander werd maandag toegelicht in de klimaatvriendelijk geworden tuin van An Surmont in de Kardinaal Mercierstraat in Brugge.

“In 2022 volgde ik de cursus tuincoach, die georganiseerd werd door Regionaal Landschap Houtland en Polders vzw en Stad Brugge. We zijn met 22 afgestudeerd, van wie er nog 17 actief zijn. Ondertussen heb ik 12 tuineigenaars advies gegeven, en momenteel ben ik vijf tuinen aan het opvolgen, wat echt wel het maximum is”, zegt tuincoach Jan Ysenbrandt.

Het advies van een tuincoach kan gaan over plantenkeuze, water, ontharding en biodiversiteit in de tuin. Eén van de eerste tuinen die begeleid werd, was deze van An Surmont. Haar tuin bestond enkel uit een gazon en wat klimop. “In een eerste gesprek ging ik na wat ze wilde en beetje bij beetje is dat dan uitgewerkt”, aldus Jan.

Hele transformatie

De tuin van An onderging een hele transformatie. Daarvoor zorgden onder andere een plantenpakket van ‘Jouw tuin zoemt’, de aanplant van een meidoorn en een mispelboom, en een minimoestuin.

“In de grond steken ook 150 bloembollen, en het regenwater van het tuinhuis wordt in een wadi opgevangen”, vult An aan.

Positieve impact

“Meer dan 10 procent of 11,6 miljoen vierkante meter van het Brugse grondgebied bestaat uit tuinen. Door simpele ingrepen kun je je tuin aanpassen, zodat het niet enkel een heerlijke plek is om in te vertoeven, maar ook een positieve impact heeft op het klimaat, het infiltratievermogen van de grond en de biodiversiteit in onze stad”, weet schepen van Klimaat, Energie en Milieu Minou Esquenet.

Stad Brugge bood 100 bezoeken van een tuincoach gratis aan, en die werden allemaal gegeven. “Er zijn nog tientallen aanvragen lopende. Door de grote belangstelling van Bruggelingen om hun tuin robuuster en meer biodivers in te richten, zetten we dit sensibilisatieproject samen met Regionaal Landschap Houtland en Polders vzw verder. Zo willen we het aantal adviezen verdubbelen tot 200 per jaar in 2024 en 2025”, zegt de schepen tot besluit.

Via het inschrijvingsplatform www.tuincoachesbrugge.be kan men zich kandidaat stellen om de tuin te laten screenen door een tuincoach.

The post Tuincoaches bezochten al 100 tuinen in Brugge: “Succesvol project wordt verdergezet” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »

Buurtbewoners genieten van Rammstein met zelfgebouwde stellingen: “Zelf voor ambiance zorgen in plaats van zagen”

De sfeer zat er goed in bij de gasten van Luc en Monique uit Oostende donderdagavond. Hun tuin grenst aan de Oostendse evenementenweide waar Rammstein gisteren optrad. Ze konden van dichtbij de opbouw volgen en Luc bouwde ondertussen zelf zijn eigen VIP-tribune, zitplaatsen inbegrepen. “We maken er hier ook een feest van.”
The post Buurtbewoners genieten van Rammstein met

Lees meer »