Nieuw gecontroleerd overstromingsgebied beschermt de Kapelhoek tegen wateroverlast

De aanleg van het nieuw gecontroleerd overstromingsgebied in de Duivigestraat in Beveren bij Roeselare is afgerond. De bewoners werden zondag uitgenodigd om het glas te heffen op deze realisatie die hun buurt in de toekomst moet beschermen tegen wateroverlast.

De stad kon in 2020 het perceel op de Kapelhoek aankopen voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied. “De voorbije jaren had de buurt meermaals te kampen met wateroverlast. Het regenwater van de hoger gelegen velden wordt door de aanleg van dit gecontroleerd overstromingsgebied net buiten de woonwijk opgevangen”, aldus schepen van waterhuishouding Francis Debruyne (CD&V). Op het perceel in de Duivigestraat werd de grond afgegraven en werden bermen aangelegd om een buffervolume te creëren van ongeveer 3,65 miljoen liter water. “Met deze realisatie zetten we opnieuw een belangrijke stap in het kader van het Actieplan Water. Dat paln werd na de zware wateroverlast in 2016 opgezet met als doelstelling het aanpakken van de wateroverlast en een betere waterbeheersing”, aldus de schepen. Sinds 2021 werd er al 13.750 m³ waterbuffering gerealiseerd in Roeselare. “Dat is het jaarlijks waterverbruik van 185 gezinnen of maar liefst 108.000 baden. In 2024 staat de aanleg van nog eens 32.440 m³ waterbuffering gepland.”

Het klimaat verandert en ook in Roeselare zijn de gevolgen voelbaar. “We doen heel wat inspanningen om vriendschap te sluiten met het water door het opnieuw voldoende ruimte te geven en in goede banen te leiden. Dit doen we op verschillende manieren”, aldus de schepen. Zo trok de stad de voorbije jaren volop de kaart van ontharding. “Sinds 2021 werd er minstens 31.709 m² onthard. Dat zijn meer dan zes voetbalvelden jaarlijks. Daarnaast leggen we ook heel wat wadi’s aan. Zo wordt het regenwater ter plaatse gehouden wat goed is voor het grondwaterpeil.” De stad voerde ook al verschillende rioleringsprojecten uit. “Regenwater hoort niet thuis in de riolering en daarom zetten we in op het aanleggen van een geschieden riolering. Daarbij liggen twee buizen in de straat: één voor afvalwater en een voor regenwater. Ook zo wordt het rioleringsstelsel minder belast bij hevige regenval.”

The post Nieuw gecontroleerd overstromingsgebied beschermt de Kapelhoek tegen wateroverlast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Tafeltennisser Florian Van Acker mag officieel naar zijn derde opeenvolgende Paralympische Spelen

De selecties in tafeltennis en boogschieten voor de Paralympische Spelen in Parijs werden donderdag door het Belgian Paralympic Committee bekendgemaakt. “Onze toppers Laurens Devos (Malle), Florian Van Acker (Langemark) en Ben Despineux (Eupen) zijn erbij”, laat G-sport Vlaanderen weten.
The post Tafeltennisser Florian Van Acker mag officieel naar zijn derde opeenvolgende Paralympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »