Koppel zeearenden bouwt nest in natuurgebied De Blankaart: “Eeuwen geleden dat dit nog gebeurde in onze contreien”

Voor het eerst in honderden jaren gaat er mogelijk een koppel zeearenden broeden in België. Een koppel is alvast gestart met het bouwen van een nest in natuurgebied De Blankaart in West-Vlaanderen, meldt Natuurpunt maandag.

De twee zeearenden streken in het voorjaar neer in het natuurgebied bij Diksmuide. De verwachting was dat de roofvogels na enkele dagen verder zouden trekken, maar ze zitten er nog altijd. Sterker nog, de zeearenden zijn begonnen met het bouwen van een nest in een wilg, waar ze eerder een koppel buizerds wegjaagden. Het is volgens Natuurpunt niet abnormaal dat de vogels nu al aan een nest beginnen.

“Het nest van een zeearend is een stevig en groot takkennest van minstens één vierkante meter”, luidt het. “Gezien ze het jaarlijks opnieuw gebruiken en steeds wat uitbreiden, moet het een stevig fundament hebben. Er zijn nesten die tot twee vierkante meter groot kunnen worden en wel een halve ton tot een ton wegen.”

Betty en Paul

Het is nu afwachten of het koppel in het voorjaar ook echt gaat broeden. “Dat zou wellicht voor het eerst sinds eeuwen zijn, een primeur voor België én de Blankaart”, aldus Natuurpunt. De zeearenden zijn waarschijnlijk afkomstig uit Nederland, waar de soort sinds 2006 broedt en waar er dit jaar 36 koppels werden geteld. Natuurpunt roept iedereen op om de vogels – intussen Betty en Paul genoemd – zo weinig mogelijk te storen en op de paden te blijven. Het nest in aanbouw is met het blote oog te zien vanop de romantische boogbrug tussen het Blankaartpark en de Blankaartvijver en vanuit een vogelkijkhut en -toren, luidt het. Zeearenden zijn een van de grootste Europese roofvogels, met een vleugelspanwijdte van twee tot tweeënhalve meter. Ze eten vooral ganzen en meerkoeten, maar ook al eens een muskusrat of een koereiger.

The post Koppel zeearenden bouwt nest in natuurgebied De Blankaart: “Eeuwen geleden dat dit nog gebeurde in onze contreien” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Katy Parmentier is de flamboyante ster van ‘B&B zoekt lief’: “Sommige dingen waren echt niet voor uitzending geschikt”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »