Gemeenteraadslid Nele Caus: “Stop met de dagtoerist in Brugge te verketteren”

“Vroeger was het allemaal de schuld van de sossen, wel nu is het hier in Brugge precies allemaal de schuld van de toeristen!” Met die woorden hekelde gemeenteraadslid Nele Caus (N-VA) maandagavond het feit dat de Bruggelingen zich steeds meer storen aan toeristen. Raf Reuse (Groen) vroeg maatregelen om het cruisetoerisme en het excursionisme aan banden te leggen en stelde vast dat het stadsbestuur inzake toeristisch beleid verdeeld is.

“De uitkomst van de recente bewonersbevraging stond eigenlijk in de sterren geschreven” meent Nele Caus. “Het toerisme wordt almaar negatiever ervaren, hoe fier de Bruggeling ook is op haar stad en hoezeer ze het economische belang van het toerisme erkent. Dit is heel verontrustend.”

“Maar eerlijk, we hebben dit deels aan onszelf te danken. In plaats van van toerisme een positief verhaal te maken focuste men zich op de nadelen en benadrukte men godganse dagen de keerzijde van de medaille. Nochtans zijn wij absoluut geen tweede Venetië , geen tweede Dubrovnik!”

Verschraling

Vroeger was het allemaal de schuld van de sossen, wel nu is het hier in Brugge precies allemaal de schuld van de toeristen! Verschraling van het winkelaanbod?Schuld van de toeristen! Komaan zeg, wees eens eerlijk”, vervolgt Nele Caus.

“Hoe komt het dat we een enorme achtergang hebben in ons winkelaanbod? Omdat er geen deftig acquisitiebeleid gevoerd wordt om mooie spelers uit verschillende segmenten aan te trekken naar onze winkelstraten. Zelfs de B-merken lopen weg uit Brugge. Daar schort het probleem. Dat is de realiteit”.

Evenwicht

Het wordt dus volgens Nele Caus hoog tijd om ons narratief te wijzigen, niet de Brugse toeristische strategie: “We moeten naar meer evenwicht streven in ons toerisme. We moeten inzetten op een breder toerisme, op alle vormen van toerisme maar met een bijzondere focus op de verblijfstoerist en de meerwaardezoeker. Maar stop met die dagjestoerist te verketteren. Straks komen er nog betogingen tegen toeristen…”

Raadslid Stefaan Sintobin (VB) pleitte voor een Staten-Generaal van het toerisme, met alle actoren:”Vergeet niet dat toerisme een bron van inkomsten is voor vele Bruggelingen. Want dit probleem kun je niet zomaar oplossen.”

Karin Robert (Groen) wees erop dat 51 procent van de Bruggelingen vinden dat hun stad overgeleverd is aan het toerisme. Haar partijgenoot Raf Reuse pleitte voor minder ‘selfie’-toerisme en meer ‘pyjama’-toerisme. Dus meer verblijfstoeristen en minder cruisetoerisme. Er zijn maatregelen nodig tegen de zogenaamde excursionisten die met een bus een paar uurtjes naar Brugge komen. Als zelf toeristen het te druk in Brugge vinden, besef je dat er een probleem is.”

Uitdaging

Volgens toerismeschepen Mieke Hoste (Vooruit) werden in mei en juni 2158 Bruggelingen bevraagd: “Uit dit bewonersonderzoek blijkt dat twee derden van de Bruggelingen het toerisme nog ondersteunt, wel is die steun met 12 procent gedaald in vergelijking met de vorige enquête. Drie kwart van de Bruggelingen vindt het te druk en voelt zich in zijn comfort en mobiliteit gestoord door het toerisme. De helft wil minder bezoekers. Dat is een grote uitdaging, want volgens de prognoses zal Brugge tegen 2030 jaarlijks 11 miljoen toeristen ontvangen. Nu zijn het er 8 miljoen.”

“Visit Bruges werkt samen met studiebureaus Kopenhagen en Londen aan een toeristische omgevingsanalyse. Die moet na overleg met de sector in de volgende legislatuur uitmonden in actiepunten, ter actualisering van onze toeristische strategie. Maar de bewonersenquête brengt vooral aan het licht dat onze huidige strategie om het toerisme te spreiden en ons te focussen op het verblijfstoeristem de juiste weg is. We verliezen enkel congrestoeristen en overnachtingen wegens de rigide toepassing van de hotelstop. Hogere taksen voor belastend autocar toerisme en een echt cruisebeleid dringen zich op. We mogen dat niet alleen overlaten aan het havenbestuur, de stad moet dit in handen nemen.”

Meerwaarde

Die laatste woorden waren niet naar de zin van burgemeester Dirk De fauw (CD&V), ondervoorzitter van Porto of Antwerp-Bruges: “We mogen het kind niet met het badwater weggooien. De grote rederijen respecteren de regels: ze komen niet in het hoogseizoen en meren niet in het weekend in Zeebrugge aan.”

“Veel cruisetoeristen verblijven van 10 tot 17 uur in Brugge en spenderen hier veel geld. Ze bieden een economische meerwaarde voor Brugge. Per schip starten 150 toeristen hun cruise in Zeebrugge, velen van hen hebben de avond voordien in Brugge overnacht. Enkel jaren geleden ging onze toerismedirecteur cruisetoeristen ronselen in Miami, nu wil hij ervan af. Begrijpe wie kan!”

Raadslid Jean-Marie De Plancke (Open VLD) beaamde: “Als we het cruisetoerisme in Zeebrugge afremmen, gaan die schepen naar Duinkerke en komen die toeristen per bus naar Brugge!”

Raf Reuse (Groen) stelde vast: “Er is binnen de meerderheid geen eensgezindheid over toerisme. Mieke Hoste stelt de selectieve hotelstop in vraag en wil cruisetoerisme meer belasten. Het is straf dat de burgemeester een toeristisch ambtenaar afvalt. Er is hier geen toeristisch beleid.”

The post Gemeenteraadslid Nele Caus: “Stop met de dagtoerist in Brugge te verketteren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation

Op dinsdag 9 juli kan je in de Middelkerkse evenementzaal Silt met ‘Celebrating Prince’ een unieke concertavond beleven. In de rangen van ‘Celebrating Prince’ vinden we de kern van de ‘New Power Generation, de legendarische begeleidingsband van Prince.
The post Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »